Silná bolesť hlavy u 4,5-ročného dieťaťa

angyalka8226
30. dec 2022

Prosím vás o pomoc a radu.Moj syn má len 4.5roka a veľmi často silné bolesti hlavy až mi zvykol od bolesti aj zvracať. Môže mať tak malé dieťa migrény? Ale máme diagnostikovanu aortalnu stenozu. (Neuzatvara sa mu ľavá komora v srdiečko )Aj tam zatiaľ ho len sledujú, budú ho operovať neskôr, že je na to ešte malí, U Neurológa mi dali termín až na marec 2023. A do vtedy čo? Pediater nevie s tým nič robiť že musíme počkať na neurológa. Poraďte ako mu uľaviť pri tej bolesti. Liekyproti bolesti už veľmi nepo

pribinak
30. dec 2022

@angyalka8226 pravdepodobne sú to migrény.
Aké lieky od bolesti dostáva?

matovicova
30. dec 2022

@angyalka8226 mne pomáhalo byť v tme a tichu, studený obklad na čelo

drake122
30. dec 2022

Hanba takému pediatrovi... vraj nič. Základné krvné odbery, rtg prínosových dutín, očné vyšetrenie. Toto je základ čo by mal sám pediater ordinovať predtým než na neurológiu pošle. Potom ten neurológ v marci sa pýta čo už máte vyšetrené, poviete nič a on bude len očami prevracať.

simsalabim
31. dec 2022

@angyalka8226 moze mat migreny. Moja najmladsia zacala mat v 2 rokoch, co som absolutne netusila, ze je mozne. Okrem neurologa sme absolvovali aj ocne - to si okamzite vyziadal neurolog este pred prvym vysetrenim. Jeden cas mavala chuda migreny aj 3x do tyzdna, komplet s vracanim... hroza. Uzivala aj lieky, aby sa zmensila frekvencia zachvatov. Potom ina ocna lekarka nasla nejaku chybu, odstranili ju operaciou a hoci ona aj neurolog zhodne tvrdili, ze to nebude na migreny mat zasadny vplyv, dcera mala asi 6rokov uplne pokoj. Migreny sa jej vratili s nastupom puberty, no nastastie uz len obcas.
Zakladom pri migrene je necakat a okamzite podat liek od bolesti. Dcere velmi dobre zaberal nurofen. Ak vie dieta odpozorovat, ze sa blizi migrena, uz vtedy treba dat (aura). Moja dcera ako malicka hovorila "ocko ma varuje". Hned vtedy som jej dala liek. Doteraz - uz ma 17 rokov - mi nevie vysvetlit, co to "ocko ma varuje", znamenalo. Asi mala nejaky pocit v oku, lebo vraj nevidela inak ani nemala vizualne pocit aury.
Inak som prekvapena, ze vas nechavaju tak dlho cakat, nas okamzite riesili, lebo tam vraj vzdy visi (velmi malicke a nepravdepodobne) podozrenie na nador mozgu.

angyalka8226
autor
31. dec 2022

@pribinak môžem mu dávať len nurofen a Paralen. Nič iné nemôžem podávať zatiaľ aj kôli srdiecku.

angyalka8226
autor
31. dec 2022

@drake122 no mi sme už boli u očnej tam nič nenašli, že to má v poriadku, chodíme na alergologiu kôli častým chorobám . A na posledný mu brali krv v novembri na preventívne keď sme boli na 4rocnej poradni. Aj moč a stolicu.vsetko bolo v ok.

angyalka8226
autor
31. dec 2022

@drake122 a tiež máme aj ORL vyšetrenie aj tam je všetko ok.

angyalka8226
autor
31. dec 2022

@simsalabim no áno veď to. Aj ja sa toho bojím že bude mať niečo. A včera sme boli s tým za u pediatra a teraz už povedal že ešte raz takéto a pošle nás do nemocnice tak sa dostaneme skôr ku neurológovi na vyšetrenie. Len to že keď ho tak strašne bolí hlava aj tlak mu veľmi klesne už sme viac krát merali teraz mal pred večerom 80/60, a pred tým týždeň len 60/40 ale pulz mal stále nad120. Či to nemôže máj aj z toho srdiečka. Tam ideme na Kramáre v januári.tam chodíme každé 3mesiace.uz som hovorila aj tam primarovi ale on že to nemôže byť z toho.lenze čím ďalej tým viac krát sa to opakuje.

zara0201
31. dec 2022

Syn má od 2,5 roka. Všetky vyšetrenia urobené. Migréna.

pribinak
31. dec 2022

@angyalka8226 popytaj sa napr na nalgesin. To je všeobecne dobre znasany liek a používa sa aj na migrénu

martul
31. dec 2022

@angyalka8226 úprimne? Ja by som povedala pediatrovi, nech ma nechá hospitalizovať. Spravia mu všetky vyšetrenia a hneď! Komplexne všetky na jednom mieste behom pár dní. Je to malé dieťa a takéto bolesti, chúďa. Budeš vedieť kde je problém a hneď ho riesit. Čakať 3 mesiace je hrozné.

drake122
31. dec 2022

Naozaj treba povedať, ak už základné vyšetrenia máte spravené, pri takejto epizóde je opodstatnené aj prísť na pohotovosť. Tlaky by sa ale mali priebežne, buď námatkovo, alebo aspoň 2-3x denne merať aj mimo ťažkostí. Nech zistíte, či má aj inokedy nízky/vysoký, ale výlučne je to viazané na epizódu bolesti hlavy. A ďalší krok je cez neurológa potom aj CT hlavy, resp. lepšie aj MRI, ale to bude musieť byť hospitalizované dieťa.

simsalabim
31. dec 2022

@angyalka8226 ano, pri migrene aj dcere klesal tlak. Drzim palce.

martul
31. dec 2022

@drake122 presne, ja by som riešila hospitalizáciu. Lebo neurológ je v marci, prinajlepšom jej dá odporučenie na MRI čo bude trvať ďalšie mesiace od objednania kým sa tam dostanú, potom čakať na výsledky..... prinajlepšom na jeseň bude mať výsledky. V nemocnici to má za pár dní.

sojorez
31. dec 2022

@angyalka8226 Riesila som so synom - pediatra vypisala papieriky na orl, ocne, neurologia, ortopedia, rehabilitacia. Vsade som dostala po vysvetleni situacie prednostny termin, dokonca ked vypisal neurolog ziadanku na ct a ja som si sla zajednat termin, tak nas hned vsunuli medzi objednanych pacientov. Skusit ineho neurologa, urgovat skorsie vysetrenie, ist pri zachvate do nemocnice. Neexistuje cakat do marca.