Ahojte, mám 2 synov (12 a 10 rokov), od štvrtka začali obaja s bolesťou hrdla a zvýšenou teplotou, ktorá poobede vyskočila na takmer 40°C, u oboch úplne rovnako. V piatok mali obaja ešte zvýšenú teplotu do 37,7°C, starší od soboty už neteplotuje, mladší teplotoval ešte aj v nedeľu. Obom zatekajú zadné hlieny, a to ich dráždni na kašeľ. Do tohto momentu by to vyzeralo, že majú úplne tie isté príznaky aj diagnózu. Včera im u dr. robili CRP, staršiemu, ktorý od soboty nemal žiadnu teplotu, vyšlo takmer 30 a mladšiemu s dlhšími teplotami len 9. Znamená to teda, že prvý má zrejme bakteriálnu infekciu a druhý vírusovú. Nie je to trošku zvláštne? Normálne som z toho zmätená. Má niekto z vás podobné skúsenosti? Ďakujem.
aj pri vírusovej infekcii môže byť CRP 30, alebo druhý syn mal ten istý vírus + baktériu lebo má inú imunitu ako jeho brat
crp 30 ešte nepoukazuje na bakteriálnu infekciu.
@rozovykon Dostal atb, tak preto to beriem ako bakteriálnu🤔 Aké crp by podľa Vás poukazovalo na bakteriálnu infekciu?
treba si pozrieť referenčné hodnoty (kľudne vyguglite) dcéra keď mala crp 40 antb. nedostala závisí od ošetrujúceho lekára a zhodnotení stavu pacienta, v našom prípade iba konštatovala že sa niečo rozbieha.
Podľa mňa je málo pravdepodobné, že by mali každý niečo iné.
Bez tak skoré uzdravenie.
Choroby sa mozu prejavovat navonok rovnakymi, alebo velmi podobnymi priznakmi.
A preto niekedy dochadza k neskorej diagnoze a liecbe a moze to viest k smrti.
Alebo k chybnej diagnoze. Lebo priznaky sa mozu prekryt, alebo mozu simulovat ine ochorenie.
Take slepe crevo sa moze prejavit ako zlcnikovy zachvat, ked je ulozene inak, ako bezne byva. Alebo ma iny tvar, ako bezne mava.
Ale mnoho ludi veri, ze kazda choroba sa musi prejavovat rovnako a konkretnymi priznakmi (nehovorim, ze je to tvoj pripad. Ale sama teraz z praxe vidis, ze je to mozne.).