Šarlach

moni73
2. sep 2015

Nejaka doktorka/sestricka?
je bezne mat naraz pozitivny nalez z labia a vulvy: masivny streptococcus betahaemolyticus sk.a (v ritke bol negat.) a zaroven z hrdla strepyococcus pyogenes? mam mat obavy, ked su atb ordinovane az cca po 2 tyzdnoch? jedna sa o dieta...
ja mam dg sarlach tiez (u seba neviem aku bakteriu), na atb som uz tyzden. malo by sa po dobrati nieco kontrolovat? dakujeeeem.

ps moja fobia - anafylakticky sok (raz som bola sama so sestrou a ona ho dostala...), nebojim sa vyrazky, .... len opuchu dychacich ciest. ak by bola alergia na liek, do akeho casu moze prist takato vazna alergicka reakcia? ja ten cas nie som kludna a v kuse dceru otravujem, ci sa jej dobre dycha 😠 (a to asi dobrotu jetobi...)

modra1
2. sep 2015

@moni73 nie som zdravotník. Po sarlachu sa robia kontrolné odbery, kvôli reumatickej horúčke, krv sa berie asi 10-14 dni po dobrotivá atb. Bolo mi povedané, že ak je sarlach prelieceny atb (penicilinoveho typu, aspoň 10 dni), je tento následok vysoko nepravdepodobný. Pri sarlachu je vyrazka, akoby krupica- koza drsná ako smirgel, trochu zacervenana. Na Kramároch mi povedali, že alergická reakcia typu sok by sa prejavila do pol hodiny po užiti lieku.

sense
2. sep 2015

nie som lekarka ani zdravotnik ale moja dcerka ked mala sarlach musela byt v karantenne, museli sme aj v skolke povedat ze ma sarlach a este sme mali aj nakazane lekarom ak niekoho z nas zacne boliet hrdlo treba prist na ster ci nemame sarlachovu anginu, a dcerke po dobrati atb asi po 2 tyzdnov robili ster ci je uz vsetko v poriadku

moni73
autor
2. sep 2015

@modra1 dakujem. sok/nesok nasadzujem jej atb uz teraz. ta reumaticka horucka vyzera hnusne a aj tak je uz neskoro.... skoro 3 tyzdne po prvych priznakoch ☹
14.8. ju zacalo straaasne boliet hrdlo, 15.8. pohotovost s tym, ze angina (ak chcem atb, predpisu mi... nechcela som 😒 ). od 17.8. ok, dokonca sme sa boli kupat. 21.8. ju zacal svrbiet "spodok", 22.8. gynekologia, 24.8. robeny vyter z hrdla (aj mne, lebo aj mna uz hnusne bolelo, ja som sa aj vyhadzala), 25.8. vyter zdola zovsadial.
vysledky az dnes. (moje boli uz v piatok)

sense
2. sep 2015

@moni73 nuz pri angine by sa lekar nemal pytat ci atb ano al. nie , ak ide naozaj o anginu tak atb treba , nevyliecena angina zanechat nasledky aj na srdci...

zuzka_puska
2. sep 2015

@moni73 ahojky, ahoj prepac ale chcem sa opytat, kolko ma mala rokov? a ako ju vysetrovali na gynekologii? Ja si ani neviem predstavit ist tam s dcerou, a vytrepat ju kdesi na kozu...ci deti vysetruju inač? dakujem,prepac male odbocenie od temy.

moni73
autor
2. sep 2015

@sense kampan proti antibiotikam "vymasirovala" aj mna. ja teda nie som proti antibiotikam, ale ked mi davaju na vyber, tak ich urcite nenasadim... 😒

modra1
2. sep 2015

@moni73 atb určite. Pozrela som do papierov, u nás boli atb 3. Deň po prvých príznakoch (horúčka a smradľave, boľavé hrdlo), mame skvelú Dr., povedala, že hrdlo je určite streptokokove, verím jej a dala som atb ešte pred výsledkami, následne sa potvrdil s.pyogenes. 2.deň od začatia atb svrbenie koze a vyrazka. Atb zinnat na 10 dni. Po 5 dňoch od dobratia atb odbery: vyter z hrdla, krv, moc. Všetko negatívne, 10 dni po odberoch bolesti brucha, teploty, časté mocenie. Plašila som kvôli glomerulonefritide, Dr. Na pohotovosti Skonštatoval cystitidu, návšteva lekára asi zabrala, príznaky prešli, nedala som atb hneď a potom uz vôbec, kedze jej uz bolo fajn. Ale pri potvrdením sarlachu určite atbtreba.

moni73
autor
2. sep 2015

@zuzka_puska ma 9. my sme si gyndu uzili uz v 3 (mala zrastene male pysky ☹ ), takze teraz to bolo druhykrat. ano, normalne na koze 😝 (na normalnom gyn. oddeleni v nemocnici) a jej to prekvapujuco skoro ani nevadilo 😕 a to pri vytere z hrdla sme ju drzali 3 😀! inak som pisala na ministerstvo zdravotnictva, lebo v jeden den som obehla 3 bratislavske nemocnice, telefonovala detskemu gynekologovi do budmeric a do sv. jura! nakoniec jej vyter robila kozna lekarka! na normalnej posteli.

zuzka_puska
2. sep 2015

@moni73 a to je vobec normalne? Pytam sa,lebo si pametam ja ked som bola este panna, gynekolog mi povedal ze cez posvu ma vysetrit nemoze,vraj to nie je dobre alebo co......No nasa mala by s roztiahnutymi nohami na ziadnej koze nevydrzala,pre boha

moni73
autor
2. sep 2015

@zuzka_puska myslim, ze je to ok, ved on nevysetroval, len pozrel a vyterova spachtlicka ti blanu nenarusi. kazdopadne je mi nejaka blana ukradnuta, vdaka za to, ze zijeme v dnesnej dobe a v europe! 🙂

moni73
autor
3. sep 2015

Baby a neviete poradit co na popraskany jazyk? Vygooglila som b vitamin. Neviem ci to suvisi s tym sarlachom, ale ja mam na nom aj 2mm hlboke ryhy. Pocit ako spaleny...

sense
3. sep 2015

ja tiez nie som za atb pri kazdej malickosti, ale ked crp ukaze zapal a vide pozitivny test na sarlach, alebo anginu tak tam atb jednoznacne treba, pri viroze , chripke alebo virusovom ochoreni ziadne atb netreba