Ahojte. Nenasla som ziadnu podobnu temu. Nestretli ste sa s tym, ze by ste namerali dve rozne teploty v tej istej chvili? Merala som svojmu dietatu teplotu na cele, vyslo 37,0. Zaroven som merala ortutovym teplomerom pod pazuchou a vyslo 36,4. Len podotknem, ze po tomto rozdiele som zmerala takto teplotu i sebe a vysli rovnake hodnoty 36,8... Je to normalne a cim je to sposobene. Teraz akurat dobrala atb.
@jersey87 riesis blbosti... teplota tela jednoducho nie je vsade rovnaka.
@simsalabim dik za nazor. Ked budu tvojmu dietatu merat v skolke celovym teplomerom teplotu a povedia ti, nech ostane doma, ze ma teplotu, ktoru realne ani nema, potom sa mozeme porozpravat o tom, co je pre koho blbost. Alebo im poviem, ze nejaka simsalabim povedala, ze je to blbost.
@jersey87 ale je to tak. som zdravotna sestra a denne merame *200ludom celovym teplomerom teplotu, ak nam ukaze vyssiu teplotu, musime premerat digitalnym a vo vacsine pripadov tu teplotu naozaj nemaju,
pripadne sa stava aj opak. celovy nemaera, pripadne len mierne zvysenu a na ortutovom teplomeri o 2 cele stupne navyse. mam s tym bohate skusenosti.
to, ze sa ti toto este enstalo, neznamena, ze to tak nie je.
a to, ze sa vsade mera celovym viem a je to chyba, ze sa niekto vdaka tomu odsudi. moju dceru takto odmerali v skole - druzinarka v rannej druzine. tak som jej povedala, nech ju premeraju inym teplomerom. zachvilu mi volali, ze je ok.
@majamat no a vedela by si mi povedat, preco sa jej to zacalo az po antibiotikach? Lebo doteraz to sedelo. Vzdy ked sa mi zacina nieco nepacit, meriam dvomi teplomermi, aby som vedela priebezne kontrolovat teplotu aj v noci pripadne cez den. A ako ahle dobrala atb zacalo sa to takto menit. Rozdiel 0,6 stupna. Hlava tepla a teplotu nema. Nestretli ste sa s niecim takymto?
@jersey87 nemas za co 😉 PS V skole, ked celovym teplomerom naneraju vyssiu teplotu, daju dieta bokom a o chvilu skusia znova. Bud celo, alebo ruku. Tak robili u dcery.
A este jedna poznamka - ak si svoju otazku hodis do googla, zistis, ze ludska teplota naozaj nie je v tom istom momente rovnaka na celom tele. Takze naozaj si myslim, ze riesis blbosti.
@simsalabim a ja si naozaj myslim, ze uz coskoro sa dostanes do situacie, ked ty budes riesit v ociach inych blbosti. A zoznes, co si zasiala. Pekny vecer.
@jersey87 ved sa ukludni 🤦♀️ Tie rozdiely v tebou nameranej teplote NIC neznamenaju. Ale co uz s tebou, ked to nechces pocut 🤷♀️
@jersey87 no tie teplomery jednoducho meraju nepresne a teda nemozes sa an ne spolahnut, to este neznamena, ze neikedy dobre neodmeraju,a le ty presne nevies, kedy namerali dobre a kedy zle. preto je dobra kontrola dalsim teplomerom, co aj robis. navyse teplotu cela ovyvnuje mnoho faktorov. kedysi som citala, ze aj vlhko nie je dobre, cize spotene celo, tiez by sa nemalo merat po kupeli, tepla miestnost moze tiez zvysit teplotu cela. mna ked boli hlava, mam cleo teplejsie, ked som nedokrvena a je mi zima, mam ho studene. jednoducho je to povrchova cast tela, ktora je v kontakte s prostredim apreto je teplota prostredim - vonkajsimi vplyvnmi ovplyvnena. ja chodim do prace peso asi 2km. ked je chladno, celovy teplomer mi nedokaze teplotu odmerat vobec.
podpazusie je oblast, kde sa spja koza a menej tam unika teplo. nepatri to medzi okrajove casti tepla vystavene vonkajsiemu prostrediu. preto sa tam teplota udrziava a mera ovela presnejsie.
vseobecne digitalne pristroje nie su presne, ale ked nei ej na vyber, digi teplomer a meranie v podpazusi je lepsia volba, ako ten celovy. ani tlakomery nie su presne. minule mi kolegyna - opatrovateplka hvorila, ez mala tlak 75/65. to je dost nerealne. rozdiel medzi hornym dolnym tlakom musi byt vacsi. idelane je, ak je okolo 40, ale keby aj 30, tak ok. no pod 20 je to zivot ohrozujuci stav a rozhodne sa vyskytuje pri vaznych ochoreniach srdca a nevznikne len tak doma a dotycny to nei ej schopny len tak doma prekonat, tak ako moja kolegyna. cize evidentne jej tlakomer odmeral zly TK. v robote sme mali aj stary tlakomer a velakrat som s nim tlak prekontrolovala, ked mi ten digi odmeral zle a teda niekedy to boli fakt velke rozdiely. pripadne ak tlakomerom domeram viackrat, hned za sebou, niekedy vyjdu fakt rozne hodnoty.
oxymeter, tam neviem ako odmera O2, ale pulz, tam uz su odchylky tiez. asi pred 2m rozdielne hodnoty 2 oxymetrami, tlakomerom a ekg pristrojom RZP.
glukomer, tam neviem ohodnotit, ale raz sommerala 3 pristrojmi a nevysli uplne rovnake hdonoty, ale velmi podobne, no pred 20r som zazila meranie glukomerom vyslo 27 a vysetrenie gylemie v labaku presne v rovnakom case a ysledok 32 a to uz je sakra rozdiel.
vsetky tieto pristroje su orientacne. mozu domerat dobre,a le rovnako aj zle. neda sa na ne spoliehat, no co sa zrusili ortutove pristroje, nemame poriadnu nahradu.
@jersey87 o bezdotykovych teplomeroch počas corony som sa vyhadala už u zubára, v škole aj v obchodnom centre. U zubára merali synovi po tom ako si dal dole čiapku 😁 37,5 po 5 minútach vysvetľovania že takto sa teplota nemeria a je to jednoducho nepresné 36,2
V obchode pod kúrením hovorím meriate teplotu vzduchu nie moju 😁 rozdiel 37, niečo a moje premrznute čelo zamerane ďalej od kúrenia 34 😁😁😁
V škole prestali po pár dňoch chladného počasia merať teplotu úplne, lebo ju merali pred vchodom vychladeným deťom a fuuu všetky podchladene 😱
Meraj pod pazuchami, v konečníku, tam nezabudni odrátať
@simsalabim 🙂 🙂 🙂 pekny den.
je to normalne na cele je vonkajsia teplota pod pazou vnutorna popr. v konecniku ci ustach je este ina...