Šiesta, siedma choroba alebo šarlach?

martinahm
31. júl 2023

Ahoj, možno niektorá mate skúsenosť? Dcéra 3,5r. Mala vo štvrtok večer teplotu, 38.5 dostala na noc nurofen, zabralo, ráno vstala, od toho momentu bez horúčky, a v nedeľu ráno sa vysypala. V škôlke majú 1 prípad ruky-nohy-usta. 6tu chorobu mala ako 7 mesačná. Má takýto vysyp, dnes sme samozrejme boli aj u Dr. Ta vyslovila podozrenie na šarlach ale crp negatívne.aj nejaký rychlotest na šarlach tiež. Je možné,.ze sa jej zopakovala.6ta choroba alebo sa môže 7ma prejaviť bez toho aby mala púpavy na dlaniach, chodidlách? Lebo.tie Má úplne čisté. Vysyp Má dnes už druhý deň.

deedol
31. júl 2023

pri sarlachu (aj pri angine) moze byt crp oneskorene, syn mal nedavno hnisavu anginu a v prvych dnoch crp 8.

denkabemommy
31. júl 2023

@martinahm 7 choroba sú ruky-nohy-ústa, to si môžeš vylúčiť zo zoznamu

martinahm
autor
31. júl 2023

@denkabemommy jj viem, ale má to aj pri ústach, len dlane a chodidlá čisté. Dr, nas odporučila ešte koncom týždňa na kožné až vysyp neustupi. Celkom rada by som vedela s čím mame dočinenia, keďže mam doma ešte 4 mesačnú 🫣 takže rátam, že si to podajú

nikyy
31. júl 2023

@martinahm moja dcéra mala úplne presne taký istý vysev trosku dávnejšie a tiež bolo podozrenie na sarlach,ale nepotvrdil sa. Výter mala negatívny aj crp. Takze to bola viróza.

denkabemommy
31. júl 2023

@martinahm R-N-Ú výsyp ale bolí, toto je skôr 6ta choroba, možno 5ta. No popravde momentálne sú kadejaké virózy, čo už nazov nemajú

lydiasabolova
31. júl 2023

so šarlachom nemám skúsenosti, ale ruka noha ústa to, ak nemá výsev na dlaniach a chodidlách a nebolí ju hrdielko, nebude

martinahm
autor
31. júl 2023

@denkabemommy áno, čítala som, že 6ta môže mat 2 kmene, a ze ak sa nakazila tým druhým, tak sa môže opakovať, nevyzerá, že by ju to bolelo alebo svrbelo. Keď dám fenistil, taknsa to trošičku stiahne. Dúfam teda, že menšia to nechyti

anavixy
31. júl 2023

A tak v zasade je jedno ktoru z cisel ma, liecia sa symptomaticky, takze treba len sledovat co sa este a kde objavi. Pri sarlachu by mal byt charakteristicky malinovy jazyk a angina, takze ak toto nema alebo nebude mat a zaroven teda aj crp je nizke, tak sarlach to nebude (ale urcite by som sledovala ako sa to vyvinie hlavne v tej ustnej dutine). A ano siesta choroba moze byt aj viackrat, nie je zo uplne bezne, ale moze byt.

euka210
31. júl 2023

@martinahm moj mal na jar 7.chorobu a toto to urcite nie je.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
uriva
31. júl 2023

Šarlach to tiež nie je, to je výsyp ako krupica, nie vyrážky, fakt to vidíš, jak keby si dieťa posypala krupičnou múkou, sú to biele bodky na červenom tele a to ide od asi 2. dňa a brutálne najskôr celý biely a potom malinový/fialový jazyk, nedá sa to prehliadnuť. Toto je výsyp ako pri 6. chorobe, ten je taký vyrážkový - oboje som si zažila posledné tri mesiace. A 6.ch. tá začína za ušami a na hlave a ide smerom dole, takže by to aj sedelo - ale tam býva teplota 3 dni a až potom výsyp 2-4 dni. Skôr si tiež myslím, že to bude reakcia na niečo.

remaadja
31. júl 2023

@uriva netvrdila, by som s istotou to o tej angine a malinovom jazyku. Syn mal jeden deň horúčku , bolesť hrdla. Trochu červené hrdlo. O dva dni vysyp na tele. Inak mu nič nebolo a po týždni mu z vyterov vyšiel sarlach 🤷

martinahm
autor
31. júl 2023

@oliolijanka no práveže nikde sme neboli, ani nič nové nejedla. No, v ústach na podnebí ma červené bodky, to dr. Povedala, že sedí na ten šarlach ale keďže ten rychlotest ho nepotvrdil, pánboh vie, čo to za pliaga. Každopádne, dakujemnza skúsenosti

martinahm
autor
31. júl 2023

@remaadja a robili mu aj crp alebo ten rychlotest?

majlo1234
1. aug 2023

Syn mal podobny vysyp na celom tele pred par dnami plus vysoke horucky. Na treti den mu vysyp ustupil na tele a ostali mu len pupence na nohach a spravili sa mu bilestive afty v ustach. Z toho som usudila, ze siedma choroba, liecime sa doma.

martinahm
autor
1. aug 2023

@majlo1234 ďakujem, no u nás má.dnes vysyp tretí deň, nevyzerá, že by ju to svrbelo ani nejako obtazovalo, na hrudi sa to začína pomaličky zlepšovať. Kožný dnes podľa obrázku povedal,že siedma to isto nie je, že buď druhý kmeň 6tej, alebo vírusový ekzantem, pripadne do vylúčenia sarlach... každopádne až to do piatku neustupi, čaká nás osobne.

remaadja
1. aug 2023

@martinahm crp mal negatívne, normálne mu vzala výter z hrdla nosa a výsledok bol o 4 dní. Čiže asi nie rýchlo test

martinahm
autor
2. aug 2023

@remaadja áno, ten prišiel dnes negatívny. Ale v deň odberu sme mali výsledok aj na protilátky. Dnes už to začína ustupovať, tak hádam už bude kľud. Ďakujem za skusenosti 😊

remaadja
2. aug 2023

@martinahm držím päste, aby bolo už dobre 👍, skoré vyzdravenie

jana35798
4. nov 2024

@martinahm dobry den, vidim, ze je to stara tema, ale mozem sa opytat ako to dopadlo? Co to bolo nakoniec? Dcera ma podobny vysyp. Najprv sa ale vysypala na bruchu, potom mala 2dni teplotu ku 38,5 a dnes uz ma vysyp na celom tele. Fenistil trosku zmierni ale celkovo nepomaha. Mame termin u koznej, ale bohvie co to je teda 😬