Šelest resp. žilový vír u trojmesačného bábätka - skúsenosti

vvrga1
1. júl 2022

Ahojte.
Dnes sme mali poradňu. Doktorka malého popočúvala a skonštatovala, že niečo počuje v pozadí, nejaký šum. Nemali sme moc času to rozoberať, keďže malý plakal po očkovaní, len toľko nám povedala, že sa máme zastaviť o 2 týždne a uvidíme. Sestrička povedala, že to môže mať aj od tepla (u nás namerali včera 39 stupňov dnes detto..). Doteraz bolo všetko v poriadku, mám sa obávať?

anavixy
1. júl 2022

Nie, zo šelestu deti v drvivej väčšine vyrastú. Mávajú ho už v pôrodnici a niekdy aj domov odchádzajú už bez šelestu. Iným to trvá dlhšie, aj roky. Niektorí ho majú aj v dospelosti. Nejde o nič závažné. Ak bude šelest pretrvávať, pošle vás dr ku kardiológovi, ktorý zhodnotí stupeň šelestu a urobí echo. Ak by bol spôsobený defektom na srdci, neverím, že by nebol počuteľný už v pôrodnici, tie sú vždy silné až fúkavé.
Takže bez obáv.

jaskolka
1. júl 2022

Selest ma veľa bábätiek a postupne im to prejde. Syn mal tak, boli sme na kardilogii, že pre istotu nech ideme
Tam skontrolovala, že je to úplne v norme, dala mu kontrolu o 18 mesiacov. Tetaz práve sme boli znovu na kontrole, už nijaký šelest nemá, vyrástol z toho

sojorez
1. júl 2022

Ja mam selest od maleho dietata, plus prekonanu reumaticku horucku. Ako dieta som chodila na pravidelne kardiologicke prehliadky. Nevyrastla som z neho, mam ho doteraz. So selestom, ak nie je zavazny, sa zije uplne normalne (u mna ziadne pohybove a sportove obmedzenia, mam za sebou tri porody...), takze uvidite, ake budu vysledky nabuduce.