Scintigrafia obličiek - skúsenosti

mirkaandrej
27. jan 2014

Baby, máte prosím Vás skúsenosti so scintigrafiou obličiek u malých detí?? Nás pravdepodobne čaká toto vyšetrenie...malý má dilatáciu III.stupna - vrodenú hydronefrozu. Doteraz sme boli len sledovaný, naštastie ziadne zápaly ani nič podobne, len v moči má Ecoli 10,4-10,5...zajtra opät kontrola, no uz minule dr. spomínala, ze nás tam po novom roku objedná.
Absolvoval niekto toto vyšetrenie?? Ako prebieha??? Sestra ma totiz tiez tento problem, no ona prvkrát na toto vyšetrenie išla okolo 9 rokov, preto má zaujíma, ako to prebieha s malými detmi, kedze tam treba cca pol hodku lezat, syn má 14 mesiacov.
Dakujem veľmi pekne.

janinah
27. jan 2014

malé deti utlmujú,ale na nášho ten liek zapôsobil akosi opačne a chztil záchvat aktivity,mal cca 1,5r.,čo ti poviem,ležali sme na ňom obaja s manželom,aby sa nepohol a získali sme výsledok,chodíme každý rok na izot. renografiu,ako rástol,tak to bolo lepšie,on na lehátku pod strojom,ja pri ňom,držala som ho za ruku a čítala rozprávku a mal sľúbenú novú hračku za nevystrájanie a nepohnutie

zden2
3. feb 2014

My ideme tiež , tiež som zvedavá... ešte čakáme kedy nám zavolajú... známej som sa pýtala ona bola tiež s takým malým synom na tom v Martine . Pochopila som to asi takto... dajú mu nejakú injekciu s kontrastnou látkou tá sa dostane do obehu v tele, potom ho trošku utlmia a spravia sono - tá látka bude na tom sone viac vidieť a to potom dobre uvidia dr. či sú tie obličky a močovody a všetko ostatné priechodné a ako... no my máme isť do Martina a dr. hovorila že sa tam ide deň vopred jednu noc sa prespí ráno mu to spravia a poobede domov.... dúfam že to zvládneme ... ale inak mi nieje všetko jedno lebo malému sa to od narodenia len zhoršuje tak som zvedavá hrozne na ten výsledok!!!!

zden2
3. feb 2014
mirkaandrej
autor
3. feb 2014

@zden2 No tak mi to tiez povedala dr, ze tam budeme lezat...a tiez čakame na papier od dr, ze kedy tam ideme...môjmu malemu sa to praveze nemeni, no tiez chcu prist nato, ze prečo, tak ma tiez veľmi zaujima vysledok...nakoniec sa tam ešte stretneme .

zden2
3. feb 2014

@mirkaandrej možno sa veru stretneme... mne dr. povedala že to aj dva mesiace môžem čakať na to kedy sa odtiaľ ozvú...

mirkaandrej
autor
3. feb 2014

no nám povedala, ze do 2 týzdnov nam pride odpoved, tak uvidime, potom napišem, ze či nebudeme mat rovnaky termin...drzte sa 🙂

zden2
7. feb 2014

@mirkaandrej mne dnes volali že 20. marca nástup 🙂 už mám nervy s toho teraz 😖

mirkaandrej
autor
7. feb 2014

@zden2 No ja mám tiez nervy ale z toho čakanie!!! Potom napíšem, kedy my 🙂

mirkaandrej
autor
19. feb 2014

@zden2 Nám dnes prišiel papier, ze máme 28marca vyšetrenie, ako na potvoru práve v ten den máme svadbu 🙂 musim tam zavolat a zmenit to.

zden2
19. feb 2014

@mirkaandrej ejha no smola ale tak isto vás preobjednajú... no škoda tak sa nestretneme tak potom dám info ako to prebiehalo 😉

mirkaandrej
autor
19. feb 2014

@zden2 Ok drzime palce 😉

aaalena86
20. feb 2014

@mirkaandrej Neviem,či je scintigrafia to isté čo gamagrafia.Ale nám povedali taký názov.A malej to robili,keď mala 2 mesiace.Tiež jej dali kontrastnú látku a ležala na stole a tiež pozerali ako pracujú obličky.Potom ešte zrobili rentgen.

mirkaandrej
autor
21. feb 2014

@zden2 Dnes som tam volala, preobjednali nás na 2.apríla. Vraj skôr, len ak by to bolo urgentne. Teraz uz len čakat.

zden2
22. mar 2014

@mirkaandrej tak a máme to za sebou.... prvý deň: príjem, "ubytovanie" na izbe a čakanie.... druhý deň ráno cca o 4,00h budíček aby sa malý unavil prirodzene, o pol siedmej mu dali cez hadičku do zadočku nejakú látku a potom mu napichli kanilu na infúzku ( do toho mu hneď pichli nejaký uspávač ) a na tú látku čo vidno na tom sone. Vrátili sme sa na izbu do minúty malý spal a pred siedmou sme išli na tú scintigrafiu... tam som len stála vedľa neho aj so sestričkou a dávala pozor či sa náhodou nepreberá aby sa nepohol... našťastie malý celý čas spal vlasne spal potom ešte skoro dve hoďky... po návrate na izbu mu dali infúziu keď sa zobudil mu ju vypli... aj mu vytiahli kanilu...
Inak tá sestrička čo bola s nami na to vyšetrenie bola veľmi milá už prvý deň nám vysvetlila že čo ako a na druhý deň znova ale fakt milo a vyšetrenie trvalo cca 30 - 40 minút. ...

lenussska85
25. jan 2015

@zden2 Kolko ste lezali v nemocnici ked Vam robili to vysetrenie? Dakujem ...

zden2
25. jan 2015

@lenussska85 iba dva dni teda jednu noc....

sunflower000
21. feb 2015

@zden2 chcem sa opytat ako mu zavadzali tu infuzke, resp. kde, bo viem ze ked beru krv tak z hlavicky takemu malemu babetku

zden2
21. feb 2015

@sunflower000 ano mal to v hlavicke

livcake
21. júl 2017

Dobry den.. Vidim, ze to je uz nejaka doba co ste diskutovali.. Chcem sa opytat ako sa vam oblicky poriesili??
Mam 7 tyzdnovu dceru kt.ma hydronefrozu 2-3 st. Chcem vediet ci je sanca ze sa oblicka po odstraneni priciny zlepsi.... ci ani nie. Vdaka 🙂

iffana
2. aug 2017

@livcake ahoj... mne sa narodil syncek s jednou oblickou s hydronefrozou4 stupna. Pravidelne chodime k urologovi a nefrologovi a teraz ideme na scintigrafiu... zatial sa samo uoravilo zo 4 stuona na druhy. Moze sa do roka sama upravit tak nam tvrdil lekar z viedne. Do 3 rokiv sa oblicky vyvijaju. Preto je dolezite aj respektovat stravu setriacu oblicky

sunflower000
2. aug 2017

@iffana jeeej dakujem vam za optimisticku skusenost a ak sa mozem opytat ci bola hydronefriza sposobena zuzenym miestom

sunflower000
2. aug 2017

@iffana este by ma zaujimalo ci ste nemali zapaly pripadne nebrali ATB

iffana
4. aug 2017

No od narodenia sme brali stale a kazde dva tyzdne kontrila moca. Teraz sme ich mali vyse mesiaca vysadene a maly zapal... takze zas atb, teraz len vecer a ak bude dva mesiace moc ok tak kazdy druhy den a ptm zas vysadit

iffana
4. aug 2017

A uz mame aj scintigrafiu za sebou

livcake
5. aug 2017

A ako ste dopadli na scinti? My sme boli min tyzden na urologii v ke u dr kurcinovej.. nechce do toho rypat kedze mala ma zatial vysledky krvi a mocu dobre.. zatial ziaden zapal. Mame prist o 3 mes na kontrolu. Tak verim, ze sa to zatial nezhorsi len zlepsi... 🙂

iffana
5. aug 2017

Potvrdena jedna oblicka ktora ma rozsireny duty system ale je to leosie od narodenia a dalsia kontrola za pol roka dovtedy ovden atb

livcake
19. okt 2017

Ahojte, tak nam sa oblicka zhorsila.. :( uz ma dilatovane aj kalichy :/ Sme objednaní na scinti, tak som zvedava ako to dopadne.. Zatial sme mali 1x zapal asi pred mesiacom, ale ten bacil vraj nemohol poskodit oblicku viac... :/

nanas17
5. nov 2017

@zden2 dobrý, chcela by som sa Vás opýtať, či na scintigraficke vyšetrenie sa pri cca 6 mesačných deťoch chodí na lačno, došlo k zmene objednania a už v deň prijatia malú chcú vyšetriť , a to ju mám nechať hladovať od večera, ako to vlastne je, neviete mi prosím poradiť?

iffana
5. nov 2017

Myslím že nie. Ak si dobre pamätám. Ide síce o uspatie dietatka ale ak je dojcene tak 4hod.pred staci

zden2
6. nov 2017

@nanas17 určite nie nalačno - dokonca si pamätám že mi hovorili že aby čo najviac pil mlieko alebo čaj kedykoľvek si vypýta aj v noci atď... ale mal už niečo málo cez rok keď sme boli na tomto vyšetrení... najlepšie bude aby ste si zavolali priamo tam a opýtali sa 🙂