Ahojte maminky, máte skúsenosť s chorobami šarlach a choroba ruka, nohy, ústa?
Bohužiaľ sme dostali obe choroby naraz a strašne sa bojím aby to nemalo nejaké následky …
Malá mala iba jeden deň horúčky , zapálene hrdlo cela je vyhadzana. Máme ospen sirup a to je všetko. Nejaké rady čo ste už tieto choroby prekonali?
@kiki68 no najskôr v pondelok nám doktor povedal , že má malá šarlach lebo ma zapálene hrdlo, mala ten jeden deň teploty a vyhadzané bruško . Dnes sme išli na kontrolu lebo sa mala viac vyhadzala už aj na nohách , rukách, a aj v pusinke a už sú iné tie pupaciky tak usúdil že dostala aj tu chorobu ruka, nohy, ústa. Len som z toho nepokojná že hneď 2 choroby naraz. Nerobil nam ani výter z hrdla ani crp iba moc sme priniesli. Ja sa hlavne bojím aby to nemalo nejaký dopad potom na srdiečko lebo som čítala že po sarlachu môžu prísť komplikácie .
Inak sa malá ma fajn, teploty od pondelka nemá iba ma problémy s papanim keď ju boli pusinka.
Nasa mala sarlach dozadu tri tyzdne. Je velmi dolezite skoro nasadit atb, lebo potom mozu byt ozaj vysoke teploty a horsi priebeh. Nasa bola len hrozne vysypana a a mala malinovy jazyk a celkovo spava bola, az take teploty nemala, co som sa bala, lebo synovec mal cez 40.
Dcera mala sarlach, dr spravila vyter z hrdla a nasadila penicilinove atb. Treba potom s odstupom 2 hodin uzivat probiotika. Komplikacie hrozia, ak je sarlach neprelieceny atb, co uz sa v dnesnej dobe stava zriedkavo. Po dobrati atb moze lekar spravit vyter alebo aslo z krvi. Ja som v detstve prekonala reumaticku horucku po zle preliecenej streptokokovej infekcii.
@lukina26 nie je to iba jedno z toho? Velmi sa prejavy podobaju. U nas bola v skolke epidemia subezne a tazko to islo odlisit. Sarlach ma ten malinovy jazyk myslim. Hlavne na to pozor ako dospelak na to ruka-noha- usta, dospelaci to maju casto horsie ako deti. Dieta to prekona a bude ok, ked nemate uz teraz nejaky vazny priebeh. Vacsina deti to zmakne celkom dobre