Sadra u štvormesačného dieťaťa

kiks_1
4. apr 2018

Ahojte,
dnes sme boli na kontrole s nožičkami a dr. mi povedal, že pravdepodobne nás neminie sadra u syna, kvôli zle vyvinutým nožičkám. Máte niektorá skúsenosti so sadrou v takom malom veku?

andrbeata
4. apr 2018

@kiks_1 Ešte aj v skoršom veku. Je to náročné, ale dá sa to zvládnuť, len to chce trpezlivosť.
My sme sadru nikdy nebrali dole, s prestávkami sme boli so sadrou 5 mesiacov a dnes už mladý pán chodí, s rehabilitáciami sme to dotiahli takmer na úroveň zdravých detí.

karmela
4. apr 2018

@kiks_1 čo konkrétne máte zle vivinute? My sme boli na kontrole s nožičkami klbiky vraj Ok len nemáme vivinute jadierka tak mame kontrolu o 2mes zase.Teraz prvý x počujem o sadrach na nôžky 😲 Až má to desí 😢 To ako sa dá takto fungovať s takým miminkom ? Zlatý Chrustik
@andrbeata

gasinka1983
4. apr 2018

Nam sa jadierka objavili na kontrole ked mala 6,5 mesiaca.

karmela
4. apr 2018

@gasinka1983 a bolo to už Ok? Dovtedy si balila na široko? Ja som sa toho zľakla keď mi to dr povedala aj dotaz,keď chcete balte ak nie tak nie nieje to choroba ale nevidím vivinute jadierka..

kiks_1
autor
4. apr 2018

Tiež nemá vyvinuté jadierka, ale nám povedali, že do 4 mesiacov musia byť vyvinuté, inak je to problém. Náš má aj mierne vybočenú nôžku v členkoch a skrátené svaly, vraj sedel v maternici.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gasinka1983
4. apr 2018

@karmela nie vobec som nebalila na siroko, narodila sa v máji a neviem si predstavit ju baliť naširoko. Bola iba kojena a my pediatricka povedala ze kojeným detom sa pomalsie vyvyjaju jadierka....tiez som stresovala ale nakoniec vsetko dobre dopadlo a na kontrole sa uz objavili ...

karmela
4. apr 2018

@kiks_1
@gasinka1983
@lenkakravcova tak ja to už nechápem čo dr to iný názor na všetko.Moja bola kojená 2mes a o dva týždne budeme mat 4mes tak dúfam že sa nám budúci mesiac objavia jadierka a bude to Ok lebo normálne mám strach.
@kiks_1 Vám držím palčeky nech sa polepší malinkemu

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karmela
4. apr 2018

@lenkakravcova ja som bola taká vystrašená že malú balim naširoko cez noc,ale taká je spotena cez deň sa nedá.Prvu som vôbec nebalila bola kojená minimálne a všetko Ok.A teraz toto až rozmýšľam či nepôjdem aj k inému dr pozrieť klbiky lebo tam čo sme boli 4 bábätka ako na pase a asi pól minútové vyšetrenie ultrazvukom každého bábätka.A všetky plakali a moja detto keď ju otočila na bok.Len pevne dúfam v to že nám nič zle nehrozí z nozkami

karmela
4. apr 2018

@lenkakravcova no to si má potešila a ja už som hľadala otom a tiež som čítala že až do roka sa môžu vivijat.Len dr má vystrašila a som zvedavá čo bude na kontrole lebo sa bojím ortezi či nedajbože sádry keď ide teplo a ako kúpať

andrbeata
4. apr 2018

Nevyvinuté jadierka ešte samé o sebe nič neznamenajú. Dôležitejšie je postavenie a vývoj kostí v kĺbe a celkové postavenie bedrových kĺbov.
Sadra a operácia je až poslednou voľbou, sú aj iné metódy. Jadierka sa najskôr sledujú do 6. mesiaca a potom odosielajú deti na ortopédiu.

janocka
4. apr 2018

@kiks_1 ahoj. Ak mozes, daj foto noziciek. Po porode dr. nic nepovedal?
Vsetky (alebo takmer vsetky) deti v tejto skupine https://www.modrykonik.sk/group/1887/ mali sadru ako par dnove. Moj syn tiez mal sadru ako
9 dnovy...

wokokoza
4. apr 2018

Och chudiatko :( Ale ako je to možné, že jedne doktor povie tak a druhý tak?

andrbeata
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrbeata
4. apr 2018

@wokokoza Ani my sme nedostali definitívnu odpoveď a to, ani v zahraničí.

kiks_1
autor
4. apr 2018

@janocka Nám, ale chcú dávať sadru kvôli bedrám.

lenqua_12325
4. apr 2018

Skúsila by som iného lekára. Moja dcérka má tiež vynovene nôžky obe dole v kĺbe a stačí cvičiť a neskôr ortopedické topánky. A tie bedrové kĺby no nemôžem sa vyjadriť, niesom ortopéd, ale určite by som skúsila iného čo povie.

lenqua_12325
4. apr 2018

Vybocene*

janocka
5. apr 2018

@kiks_1 aha, kvoli bedram... no urcite by som to konzultovala este s inym dr. Ale radsej to riesit skor, ako neskor. Viem o mamicke, ktorej dcere prisli na to, ze nema bedrove klby ok az v cca 8mes. A doeta uz je vtedy pomerne aktivne, tak bolo tazke byt tyzdne v nemocnici s vyvesenymi nozickami.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karmela
5. apr 2018

@lenkakravcova moja bola v perinke veľmi krátko nechcela v nej byt takze aj dobre že nechcela.aj ja sem tam nosím malú v nosici.Si má potešila že mame ešte čas verím že to tak bude už na najbližšej kontrole.a Vám držím palčeky nech to je už Ok a jadierka budú pekne vivinute

kiks_1
autor
5. apr 2018

@lenkakravcova Naširoko som balila, ale perinku som nepoužívala, hoci sa názory nezhodovali.
Dnes som si dohodla termín s jedným ortopédom do TN, tak uvidíme.
Ďakujem!

andrbeata
5. apr 2018

Kvôli jadierkam sa sadra nevykladá. Podľa mňa, tie kĺbiky nie sú luxované a nevidím to na sadru. Čo, mne povedali, tá by mala byť posledná voľba, najprv dávajú remence.
Mne skô, tá ľavá nôžka ťahá na vybočenú, aj to iba mierne.
Skús, iného Dr.. Držím palce!

lolilata
6. apr 2018

chudatko

kiks_1
autor
6. apr 2018

@andrbeata Toto isté mi povedal dnes ortopéd v TN, tak ja už fakt neviem. Vieš, mi príp. niekoho ešte odporučiť?
Bola som za našou detskou a ona mi povedala, že so sadrou musíme byť hospitalizovaný.