Šarlach u dieťaťa

24. jan 2024

Ahojte. Pred dvomi tyzdnami začalo dcéru(7r.) bolieť hrdlo, dosť červené, bolesť pri prehltaní( nevedela ani jesť)Mala aj červené vyrážky na zadku. Bola som s ňou u doktorky. Nasadila sirup brufen a na vyrážky povedala-že len nejaká alergická reakcia.
Následne ju po týždni začalo bolieť ucho, vyšiel z toho zápal stredného ucha, Orl nasadil Augumentin. Doktor sa ma este opýtal či brala antibiotiká že má červené hrdlo. Nebrala, len to čo dala dr. Dnes sa dcére odlupla koža z palca na ruke a začala som čítať na internete,podla príznakov to bude šarlach a najlepšie je nasadiť včas antibiotiká. Zajtra idem volať dr. Upokojte ma prosim nejako, mne je do plaču.

jana005
24. jan 2024

Ahoj, podľa príznakov to bola šarlachova angína.
Mne synovi dala lekárka antibiotiká až po týždni, keď mu už nič nebolo. Lebo sme nevedeli, že má šarlachovu angínu, až keď nakazil brata, tak potom sme si to dali dokopy.
Povedala, že to treba preliečiť antibiotikami.
Jemu sa takto zošuchala koža na rukách

jana005
24. jan 2024

A čo to máš prosím ťa za lekárku?
Jasné príznaky šarlachu, výsyp a bolesť hrdla.
A taktiež aj vracanie a bolesť brucha

autor
24. jan 2024

@jana005 Momentálne by som aj vedela nazvať aku ju mám, dcére neurobila ani výter ani nič. Vlastne nikdy ešte. Uz vidím, ze ju treba zmenit. Sme doma 2 týždne, je prvacka a ak ďalšie bude to katastrofa. Som zvedavá co mi zajtra povie.

jana005
24. jan 2024

Ináč ťa nepoteším, syn to má od pondelka naspäť.
Prvýkrát mal týždeň pred vianocami.
A teraz zase. Vraj sa to zvykne vracať.
Len dúfam, že nenakazi aj ostatné deti.
Určite by som si pýtala penicilín, ten je vraj najlepší.

autor
24. jan 2024

@jana005 Ako dlho mu prosím trvala celá liečba? Neviem načo sa mam este pripraviť. Nepotešila si ma, ale aspoň budem vedieť 🙂

uriva
24. jan 2024

My sme s tym bojovali minuly rok - od marca do jula/augusta, psycho, inak to neviem nazvat. Co si sa na neho len krivym ockom pozrel, uz bol chory. A stale sarlach - sarlachova angina - angina... Dva tyzdne doma, tyzden v skole a zas. ATB kazdy jeden raz a rozne, nepomahalo nic. Vitaminov vela, jest je skor pribercivy, ale nasilu sme tlacili co sa dalo...preslo to neviem ci tym letom alebo proste tym, ze sme vylucili kruzky uplne, stres akykolvek prec (posledny mesiac=jun to uz ani doktorka nezvladla a nechala ho tri tyzdne doma proste, lebo tolke ATB co pojedol...a ostatni v rodine nikomu nic nebolo, ziadna choroba). V lete otuzoval a fakt zdrava strava a potom uz fajn. Ale fyzicku aktivitu okrem plavania a obcas s kamosmi minifutbal na dvore sme vylucili vsetku. V podstate doteraz takto a raz bol chory + neratam raz kovid na jesen. Drzim palce, je to des, naozaj len tlacit co najviac vitaminov a minimum stresu, aj ked sa to nezda, ze by bol (napr. sme zrusili cestu autobusom a vozili sme ho + v lete ani ucenie a nic namahave, aby si telo oddychlo co najviac).

jana005
25. jan 2024

Prvýkrát mal teplotu dva dni, trochu ho bolelo hrdlo a viac nič, čiže som s ním nešla k lekárke.
Len o tri dni na to ochorel druhý syn, vysoké teploty, vracanie a bolesť brucha. Vracal jeden deň, vtedy mal teplotu 38,6. Druhý deň ho len bolelo hrdlo a brucho a večer už mal teplotu 39,3.
Čiže ráno lekárka, vtedy už nemal teplotu, len ho bolelo hrdlo.
Lekárka mu urobila CRP, to mal až 160.
Hovorila, že to CRP je už na nemocnicu.
Len keď si sa na neho pozrela, jemu nič nebolo. Tak lekárka hneď, že to bude určite šarlachova angína, zobrala mu výter a hneď penicilín.
Jazyk mal taký biely povlak a povedala mi, že potom bude malinový.
Keď sme prišli domov, tak ani neviem čo ten mladší syn robil, zrazu vyplatil jazyk a úplne ako malina.
Tak som hneď volala lekárke, že určite on bol prvý, tak mi kázala s ním prísť a doniesť aj moč.
A tiež mu nasadila antibiotiká.
Na ďalší deň sa nakazila aj dcéra, takisto jeden celý deň vracala, teplota a hrozná bolesť hrdla.
Ale všetko to trvalo len jeden deň, myslím teplota, vracanie. Bolesť hrdla dlhšie
A teraz od pondelka zase ten najmladší syn teplota, bolesť brucha, hrdla a raz vracal.
Čiže v utorok som išla hneď k lekárke.
Tak hovorila, že sa to asi vrátilo.
Naša lekárka mala dovolenku, bola som u inej. V pondelok mám ísť k našej na kontrolu.
Keď pozrieš na syna, tak vyzerá úplne zdravý, už ho len trošku boli hrdlo, ale už môže jesť aj piť.
Ten prvý deň je stále najhorší.
Len dúfam, že sa nenakazia zase aj ostatné deti.
Zatiaľ sa totiž držia.
A držím palce aj vám

jana005
25. jan 2024

A sranda je, že ani jedno moje dieťa nemalo výsyp.
Mladšiemu synovi sa len zosupala koža na rukách, staršiemu na nohách a dievčatám vôbec.
Najstaršia dcéra mala asi šťastie, pre ňu som pýtala antibiotiká, keď som bola s mladšou u lekárky, lebo to bolo 22.12.
A tak hneď ako len povedala, že ju bolí hrdlo, som jej nasadila. Mala len teplotu, ale žiadne vracanie.
A dievčatám sa ani koža nezošúpala

sinusoida
25. jan 2024

Augmentin je predsa antibiotikum, bude to ok, neboj...