Ahojte maminy!
Nemate nahodou nejaku radu? Moj drobec zacal po jedle vracat - pekne sa naje, ale ked uz dojeda, odrazu ho napne a cely obed alebo veceru vyvrati. Nevyzera, ze by bol chory, ani ze mu nechuti...jednoducho ho napne a jedlo je vonku. Potom mozem zacat s krmenim od zaciatku ☹ pekne sa napapa - no obcas sa stane, ze pocas vecere sa dovracka aj 2x ☹ a az do tretice jedlo udrzi. Nikdy nemal takyto problem, az teraz posledne cca 2 tyzdne. Zaciname strasne plytvat jedlom, ked krmim aj na 3x ☹
Normalne sa bojim dat mu viac jedla aj ked otvara pekne usta, bo kazdu chvilu cakam, ze to z neho zas vylezie ☹
Este jedna vec - nemozem mu dat po jedle ani keksik alebo roztek - nic - vsetko ho podrazdi a aj po 2-3 hodinach vyhodi cely obed napriklad. ☹
Nemate radu, skusenost alebo daco podobne? Takuto alebo podobnu temu som tu nenasla...
dakujem!
@lusja ja mam trosku podobny problem, akurat v podstate hned od zaciatku. dcerke musim davat pozor, kolko dam jedla, lebo je schopna sa prejest a tiez potom grcka (stalo sa mi aj v noci, ked sme uz spali). ked ma napr sopliky, tak je este nachylnejsia. piskoty davame po jednej, lebo ked dala dve do ust, naplo a bolo vybavene. rozok je tiez problem, nalepil sa jej na podnebie a ... mozno aj preto mi ich nechce jest.
ako pise sisaha - radsej menej a castejsie.
ale mozno ma aj nejaku "funkcnu" vadu. napr. mojej svokre nefunguje dobre zaklopka na zaludku, co drzi jedlo vnutri. co v praxi znamena, ze je ovela nachylnejsia vracat, ked je jej zle. a ja mam podozrenie, ze mozno mala ma nieco podobne.
@lusja ja by som po dvoch tyzdnoch zasla ku doktorke...suhlasim s tym, co ti baby napisali, mensie porcie, plus ja by som po vygrckani nedavala zase jest, zaludok je podrazdeny...a skusila by som aj nejaku dietnu stravu, aspon na dva, tri dni, bez mlieka a mliecnych vyrobkov, varane len na vode, alebo parene...zemiaciky, ryza, kuracie prsia, mrkva...
@rebroza @sisaha hmmm, neviem, cim to je, ze vracia...svokra sa pytala, ci to nemoze byt reflux v neskorsom veku - ale co ja viem...pojdeme k dr. tento tyzden, lebo ako sa to znormalizovalo, tak sa dnes maly dogrnal 2x - raz pred vecerou, vypytal si kusok kolaca, dala som mu - a nedokazal ho prehltnut, povracal sa. druhykrat zas pri veceri - pekne papal - mozno aj z chuti, uz dojedal kasu a odrazu slo vsetko von ☹ tak som ho nakrmila odznova a bolo.
Neviem, ci je to tym, ze chce zjest vela, ale tak mal by asi grgnut a nie vsetko (alebo cast) vyvratit. Netusim, kolko by malo zjest rocne dieta - pekne papa 4-5x denne, uz zacal konecne pozivat aj ine tekutiny ako MM - ale len lyzickou, poharik ani flasku nechce ☹
obcas sa dokonca stane, ze vybrcne caj - ale az po pol hodinke...
@lusja akurat som si vsimla, ze si odpisala prave...
nema maly v tomto obdobi sopliky a kasle? lebo nasa slecna je vtedy nachylnejsia na grckanie. aj vcera mozno pol hodke po jedle zacala kaslat a potom grck ... a potom uz bol zasa klud.
uvidis, co ti povie dr. ono to podla mna moze byt vselico... od nejak tej vady ako som pisala vyssie az po "pazravost" 🙂 v tom zmysle, ze proste chuti mu a papa viac ako sa do neho zmesti, alebo prilis rychlo, prilis vela si da do ust.
tak drzim palce, aby ste z toho vyrastli
@lusja no toto určite nie je v poriadku.......dieťa môže aj prekrmením vyvrátiť jedlo.......no môže to byť i reflux......vyskúšaj diétnejšiu stravu...neviem čo ti vie všetko zjesť.......a menšie porcie....medzi jedlom už nič nedávať........určite sa poraď s doki.....a ešte vyzvarcia to prúdom všetko alebo ho napína na viac krát a popritom plače.........ak mu nedáš jesť po zvracaní si jedlo vyžaduje? nebude chcieť pauzu?
@lusja ja mam podobny problem s dcerkou 2 a pol rocnou... ale ona ma reflux od mala, prvych 8 mesiacov bolo uplne strasnych... potom sa to upravilo, ale dodnes jej zostalo to, ze ked nahodou dobre nepozuje a zhltne vacsi kusok alebo zje nieco, co v konecnom dosledku vyhodnoti ako ze jej nechutilo, tak ju napne a vygrcka... mava take krizove obdobia, ze tyzden vkuse kazdy den nieco vygrca, ale potom dva mesiace v poriadku, potom sa to zasa vrati... neriesim to zatial nijako... ale tiez si myslim, ze je to reflux v neskorsom veku...
@rebroza uz som rozmyslala, ze je to tym, ze papa rychlo, tak som ho zacala zabavat hrackami a rozpravame sa, a normalne si v hlave ratam sekundy, kedy mu dam zas lyzicku. Dnes som sa pozabudla, videla som, ze mu chuti a asi mu chutilo az moc... citala som tu clanky, ked deti nechceli zut, dali si vacsie susto a podobne a vyvracali sa...tak som sa ukludnila, ze nie som uplne sama...ale k tej dr. aj tak pojdeme. Snad ma uisti, ze je to OK a prejde to same...asi bude chalan na kasickach, rozky a chlebik odmieta... 😒
@sendy182 on sa povracia na jedno napnutie - ale to ide skoro vsetko. Neplace pri tom (len obcas, ked mu daco cez nos vybehne - cajik a tak). Spapa vsetko rad radom uz, nejako neprotestuje. A dokonca ked sa povracia, tak moze jest kludne dalej - velakrat sa mi stalo, ze potom spapal este viac a bolo mu fajn. len mu musim vsetko mixovat, vacsie kusky ho nadrapuju ☹
@aliza este ho kojim - tak 3x dokopy za den - ale uz moc nepije, preto mu davam cajik - cca 2,5 dl, teraz zacal aj viac pit - normalne vypije skoro 400ml tekutin okrem MM. rano spapa ovsene vlocky s jogurtom a vyzivou - cca 2dl, potom po hodine pije, potom ma obed - obcas zje aj 3dl (polievka aj druhe), po spanku ma zvysok obeda - ak nejaky ostane, alebo jogurt, potom pije a nakoniec vecera - kasa... len medzi tym mu nemozem dat nic, co je vacsie, aby sa nepovracal...u nas nehrozia keksiky, piskoty, rozky ani nic podbne ☹
@sendy182 pravda je, ze kapustu este nejedol 😉 sosovica ho nenadchla tiez, ale knedlu by kludne zjedol, keby bola v omacke... vsetko musi byt v omacke, aby to zjedol 🙂 ale nesmu tam plavat hraskove alebo kukuricne supky - tie ho skrabu v hrdle... myslis, ze je dobry papkac? doteraz som mala obavy, ze papa malo 😀 vsetky kamosky okolo maju deti, co by aj mrtvemu z ucha zjedli, len ten moj maly sa na tie deturence nechyta - tak rozmyslam, ze chyba je vo mne, snazim sa mu asi dat viac zjest, ako dokaze... ved ma len rok a 2 mesiace...
@lusja moj osobny nazor je, ze je toho nanho vela. Ma len rok. Mne by deti ani teraz, hodinu po takych vydatnych ranajkach, ako pises, nedali uz nic do ust 😀. Aj to zlozenie, jogurt plus vyziva....ja by som dala len jedno. Ono aj zlozenie moze vadit. V takejto podobe je to velmi syte a tak maly organizmus musi vela travit a este ani nedotravi a uz do toho zase mlieko. Je toho vela na objem, jeho zaludok nie je taky velky a ak nema reflux, tak to kludne moze mat z toho mnozstva. A caj by som tiez vylucila, staci MM a voda. 400ml okrem mlieka je tiez dost. neviem, to je moj nazor, moj syn v tom veku jedol asi polovicu toho, co pises ;-. A tiez sa stava, ked ma maly plne brusko, ze sa mu grgne a vrati sa mu jedlo. A napriklad moj maly doteraz nezje dve jedla naraz, cize polievku aj druhe, musi tam byt pauza.
@lusja veď určite patríš medzi starostlivé maminy......chutí jesť a preto skús jedlo menej riešiť........a hlavne dávať mu koľko zje určite nie viac.........ono je to aj tým že zmixované zje raz dva......keď sa naučí prežúvať tak bude papať pomalšie......no a čo je najhlavnejšie neporovnávať ho z druhými deťmi.....mňa tiež skoro "šľahlo" keď som videla v lete 6 mesačného valibuka spučiť celý banán do 2 minút. 😕 😕 😕 😕 ......to môje deti doteraz tak rýchlo nezjedia......... 😀 .........ak zvracia príliš často tak pouvažuj nad tým že mu vyskúšaš dať menej jedla.........a medzi raňajkami a obedom nemá nič?
@lusja no moja mala zubky neskoro az po roku, dlho som jej mixovalalebo bez zubov mi nechcela nic pozut a zial, ani potom dlllho nie, uz bola zvyknuta na popucene, struhane... neviem ci sa reflux u starsich deti nejako lieci, taka tema tu na fore tusim je, ale nikdy som ju nestudovala...
jeeej, a presne ako pises... vsetko musi byt v nejakej omacke alebo stave, aby to zjedla, suche nechce nic... napr. ani na palacinky som ju este nepresvedcila, proste to ani neochutna... a za tym sa ine deti idu potrhat... 😉 suche zje iba hranolceky, ale tie jej moc nedavam... 🙂
Ja len k tomu poviem jedno potom ako sa vyvracia určite ho netreba znova nakrmiť, ved potom niet divu že sa povracia znova, treba potom dať len trošku piť a počkať kým sa žalúdok spamätá, skús si predstaviť seba že by si zvracala tak asi by ti do jedenia moc nebolo.
V poriadku to určite nie je, už dávno by som to konzultovala s detskou lekarkou, ale to by som robila ja..
@aliza 😉 mlieko pije len rano, ked sa zobudi, na obed malicko pred spanim a vecer tiez len tak, aby sa nepovedalo - to je to najmenej. vyzivu ma k tej ovsenej kasi, nech je trosku chutnejsia... ale je pravda, asi je toho vela. Ked na ranajky vie spapat vela ... polievku mava vacsinou pred obednym spankom - alebo aj vobec si ju neda. ale co sa tyka toho pitia - odo mna si moc necucne som zistila, taha tak minutku - dve a hotovo. Caj/vodu pije po lyzickach - da si denne tak 3 - max. 4 dl. Ale vazne mu skusim davat menej, mozno je to ozaj len tym, ze mu dam viac a potom nestiha travit...
@sendy182 🙂 ved to, nechcem porovnavat, ale zo vsetkych stran do mna hustia,, ze ich deti zjedia vsetko a vela, a mne sa zda potom, ze ten moj prdko papa malo, tak mu davam, kym otvara usta...a potom sa obcas dogrcka - aj ked schuti je, obcas sa naje moc rychlo a potom to asi vyvrati...
Dnes som skusila dat menej - dufam, ze v noci nebude hladny 😀 asi mu ozaj davam viac, ako dokaze absorbovat... 😒
medzi ranajkami a obedom nema nic, len cajik - daco cez 1 dcl, obcas si vypyta jablcko... ranajkuje cca 3/4 hodinu po zobudeni (predym si odo mna trosku cucne), po hodine ma caj, a okolo 12 obed - vstava medzi 7-8, tak mu to nejak regulujem. AK by mal aj desiatu, tak neobeduje nic 😖
@lusja aspoň taký týždeň mu dávaj menej papať a potom si to porovnáš......pretože pre malé dieťatko je zaťažujúce často vracať.......pri chorobe je to iné............a ostatné mamičky čo sa chvália čo a koľko toho ich deti zjedli ber z rezervou.....hlavné je že tvoje dieťatko ti prospieva je veselé ............. 😉 😉 😉 😉
@lusja nepises jeho vek, pravdepodobne mu davas prilis vela a jeho zaludok to uz nevladze udrzat. Davaj mu radsej mensie porcie a castejsie.