RSV alebo zápal pľúc

26. dec 2023

Ahojte, sme v nemocnici vraj to nie je laringi. ani andcha, zajtra az skrz sviatky urobia PCR na RSV a ak nie, ze bud je to zapal priedusiek alebo pluc. Mate s tymto skusenosti?
Teploty nema a troska mi to pride tipovanie, ved zapal pluc to by mal kvapku ine stavy ako kasel a chrchlave dychanie, ci?
Dakujem.

anavixy
26. dec 2023

Ako inak nez vystreniami a hlavne laboratornymi vysetreniami maju potvrdit alebo vyvratit diagnozu? Dovtedy, kym nie je objektivne potvrdeny nalez je to stale tipovanie. RSV je mimochodom len druh virusu, ktory sposobuje respiracne ochorenia ako je napriklad aj zapal pluc alebo zapal priedusiek. Takze ked sa potvrdi rsv neznamena to, ze dieta nema zapal pluc alebo priedusiek a tak isto ked sa nepotvrdi, tak moze mat zapal pluc sposobeny inym patogenom (zapal pluc moze byt aj bez horucky). Dolezite je odlisit ten patogen a urcit vhodnu liecbu. Zrejme si stav povazovala za vazny (hadam s nadchou by si neutekala), ked ste sli na pohotovost a suhlasili s hospitalizaciou, takze teraz ti nezostava nic ine, nez cakat na vysledky vsetreni. Dovtedy sa da len tipovat. RTG nerobili? Ako dlho je dieta chore?

stanulienkat
26. dec 2023

Tebe pridu vysetrenia v nemocnici ako tipovanie a preto sa pytas kadernicok, predavaciek, zeriavnicok, ze co je tvojmu dietatu??? Uz viem, preco to na Sk vyzera tak, ako to vyzera.

autor
26. dec 2023

@anavixy zobrali len krv tam vsetko OK saturka okolo 93 az 96 kolise ale ze OK tak len inhalujeme, bojim sa o neho 🥺

amelie2017
26. dec 2023

Moj syn mal rsv virus a z neho zapal pluc. Robili mu test ci ma covid, rsv alebo chripku. Rtg potvrdil zapal pluc. Boli sme niekolko dni v nemocnici, maly musel mat aj kyslik, lebo mal nizku saturaciu. Minuly rok mal zas on aj dcera, ale obaja uz len zapal priedusiek a zvladli sme to doma.

Inak nechapem, ako ti mohli povedat taku blbost, ze bud rsv alebo zapal priedusiek/pluc. Ako bolo spomenute, rsv virus ich moze zapricinit.

autor
26. dec 2023

@stanulienkat ani nie, nepytam sa ak nevies citat. Pytala som sa na skusenosti inych maminiek. Neurobili ani RTG co by to potvrdilo alebo vyvratilo.
Alebo som mozno chcela vediet ake priznaky mali deticky inych mam co mali zapal pluc. Ty filozof. Mozno kvoli arogantnym ludom ako ty. To tu tak vypada 🤷‍♀️

anavixy
26. dec 2023

Ked nema zvysene zapalove parametre, tak je velmi pravdepodobne, ze ide o nejaky virus. Druha vec je ze crp potrebuje cas, takze ak ste sli hned ked zacali problemy, nemuselo este byt vysoke. Saturacia nie je vobec tragicka, poviem ti uprimne, v nemocnici ide o obloznost lozok a napr u nas je hospotalizacia odporucana kazdemu (aj ked pride so soplikom), neviem aky je stav dietata, netvrdim, ze je to vas pripad, ale myslim si, ze na lepsom mieste nez v nemocnici byt nemozete, takze sa nemusis strachovat, vyckaj vysledky a nejake dalsie vysetrenia (oni urcite vedia preco nieco neurobili a naopak preco nieco urobili alebo urobia, aj ked my to chapat nemusime). Drzim palce nech je dieta rychlo fit a mozete ist domov🍀

lucia13022023
26. dec 2023

Viem čo zažívas, syn mal rsv len 10 dňový a aj zápal pľúc. Sťažené dýchanie, saturacia nízka, bol na kyslíku, 3 týždne v nemocnici. Inhaloval aj on, len to pomáha.
Od vtedy nebol chorý, ma už 10 mesiacov, a je úplne v poriadku, zvládnete to aj vy! Držím palce nech ste čím skôr v poriadku. ❤️

kleopatra114
26. dec 2023

Niekedy odhaliť chorobu je pomerne ťažké - dcéra mala ako 4 ročná zapal pluc - príznaky - len kasel . Crp nízke , posluch čistý , krvné testy ok , len kasel . Ale na RTG ho bolo vidieť . Von sme dovtedy chodili normalne , čiže zidne ine prejavy zápalu nemala .

autor
26. dec 2023

@amelie2017 ano ved tomu nerozumiem, lebo tiez disponujem s touto info a to co dnes povedal sa neguje 🤷‍♀️
poobede RTG kym neurobiabtest na RSV netreba a po vecernej vizite uz ma na RTG neposle je vela hodin, pytam sa a dycha horsie? ze nie, dokonca aj lepsiu saturaciu, cez den mal hranicnu, ja uz neviem ci fetuje 🤦‍♀️

autor
26. dec 2023

@anavixy vcera nas prijali a problemy su od stvrtku ale stazene dychanie od vcera rana, sopliky od nedele ale kasel zahlieneny uz od stvrtka 🥺

autor
26. dec 2023

@lucia13022023 moc dakujem, vystrasena som ako nikdy... tolko potratov kym sme ho dostali moznost priviest na svet 🥺 ked pocujem tie prijimy a maminky ako placu, kazda je taka zmorena, kruhy pod ocami, neusmeje sa, je mi to moc luto 🥺

kikushaa
26. dec 2023

Moja mala zapal pluc z rsv minuly december

amelie2017
27. dec 2023

Nas ked mal rsv prvykrat, bolo to pri jeho snure zapalov priedusiek a pluc, to bolo stale nieco, ja som videla doma, ze uz je to dost zle, uz viem, kedy su chytene priedusky alebo plucka. Sla som k pediatrovi a on nas poslal na urgent, ze si nie je isty, radsej nech mu spravia vysetrenia. No a tam po testoch povedal pediater, ze ho radsej hospitalizuju, lebo pri tomto viruse je najhorsi 5. az 7. den. Do nemocnice sme prisli na treti den. A presne tak aj bolo. Nasledujuci den v nemocnici bolo uz lepsie, lepsie dychanie, saturacia, teplota klesala. Na dalsi den ma prisiel vystriedat muz, nech sa idem domov osprchovat, maly bol ok, bez teploty a o 2 hod mi poslal fotku maleho na kysliku a s horuckou skoro 40. Tak sme stravili 3 dni a na ôsmy od vypuknutia choroby uz bolo dobre.

autor
27. dec 2023

@amelie2017 kokso no my uz to dneska mame 6ty den vlastne tak cakam snad uz bude len lepsie...

lucia13022023
28. dec 2023

Autorka ako vám je? Už sa vie co je s malým?