Prosím Vás syn chodí do skolky kde sa hovorí iným jazykom ako u nás doma. V skolke neprehovorí. Zažili ste niekto?
@zun V škôlke môjho dieťaťa bol chlapec s rovnakým problemom. Chodil na nejakú terapiu a tá mu dosť pomohla. Stále je to introvertný a utiahnutý chlapec ale už po pár sedeniach dokázal v škôlke komunikovať. Tiež mu predĺžili adaptačné obdobie, čo u nás v praxi znamenalo, že rodičia ho odprevádzali do triedy, začali sa s ním hrať a odišli až po 10-15 minútach, keď už bolo dieťa pokojnejšie.
Ste v zahraniči, či na Slovensku? A ešte dôležitá otázka, ako dlho už chodí ddo tej škôlky?
Mozno to nebude ani tym jazykom ale skor ze sa hanbi a je introvertnejsi. Ma nejakych kamosov mimo skolky? Ako sa hra s detmi ked ste na ihrisku? My zijeme v zahranici, nas maly ma oneskoreny vyvin reci a vzdy sa vedel s detmi zahrat aj bez reci
@123andy123 presne, nas sklade pri dospelych cele vety, rozprava o planetach, proste kvaka ako zaba, pri detoch sa otoci a ide si svoje. Proste tym neni nadseny, nikdy na ihrisku ich nechcel. Ma skoro 2,5 roka a zatial bez velkej zmeny. Taka zlozita povaha.
Ved toto, mám dysfatika- do 3 rokov nerozprával, nikdy mu to neprekážalo zahrať sa zapojiť sa,
A tento sa ma už v troch pýta na život pred životom po smrti, kanalizácii a v skolke nič. On je práve najmladší zvykne sledovať hru starších súrodencov..
@zun Odkedy zijete v zahraničí? Ak rozumie aj cudzemu jazyku, tak nie je co riesit. Je v novej skupine, musi sa otukat. Kde ste boli doteraz, ze takmer 4 rocne dieta ti nic nehovori? Vravim, ak jazyku rozumie, tak to je len zmenou prostredia. Ved vsade naokoli ma jazyk krajiny. Doma hadam nie ste, okrem jasli/skolke, stale zavreti. Dieta/ale aj dospely sa uci z prostredia/okolia. My tiez zijeme v zahranici a sme dokonca trojjazycny. Mam tiez malu dceru (koncom decembra bude mat tiez 4 roky) a nemala problem nikde. Do jasiel napr. ani nikdy nechodila. Ono ak je introvert, tak to je v povahe. Casom sa rozhovori. Je minimum takych deti, ktore jazyk odignoruju. A ak, tak je to väcsinou materinsky jazyk. Poznam tu vela deti, ktore casom jazyk rodiny vobec nepouzivali. Len jazyk krajiny. On ked bude viac v kolektive bez rodicov, zacne jazyk okolia pouzivat automaticky. Nebude mat na vyber. Ak samozrejme je zdravy a nema nejaku poruchu.
@zun Rok je naozaj dosť na to, aby sa štvorročné dieťa naučilo slušné základy komunikácie v druhom jazyku. Predpokladám, že učiteľky u vás v škôlke majú skúsenosti s cudzojazyčnými deťmi, či nie? Ak v rodnom jazyku (asi slovenčina) hovorí primerane svojmu veku, nebude problém cudzí jazyk, ale škôlka ako taká. Požiadala by som škôlku o odporúčanie na vyšetrenie - oni najskôr budú vedieť, kam sa obrátiť a tam vám zas odporučia vhodnú terapiu.
Môj mladší je diagnostikovaný Mutista, kľudne sa pytaj
@zun selektivny Mutizmus znamená, že dieťa v známom prostredí a prostredí kde sa cíti dobre a bezpečné komunikuje úplne normálne a bez problémov. Ale ak je v prostredí s neznámi ľuďmi, niekde kde sa cíti ohrozené, nie bezpečné, pod tlakom a pod tak proste nerozpráva lebo jednoducho nevie, má z toho strach, je v strese. Mutizmus je úzkostná porucha kde dieťa rozprávať vie a aj chce ale v podstate má strach a úzkosť rozprávať. Môj nerozprával v škôlke 2 roky, s dospelými má celkovo veľký problém sa rozprávať, celkovo cudzie prostredieu robí problém a tam stráca verbálny reč často aj s nami ako rodičmi.
Neviem v ktorej krajine žiješ ale niektoré krajiny majú organizácie ktoré zastrešujú pomoc deťom s Mutizmom. Dôležitá je psychoterapia a logopedia
@zun a podľa mňa to bolo viditeľné od útleho detstva v 4 rokoch sme dostali podozrenie na Mutizmus a v 5 rokoch finálnu diagnózu. Momentálne chodíme na Psychoterapiu raz týždenne a logopediu každý druhý týždeň. Finálnu diagnózu moze napísať ale až psychiater. Celkovo u týchto detí je lepší mensi kolektív kde sa cítia viac v pohode a majú šancu sa prejaviť. Prístup učiteliek je asi najdôležitejší. Tieto deti sú zväčša veľmi múdre ale úzkostné.
@zun pomáha hlavne terapia, denne cvičíme reč, ale najdôležitejšie je rešpektovať to že nerozpráva a vysvetliť to okoliu, ideálne je ak ho niekto stretne prvý krát aby sa na neho nevrhol ale tváril sa že tam nie je a postupne sa akoby infiltroval k nám. Netreba dávať dieťaťu poznámky ako čo sa ani pozdraviť nevieš aspoň sa pozdáva, čo si si zjedol jazyk, nevieš rozprávať a pod.to že nerozpráva, neznamená že nerozumie reči. Môj už aj vie že nevie rozprávať a aj vie povedať čo sa mu deje, v podstate má úzkostné šťavy. Veľa sa o Tom aj on chce rozprávať a si je toho vedomi ale je to ťažké prekonať.
ak doma hovorite inym jazykom a v skolke nerozprava, nevyzera to na mutizmus skor ma problem komunikovat v danom jazyku. casom ked sa osmeli a spozna ludi nauci sa trosku rec bude rozpravat. takto to maju aj ukrajinci na nasic skolach. po sk ani muk ale v ukrajincine sa im pusa nezastavi. držím palceky
@kacena4 no ale je rozdiel, ked dieta od narodenia zije v danej krajine a ked niekto do krajiny pride a musis sa ucit uplne vsetko. Prvou radou rozumiet. Dieta vyrastajuce v danej krajine, obklopene dennodenne roky dannym jazykom, navstevuje uz vyse roka jasle/skolku a ma 4 roky uz by malo vediet komunikovat v dannom jazyku. Ti nejde o cerstveho pristahovalca. A vyzera to, ze chlapec je zdravy, ked v slovencine komunikuje.
@zun nikto nikoho nezhadzuje. Ale ked sa ti nieco nezda, tak to zacni riesit s odbornikmi. Na MK ti nik nepomoze. Hlavne, ked nedas detailne info. Pytala som sa ta, odkedy zijete v danej krainę, eko komunikujete s okolim. Chodi len do školky a domov? Ked ste to zbadali len teraz. Pises, ze uz vyse roka chodi do jasiel/skolky. Ale adam nie len tam. Co sport, hudba, ihrisko, pestíky, třeba sa stretavat s rodinami, ktore su native speakers. Tiez nepises o aku krajinu sa jedna. Ako komunikujete vy rodičia, ked sa stretavate napr. s kamaratmi atd. Tiez nepiseš, ako sa sprava, ked ste napr. na SK. Nejde len o verbalnu komunikaciu. Celkovo kosa spraya. Hanblivy, uzavrety, a,o nadväzuje kamaratstva, ako sa spraya medzi detmi, rovesnikmi, starsimi, dospelymi. To vsetko je dolezite. Nie len verbalna komunikacia.
No žijeme tam dva roky, keď sme sa nasťahovali, moc sa socializovat nedalo a s cudzím jazykom je len v skolke sme blízko českých hraníc - tam sú skôr naše kontakty. 3 ročného som na hudobnú ešte nedávala. Každopádne už som bola konzultovať s logopedickou- podľa nej je i teligentny tak nebude hovoriť rečou v kt. si nie je isty
@kacena4 Ukrajinci sú tu úplne noví. Ale toto je iný prípad. Štvorročné zdravé dieťa po roku denného kontaktu s jazykom musí byť schopné pomerne slušne komunikovať v tom jazyku. Nie nevyhnutne správne, ale už musí mať slovnú zásobu stoviek slov a nejakú základnú gramatiku. Toto je najskôr psychický problém, ktorý sa sám od seba nevyrieši.
Tak 4 roky ešte nemá, ja neviem prikláňam sa k tomu že nechce zo seba robiť hlupaka
@zun kde presne ste? Blizko ceskych hranic. NO hm. Nemecko, Polsko, AT? Za dva roky na dieta nauci aj z rozpravok, radia atd. Nema este 4. Ale pkus/minus. Pises zaciatkom roka bude mat. Cize je rozdiel 3rocne dieta, ktore akurt malo narodky a trojrocne dieta, ktore ma mesiac, dva pred 4tymi narodeninami. A prave inteligentne deti si vedia pomoct. Cize neviem akeho hlupaka by mal zo seba robit. V tom veku je to detom este jedno ako hovoria. Ani len v materinskej reci nerozpravaju gramaticky cisto a nie su si vsetkym isti. Oni este ani nevedia rozlisit, ci to ma byt tak alebo onak. Ucenia sa jazyka prirodzenou cestou (aj toho cudzieho v prirodzenom prostredi) je uplne nieco ine, ako sa ucit jazyk z kniziek niekde v skole.
@annm81 dokonca po dvoch rokoch. NAsa spriatelena rodina prisla do cuziny z cudziny v marci. POchadzaju z Uzbekistanu, deti 8 a 4 roky vyrastali od anrodenia v Saudskej Arabii. Prisli do DE, hned pre starsiu skola, mala skolka. Bez uplne nulovych jazykovych znalosti. Nemaju ani specialne vyucko jazyka. Starsiu dali o rocnik nizsie, hlavne aj koli pravopisu. No a presiel 3/4 rok a deti sa uplne v pohode dorozumeju. Jasne, ze robia chyby, asle deti toto netrapi. Kto chce porozumie a v skole/skolke zase ucitelky opravia. Tak sa uci cudzi jazyk prirodzenou metodou. Aj materinsky sa len tak uci. Ked dieta povie nieco nespravne, tak sa opravi a ide sa dalej. Tam si myslim, ako aj ty pises, bude problem niekde inde. Neverim, ze medzi 3. a teraz takmer 4.narodeninami by sa nic na neho nenalepilo. To je vekove obdobie, kde ta velmi a zrazu naraz ta slovna zasoba rozsiri. takto male deti rozpravaju bez rozmyslania. Jednoducho rozpravaju.
@zun
Ak ti nejaký logopéd povedal, že dieťa len zo seba nechce robiť hlupáka, tak rozhodne navštívte iného odborníka. Je nemožné aby štvorročné dieťa uvažovalo týmto spôsobom. Celý doterajší život predsa takto rozprávalo a stále rozpráva. Určite ani slovenčinu nemá zvládnutú dokonale - ale komunikuje aj keď občas nesprávne skloňuje, alebo aj keď nemá zvládnuté všetky hlásky, aj keď si občas popletie zložitejšie slová a namiesto arogantný povie elegantný, aj keď občas použije slovenčinu takým spôsobom, že ťa tým rozosmeje.
Pani je klinická logopedička doktorka s rozhľadom. Prepáč ale budem jej veriť.
Kolko ma rokov? Moj syn nastupil do jazykovo zmiesanej triedy. 20deti hovorilo madarsky, 2 deti slovensky. Tazko znasal, ze sa nevedel integrovat. On je extrovert, chcel sa s detmi hrat, ale nevedel sa pridat. Na fotkach zo skolky som ho vzdy videla izolovaneho. Naucil sa co to po madarsky, ale skolku nemal rad. My sme mu nevedeli pomoct, lebo po madarsky nehovorime ani slovo. Strednu triedu mal uz iba slovensku a uz neplakal a bol tam spokojny.
Dcera je ina, jej to nevadi. Ona sa rada hra sama. Ale mam pocit, ze teraz je v triede viac pocut slovencinu. Asi je v rocniku viac slovenskych deti.