Ahojte neviete mi poradit, uz niekolko mesiacov sa a trapime s vitaminom D. Ma ho nedostatok. Telicko mu ho nechce prijmat. Zvýšili sme dávku a stale nic. Brali sme vigantol a aj devit. (samozrejme nie naraz). Mame ist na metabolicke aby nam vylucili rachitidu ale dost dlho cakame na vysetrenie. Tak prosim o vase rady,skusenosti. S dr si uz nevieme pomoct. Zacinaju sa mu velmi lamat nechtiky, ma nohy do O (to sa mu postupne naprava) len sa bojim aby mu to neudrelo na zubky. Snazime sa doma varit hlavne zeleninku mäsko, vela mliecneho papa aby aspon tak jeho telíčko daco prijímalo. Ďakujem za rady 🌞
davas mu to D do mlieka? to je dolezite, inak sa v tele nevstrebe, lebo je to vitamin rozpustny v tukoch
do polievočky,mliečka...my sme s tým tiež mali problém,keď bol syn malý...a vonku na slniečko...
ja mám naj skúsenosť s vigantolom...aj mne ho internista predpisuje,aj väčším deťom treba dávať 40 kvapiek týždenne
@miskafilipkovab decko sa rozpúšťa v tukoch inak ho telo neprijme skus kvapnut na mäsový rožok, do lyžičky polievky nejaký vývar domáci nie bujón, praženica... My dávame od Jamiensona kvapky ale neviem ci je rozdiel medzi jednotlivými vitamínmi...
je v zlozeni, niektore obsahuju svinstva (napr Vigantol). Ale inac vitamin kupeny v lekarni je uz predsa v tuku.
@miskafilipkovab co presne myslis tym, ze ho telicko neprijima?
@petruldo viem ze dr mu sledovala aj nejaký fosfalt alebo nieco co moze mat na svedomi to vstrebavanie a toho mal dost. Nepredpisovala nam ani folsfatovy roztok. ale naozaj do tychto nazvov sa úplne nevyznam neviem ci pisem presne.
@miskafilipkovab No neviem ci staci mlieko alebo jogurt. Skus do vyvaru (v nom je aj tuk), alebo kusok peciva s maslom a na to kvapni, nech je to vyslovene s tukom.
@miskafilipkovab kvapla by som mu to do mlieka,do flasky nie len na lyzicku..plus davala magnezium, oni sa podporuju vzajomne (vstrebavanie). a potom uz len teda cakat na metabolické
@miskafilipkovab maslovy rožok to mal byť prepáč ale asi si pochopila. Klávesnica mi niekedy prepisuje slová... Alebo skus kvapku olivového oleja na lyžičku a do toho nakvapkaj déčko... Jogurt je asi malo a tie ultra odtucnene mlieka asi tiež.... Véd keď zmiešam domáce mlieko v pomerne 1:1 s vodou stále je tam viac mlieka ako keď kúpim v obchode plnotučné a z toho zoberú takmer všetok tuk na maslo syry smotanu a pod. Obchodné mlieko mi ani neskysne ako klasické mlieko skôr splesnivie....
@pink_lady mne praveze mlieko a flasku lekar neodporucal, lebo nie vzdy dopije a nikdy nevies, kolko toho ostalo na stenach flasky. V tomto smere je ta lyzicka lepsia... no a neviem, zvycajne sa teda dava D3 pretoze sa lepsie vstrebava, ale mozno by som sa opytala doktorky co si mysli o D2? A neviem, ci nieco z tohoto dostat na SK, ale o tychto sa hovori, ze su dobre... my sme mali ERGY D. Ta prva cast su D2 (= zastlinny povod) a ta druha su D3 (zivocisny povod). Budem drzat palceky
@miskafilipkovab Mojim dvom dávame tento - https://www.mojalekaren.sk/moller-s-omega-3-ovo..., dcérke na podporu rozvoja reči, a synčekovi sme ho začali dávať skorej, lebo bol veľmi drobný a zaostával v raste, mali sme tiež Vigantol, ale to akoby skoro vôbec Déčko nebral. Píšu od 3 rokov, malému sme ho 1x dali keď mal cca 18 mesiacov, upravili sme mu pravda dávku na polovičnú, už po dvoch dávkach jeho telíčko zareagovalo a začal nám rásť. Nedávame mu ho každý deň ako dcérke, ale dávame každý druhý, občas urobíme pauzu viac dní. Vždy po jedle, po večeri najčastejšie. A podávame cez tú striekačku, čo býva pri sirupových liekoch pre deti, z lyžičky nám to nechcel vôbec, to vždy vyrazil z ruky.
@miskafilipkovab ja by som ešte skúsila zmeniť formu déčka, teda vymeniť kvapky za tobolku /dá sa prehltnúť v jogurte, kaši/. déčko sa vstrebáva v čreve, a kým sa tá kvapka dostane z úst do čreva, tak je to riadna vzdialenosť, a tým že sa nalepí na sliznicu z ktorej sa nevstrebáva sa ho do čreva dostane minimum.
@nafka0483 dr mi sama kazala do jogurtu na lyzicky alebo s mliekcom. Skusim za to nic nedam. Ďakujem.!! 🤗
@pink_lady dr do flasky zakazal leb9 vraj nieco z vitaminu moze ostat na fľaške a on nespapa celu davku. O tom megnezium si nieco kuknem. Vdaka 😌
@kulumulu123 ano ja som tiez toho nazoru ze mlieko z obchodu nie je mlieko 😄 ked ja davam vždy na dr (s tym jogurtom). Najprv som robila chybu ze som mu to do jedla miesala, respektive na lyzicku s jedlom ale ono to muselo byt v mliecnom aby sa to rozpustilo. Tak som sa toho drzala no.
@karmen118 netarajte, tak rychlo pomohlo. A my sa uz odkedy trapime a nevie nam nic okrem vigantolu a devitu odporucit 🤦♀️
@petruldo mna aj to napadlo ze ci to proste len nepreleti cez neho. Tabletky v pohode spapa aj bere kyselinu listovu a pyridoxin kezdy den stvrtku.
@miskafilipkovab náš malý mal len spomalený rast + naberal minimálne na hmotnosti, neprospieval najlepšie, ale nemal až také problémy ako váš, takže áno, jemu sa to tak rýchlo prejavilo, po druhej dávke sa mu spustil rastový špurt a postupne nám aj pekne priberá na váhe + chuť do jedla má lepšiu. Jeho dr chcela len čakať, a keď nezačne prospievať do konca min. roka, tak potom by začal kolotoč vyšetrení. Ale na poslednej poradni bol už ledva na spodnej hranici tabuľky, čo sa týkalo váhy aj výšky, takže my sme už čakať nechceli. A napadlo nás skúsiť mu dávať ten rybý olej. Staršej dcérke mi ho odporučili podávať tiež iné mamičky, ktorých deti majú problémy s rečou, nie lekár. Čiže nášmu malému chýbalo niečo, čo v tom oleji je. Ak sa vášmu synčekovi Dečko alebo celkovo vitamíny, minerály atď. správne nevstrebávajú, tak ani tento olej mu nemusí pomôcť.
@miskafilipkovab tak si zožeň decko v tobolkach a dávaj to, potom kontrolný odber a uvidíš
@miskafilipkovab Berie Dcko s jedlom, alebo aspon s nejakym tukom - kusok masla, olej?