SIDS - reálne skúsenosti

horwi
5. sep 2021

Citam o tom akurat. Tak ma napadlo, ci poznate niekoho komu sa to stalo?

veronikaa006
5. sep 2021

@horwi mne len vravela jedna baba ( spolubývajúca z nemocnice) že jej kamošky dcéra takto zomrela. Stalo sa to keď mala už nad 1r.

dominika_sk
5. sep 2021

Mne osobne. Monitor pipal, vyskočila som z postele a doslova vytrhla maleho z postielky, zatriasla som nim a vtedy sa zhlboka nadychol. Mam z toho traumu, ešte aj teraz keď ma 9r kontrolujem ho či dycha a pri mladšom 1,5 r ešte stale monitor použivam. Takisto dcera borisa valabika a ešte aj ta česka moderatorka prave v tychto dňoch, neviem sinspomenuť na meno.

amelie2017
5. sep 2021

Manzelovmu byvalemu sefovi 4 mesacny chlapcek 😢 akurat boli u nas pred 3 dnami a po 10 rokoch sa prvykrat odvazil vziat na ruky babatko.

horwi
autor
5. sep 2021

To je strasne, desi ma to 🙈

dr_smajlik
5. sep 2021

Priama skúsenosť pri dcére keď mala asi 3 mesiace. Vďaka za monitor dychu.

andrejka1974
5. sep 2021

@horwi preto je dobry vzdy pouzivat monitor dychu , mne zachranil syna u dcerky som ho este nemala a bola to velka chyba

nikpa
5. sep 2021

@horwi kamarátkina ročná dcérka. Čo je najhoršie, monitor nemali, ako to dopadlo písať nemusím.... 😢 Bolo to zdravé, veselé dievčatko, uzavreli to ako SIDS.

berenika39
5. sep 2021

@dominika_sk
Je to bulvár, ale je toho u nás plný net.
https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-cel...

selest
5. sep 2021

Mala som koleginu v praci. Mala zdrave donosene dievcatko. Nasla ho rano v postielke..bola aj na psychiatrii z toho. Vtedy este nebol bezny monitor ako teraz. Potom este mala dve deticky celkom sa z toho dostala.

selest
5. sep 2021

@dominika_sk nas starsi to iste. Ako handrova babika uz muz bezal volat rychlu, nakoniec sa rozdychal rozkaslal.. pri nom som do 2.5 roku pouzivala monitor kym sa nenarodil mladsi syncek. A on tiez asi 2 mesacny nikdy nezvracal a zrazu v noci potichucky zvracal a dusil sa. To uz bola aj sanitka u nas. Radsej nech mi semtam zobudi deti akoby sa malo nieco stat. Ja by som ani nezaspala bez monitoru. 😕

horwi
autor
6. sep 2021

@andrejka1974 stalo sa nieco, ked hovoris ze to bola velka chyba? 😑

horwi
autor
6. sep 2021

Tak, ale ak spi dieta s rodicmi myslite, ze aj vtedy je to mozne? Moze sa to stat aj crz den? Citala som dost o tom a vavsinou pisu, ze v noci. Mam 3m dceru, pouzivame aj monitor, no cez den ju davam do nasej postele 🙈 po tychto spravach jej asi "nalepim" monitor na chrbat. Dakujem za odpovede.

potvorka88
6. sep 2021

@horwi sesternicina dcérka takto zomrela. Mala vtedy niečo cez pol roka. Tak sa mi zdá, lebo ja som bola vtedy ešte dosť malá. Skončila na psychiatrii. Časom sa z toho vyhrabala a mala druhé dieťa. Aj pri mojom staršom a teraz najmladšom pomohol monitor. Malý ma rok a stále ho používam a ešte budem, lebo aj minule som sa zobudila na to ze pípol.

thoughtfulweirdo
6. sep 2021

Bohužiaľ, zomrelo nám takto v rodine veľmi maličké bábätko chvíľu po príchode z pôrodnice ☹️ preto som potom pre moje kúpila monitor dychu a dobre som spravila. 2 krát nám pipal, keď sme dobehli, malý spokojne spal, dýchal, tak sme mali pocit, že falošný poplach. Ale raz som stála pri postieľke a pozerala, ako spí a zrazu sa mu prestalo zdvíhať bruško, chvíľu na to začal monitor pípať a po chvíľke pipania sa malý strhol, zhlboka nadýchol a ďalej normálne dýchal. Keď som to potom spomínala doktorovi, tvrdil, že také apnoicke pauzy bábätká mávajú a väčšinou samé začnú po chvíli dýchať... Väčšinou 😬 tak som potom kúpila aj monitor na plienku a keď spí mimo postieľky, zapínam mu ten. Nepokúšam šťastie.

andrejka1974
6. sep 2021

@horwi ano zachranil by jej zivot

tara42
6. sep 2021

Poznam pripad, kde babatko zomrelo v kociku. Nam pipal 2x, hned sme sa strhli, pozreli na malu a vsetko v poriadku. Uz sa nedozvieme ci prestala dychat a nadychla sa na hlucne pipanie alebo plany poplach. Ale pre mna je monitor dychu jedna z najdolezitejsich veci pre babatko a nerozumiem zenam co ho nemaju (lebo ,,sak nemali ho ani v minulosti a deti prezili"). Ja radsej nepokusam stastie.

riamia91
6. sep 2021

@horwi ja osobne nepoznám aj z okolia nemám taký prípad, ale máme monitor dychu a používame stále, má 15m a odkedy začala spať celú noc som omnoho pokojnešia, že ju niečo kontroluje.
A na tvoju druhú otázku, ako cez deň. Ja som davala spať vždy do postieľky, ale cez deň som ho mala od 6.mesiaca asi vypnutý. Inak pri otrasoch ako napr. v kočíku, by nemalo dieťa prestať dýchať, aj cumlík oveľa znižiju riziko SIDS.
A hlavná vec... monitor dychu sníma nielen dych, ale aj pohyb dieťatka.

horwi
autor
6. sep 2021

@andrejka1974 ach boze 😶😶😶 prepac, mne to nedoplo hned 🙊 az mi je do placu, naozaj sa ospravedlnujem.

zafir01
6. sep 2021

@horwi ano poznam osobne maminu, ktorej dietatko v 2 mes zomrelo na SIDS

maminkadeticiek
6. sep 2021

Aj tu na koniku si pamatam boli pred par rokmi 2 maminky.Jednej zomrela dcerka na sids v postielke,rano ju chudiatko malinke nasli.Bola predcasne narodena,vypiplali ju,isli domov bola v poriadku ale bohuzial sids.Druhej v satke.Doma ju nosila,spinkala az kym zistila ze nedycha a uz sa neprebrala.Su to strasne strasne veci.Za mna je monitor dychu pri babatku asi najlepsia investicia alebo prenajat z porodnice.

zafir01
6. sep 2021

inak monitor dychu odporucam vsetkymi desiatimi . syn mal presne mesiac, ked dostal silny zapal obliciek, vysoke horucky, doma aj monitor pipal, vzdy som dobehla, a on sa nadychol .
nechali nas koli vysokemu zapalu a vysokym horuckam na jiske, tiez sa im to dychanie nezdalo . a v noci aj na jiske monitor par krat pipal, no vzdy som vedla postielky sedela ja, alebo sestricka , okrem tej jedinej noci sa to viac krat neopakovalo . ale neviem co by bolo, ak by nebol monitoropvany

andrejka1974
6. sep 2021

@horwi nic sa nestalo je to uz davno, ale nezabuda sa mala len 4 mesiaciky a 20.9. By mala uz krasnych 25 ono tam bolo aj ine lekari to zanedbali u nej

horwi
autor
6. sep 2021

@andrejka1974 tak to len o dva roky mladsia odo mna 🙈 no najhorsie je prave zdravotnictvo, ked podcenuju.... Neviem si to ani predstavit, co vsetko ste museli zazit 🙈🙈 ja len citam tu o tom, co mi zeny pisali a vvera ma rozklepalo doslova

00ivi00
6. sep 2021

Ja monitor dychu nemám a mám už 19 mesačného syna, ktorý spáva od narodenia s nami v postely. Čakám druhé a to bude spať tiež tak 👍🏻

andrejka1974
6. sep 2021

@00ivi00 je to na vas, ale ja by som to uz neriskovala o jedno som prisla a druhe som dokazala vcas zachranit keby nemal monitor nebol by tu medzi nami