Rotavírusová hnačka

barbora59
21. nov 2014

Ahojte, prosím máte niektorá skúsenost s rotavírusovou hnačkou u dietata? Dakujem

katkasofi
21. nov 2014

@barbora59 bohaté....dosť rozšírené, my sme skončili na infúziách a dostala to cela rodina. Hlavne núkaj piť, ryža, vývar s ryžou. A dúfaj že sa nepridruží aj zvracanie. To je ešte horšie...

akramgad
21. nov 2014

my sme tiež skončili na infuskach ale mi sme zvracali ale nám poradili mrkvovú šťavu že ukludňuje žalúdok ak to nebude prechádzať bež radšej do nemocnice lebo to môže mať horšie následky :( prajem skoré uzdravenie

barbora59
autor
21. nov 2014

my sme stym teraz v nemocnici ( maly ma 3 roky) mam ztoho nervy. a ked to dostanem este aj ja tak ma porazi

barbora59
autor
21. nov 2014

Co myslite kolko tu budeme?

trish31
21. nov 2014

@barbora59 ano...syn to schytal ako nozokomialnu nakazu-boli sme v nemocnici so 6.chorobou a ked nas uz konecne pustili domov tak o dva dni zacal hnackovat ze sme uz skoro opat skoncili v nemocnici..neskor mi volali z hygieny ze mal rotavirus...trvalo to 4 hrozne dni a nastastie sme to zvladli doma

Kolko budete zavisi od priebehu....ako ste na tom?

arizona
21. nov 2014

Jasne, mame 😉 ryza, ryzovy vyvar, mrkvovy vyvar, mrkvova stava, mineralka, kulisek, hylak... Dolezita je velmi prisna dieta, lebo sa to moze velmi jednoducho a rychlo vratit spat. Dezinfikovat vsetko aj niekolkokrat denne, je to fest nakazlive. U nas to od 2-rocneho syna chytila skoro cela domacnost.

arizona
21. nov 2014

@trish31 aj my sme si to dovliekli z nemocky 😝 a tie 4 dni boli fakt hrozne, maly nevladal chodit. Nastastie vtedy to zacalo ustupovat...

trish31
21. nov 2014

@arizona si zober ze moj maly bol oslabeny po 6 chorobe a to mal pol roka...des proste..v nemocnici absolutne neseparovali deti s hnackami,aj ked ich dali na izolacku co to pomohlo ked aj tak boli tie deti na chodbach....v tomto nase zdravotnistvo strasne zaostava,je to smutne,na chodbach chybaju proste dezinfekcne nadobky na ruky,hlavne pre sestry a lekarov ktori obchytaju xy pacientov a jasne ze to prenesu...plienky som chodila vyhadzovat do jednej miestnosti smrad spina katastroa tak to aj ja som mohla k nemu preniest...hrozne

petrouchka
21. nov 2014

moj syn mal rotavirusy, ked nemal este ani 2 roky. Rano sa zobudil, vypil mlieko z flase a vzapati ho vyvratil, tak som mu dala vodu, nech si vyplachne usta, vyvratil aj tu a tak to islo dalej, volala som doktorke, povedala nam, ze nemame k nej ani chodit, ale ist rovno na pohotovost. Medzitym syn asi 10x vracal a to som mu davala vodu len po lyzickach a po chvilke vysileny zaspal. Zostali sme v nemocnici tusim 8 alebo 9 dni, boli sme na izolacke, aj ja som to chytila, ale ja som raz zvracala a den ma bolelo brucho a uz to bolo ok. Syn bol skoro tyzden na infuziach, potom mal asi mesiac dietu, najprv prisnu, postupne sme pridavali rozne veci, ako posledne sa pridavalo mlieko.
Bolo to velmi neprijemne, drzim palce, aby ste mali co najmiernejsi priebeh.

danieli
21. nov 2014

my sme dali ockovat, ked to tu teraz citam je mi vselijako, myslela som si, ze hnacka ok, ale vase skusenosti su horsie a prenos na celu rodinu ufffff

katkasofi
21. nov 2014

@danieli aj malý bol očkovaný proti rotavirusom a dostal ich.... majú viac kmeňov...

trish31
21. nov 2014

@danieli ale to nie je len hhnacka,to je ze HNACKA....ja som menila plienky asi kazdych 20 min co stale hnackoval,nechcel papat,teraz do neho lejes Kulisek aby nebol dehydrovany,plus sa nszis odvary davat lenze co z toho ked jedine co chce je mlieko a to nemoze...cele zle to bolo strasne

katarinka81
21. nov 2014

Moji dvaja to tiez mali, Najprv grcačka tri dni a potom hnačka dalsie 4 dni. Jeden syn mal 3 roky a druhy skoro rok. Starsi to zvladal ok, a mladsi kym grcal to bola kalamita (vždy sa vygrcal na mna, prvý den presne 17krát a za ten týžden schudol chudák 3 kilá), ked uz bola hnacka to sa da zvladat. Hlavne hydratovat, aj ked nechcel nic pit, bolo treba ho štopať kuliškom.. Obaja boli zaočkovaný a nakazeniu to nezabránilo.

bellamafia
22. nov 2014

Pamatate tu reklamu ze sa da ockovat proti takemuto ochoreniu?vraj to mozu dostat deti iba do 3.rokov.somarina...dva roky spat to mala dcera 11.rokov, mi dcera prevracala celu noc grcacka hnacka az pomaly cierna no strasne!prestala pit a vedela som ze je zle! Nepomahali ani lieky ani caje nic.ako spravna mamina som sa vybrala s nou k lekarke a okamzite bola hospitalizovana na infekcnom v Ba .po niektorych vysetreniach jej zistili ze je dehidratovana ze ma silnu glukozu tak jej zrazili cukor tak ze jej okamzite museli nasadit cukor...az po odchode z nemocnice mi volali z Blavy ze dcera sice nema Rota virus ale bol to NORO virus...inak dva dni na to som to ako ju hospitalizovali som to dostala aj ja....

liebling98
22. nov 2014

@bellamafia v tvojom príspevok si protirečíš. Pripisujem to skorej rannej hodine.

prasiatko30
22. nov 2014

@bellamafia ono ja som nikde necitala ze rotavirusove hnacky mozu dostat len deti do 3r - moze to dostat kazdy ale u deti do 3r su - dalo by sa povedat - zivotu nebezpecne - lebo tie male deti sa mozu velmi chytro deshydratovat a skoncit velmi zle - takze netreba si mylit dojmy s pojmami.

a tak ako hovori liebling - zrazat glukozu ti nemozu tym ze ta este napichaju glukozou - tvoja dcera by bola upadla do hyperglykemickej komy - co sa kedysi ako liecebna metoda pouzivalo ale sa mi vidi ze to bolo v psychiatrii. 😅

liebling98
22. nov 2014

@prasiatko30 tak nejak. Len v tej psychiatrii sa používali hypoglykemické kómy (volalo sa to inzulinova šoková terapia), ale to tak pred 100 rokmi 😉

prasiatko30
22. nov 2014

@liebling98 boze ja som si pamatala ze tam nieco ti psychiatri stvarali len som si nepamatala presne co 😀 mas pravdu boli to hypoglikemicke komy 🙂 🙂 🙂

piskotka3008
22. nov 2014

@liebling98 to bolo nie pred 100 rokmi, moja teta ich sama zazila a to ma 56 rokov...

prasiatko30
22. nov 2014

@piskotka3008 buff to je ine kafe - ja viem ze este volakedy v 50-60 rokoch ich velmi radi pouzivali v usa - teraz fakt neviem ci nestrelim ale sa mi zda ze vo filme - prelet nad kukucim hniezdom s jackom nicholsonom to tam este bolo vcelku pekne znazornene.

piskotka3008
22. nov 2014

@prasiatko30 to bol vyborny film! 🙂

liebling98
22. nov 2014

@piskotka3008 ja som to myslela tak, že niekedy pred 100 rokmi ich zaviedli do praxe. Kedy ich prestali používať netuším. Vedela som, že ešte v 60-70 rokoch minulého storočia ich používali. Zdá sa, že dlhšie ako som si myslela, podľa toho, čo píšeš o svojej tete ☹
Podľa týchto všelijakých metód, neviem, či tí vtedajší "lekári", neboli na tom horšie, ako ich pacienti, čo sa duševného zdravia týka. Ale to už je iná téma.

zuzanockamt
22. nov 2014

Syn je ockovany, bol v styku s dietatom, ktore malo rotavirus a nedostal, cela rodina sme mali vracanie a hnacky-vyradeni sme boli cca 3 dni, on iba raz vracal a nic viac .... ma 4 roky, vracanie a hnacky nepoznam, a to je v skolke uz treti rok, hnacku mal prvykrat v juni, ked mal afty ... aj to do 24 hodin preslo .... ja som teda s ockovanim spokojna

zuju2
22. nov 2014

Ja mám tri deti a dve staršie ju nemali, ale najmladšia v 1,5 roku, keď bola v nemocnici s laryngtitídou, tak to chytila na detskom. Mala vysoké teploty 40asi 5 dní aj silné hnačky. Bolo to hrozné.

bellamafia
24. nov 2014

@prasiatko30 Prepac ale máš asi lekarsky titul...viem co som pocula ked mi to lekarka hovorila priamo a podla tvojej reakcie usudzujem ze daleko od tej psychiatrie nemas 😀

prasiatko30
24. nov 2014

@bellamafia no neviem kto to ma blizsie na dotycne odd ale vysoka glukoza sa nemoze zrazat cukrom - to ti povie hociktory zdatny diabetik - by si ho rovno odpravila na druhy svet

bellamafia
24. nov 2014

Lekarka povedala ze krvne testy ukazali ze ma vysoky cukor tak jej ho museli zrazit neviem ako nejsom s tochto fachu ale ze v zapetí jej robili dalsi k.o. a zistili ze jej ho zrazili pod hranicu tak jej ho museli zase upravovat predpokladam ze iba injekcne ked vsetko vyvracala a inak bolo to na infekcnom odd. na Bratislavskych Kramaroch skoda ze tu spravu som odozdala detskej lekarke idem pozret ci nieje prefotena a poyom ti napisem nic v zlom tak sa nemasur 🙂

bellamafia
24. nov 2014

Nasla som prepustacku...nebudem celu iba v skratke: Vo vstup.lab.vysetr. lahka elevacia CRP mierne zvysena glykemia pri kontrolenaopak hypoglykemia zahajena parenteralna rehydratacia nasadena dieta korigovana hypoglykemiaklinicky stav sa v kratkom priebehu stabilizuje 1 den febrilna potom uz afebrilny priebeh?...laboratorne euglykemia...

prasiatko30
24. nov 2014

@bellamafia tak ale to je uz ina vec ona presla z mierne zvysenej glykemie do hypoglykemie - cize sa jej znizil cukor a ten jej potom museli zvysovat - v ziadnom pripade jej neliecili zvysenu hladinu cukru glukozou!!!!! To je to na co sme ta chceli upozornit tak ja ako niekto nado mnou. Si si kompletne zmylila pojmy s dojmami a este aj dupoces nohami lebo ty mas pravdu😳😳😳

bellamafia
24. nov 2014

@prasiatko30 sak som ti hovorila ze nejsom s tochto fachu a takto som si to vydedukovala a nedupem neboj velky optimista som ,ked nejde o zivot nejde o nic....a uz sa tolko nehnevaj 😅