Ročné dieťa a opakované horúčky

jana362
7. aug 2013

Ahojte maminky.
Keď som bola tehotná,na modrom koníkovi som bola často.Ako sa nam narodila mala už nato nemám taký čas ale teraz potrebujem radu od vás skúsenejších.
Moja dcérka ma rok a jeden mesiac.Pred dvoma mesiacmi nam horuckovala,39-40 stupnove teploty.Zacalo to v piatko a dostali sme sa do nemocnice lebo nam nic nepila.Tam sme pobudli 10dni a nakoniec nas prepustili ale diagnozu nam poriadnu nedali.Vraj mala niakeho bacila v krvicke.Najprv nezaberali antibiotika potom nam ich zmenili a uz bolo vsetko v pohode.Ale teraz po dvoch mesiacoch je to tu znovu.Uz som zufala,neviem co mam robit.Od piatka minuleho tyzdna mame horucky zas 39-40 stupnov,najprv som jej ich stahovala a modlila sa ze to prejde no v nedelu ma to uz hnevalo tak sme sli s malou na pohotovost ze jej to neprechadza.Kazali mi davat davat kazde 4hodiny raz cipky a raz nurofen sirup,to som presne robila od piatku ale ziadna zmena.Dali jej antibiotika megamox duo ze vraj to prejde.No a dnes uz je streda nic nepomaha.Stale sme na tom rovnako.Vcera som volala na pohotovost tam ma odbili ze nemam volat ze mam prist zaplatit 2eura a vysetria ju.No chapete?Alebo ze to mam stahovat a ist zajtra ku nasmu doktorovi.Tak som dnes volala nasmu len ten ma zas ako vzdy dovolenku.Volala som zastupujucej doktorke ta ma odbila ze ak chcem mozem prist ale az zajtra ze jej to mam stahovat.Ja sa jej bojim davat zabaly lebo sa mi zajakava a cela ofijalovie.Tak jej len prikladam studeny utreracik.Uz som zufala neviem z coho to ma ziadne ine priznaky choroby nema.Vypije mi 2dc denne co je malo ale viac do nej nedostanem.Niekedy mozno o deci viac.Uz neviem co mam robit doktory ma odbijaju.Prosim vas ak mal niekto podobne problemy napiste mi alebo ak niekto pozna naozaj dobreho doktora ktory by nam bol ochotny pomoct tak aj keby bol od hocikadial je mi to jedno pojdem snou za nim.V nemocnici v martine nam tiez bohvie jako nepomohli,musela som ist dobre ze nie prosit aby jej zobrali vobec niake stery a krvicku.ak by som mala ist do nemocnice zobrali by nas aj do ineho mesta?prosim poradte

lolonka
7. aug 2013

@jana362 ..ahoj...mám tri deti..ale takto opakovane horúčky sme nemali........nechcem ťa strašiť...ale dieťa pije málo a samotné horúčky ho dehydrujú..a tiež aj tieto teplá........určite by som to nejako riešila.....do nemocnice si myslím,že inam môžeš ísť....ja som raz s malou ako 3 týždňovou išla do Ba na pohotovosť...a to tam nepatríme..a v pohode nás vyšetrili a hneď hospitalizovali.....nikto sa ma ani raz nespýtal, prečo som tam keď tam nepatrím...........ja mám výbornú pediatričku, s ktorou som veľmi spokojná...a ak mám problém tak komunikujeme aj počas jej dovolenky......asi ale nemáš mobil na svojho pediatra?......na tvojom mieste by som skúsila ísť na pohotovosť do inej nemocnice..možno jej tam zistili príčinu ....nemáš pocit, že ju niečo bolí?..nebolí ju uško?.....držím palce,,.nech sa to rýchlo vyrieši..

lolonka
7. aug 2013

@jana362 ..alebo má možno iba nejaké virózy...len 5 dní vysoké teploty je už dosť.....ak jej dáš čípok alebo sirup..klesnú jej teploty hneď?...a ako dlho vydrží bez teploty?...ak mojim deťom skákali rýchlo teploty naspäť..rýchlejšie ako za tých 6 hodín od podania sirupu..tak skoro vždy mali zápalovú infekciu...kde boli potrebné lieky.....

katrinka8
7. aug 2013

@jana362 - my mame skusenost len s vysokou teplotou (nieco malo cez 39), kedy sa domnievam, ze sa nam dcerka proste prehriala. Bolo to koncom juna - ked boli tiez tieto teploty vonku dost vysoke (nie sice az take etrem ako teraz, ale dost). Zabaly som nikdy nedavala, lebo som moc nevedela, ako na to. Ale dostali sme radu ochladit vlaznym kupelom. Je to menej stresujuce pre dieta, tak skus aj tak - ono to aspon na chvilu predsa len pomoze bez tych liekov. Vodu sme dali vlaznu (nie uplne studenu), takych cca 33 - 35 stupnov (ako v detskom bazene), na par minut si tam posedela, pohrala sa s hrackami vo vani... Nevydrzala dlho, hoci inak kupanie a vodu miluje, ale aspon nieco. Nakoniec zabral cipok (aj to nie cely, lebo sa mi v tom teple roztopila asi polka z neho v ruke 😠 , ked som ho zavadzala), do rana jej to preslo. Inak, este mi napadlo, ze kamoskina dcerka mala taketo teploty (a ziadne priznaky ine viditelne, ani ju nic nebolelo), a vyklul a z toho zapal mocovych ciest.

No a este nam nasa pediatricka raz davno (ked zvracala) odporucila rehydratacny roztok, vola sa to Kulisek a dostat to bezne v lekarni. Je to taky prasok, nasype sa do vody a rozpusti sa to. Mozes to davat vzdy, ked hrozi dehydratacia, doplna to vitaminy a mineraly. Nevypije to naraz (je to trochu slane), ale staci po lyzickach to davat. Je to lepsie ako nic (http://www.kulisek-ors.cz/)

Podla mna keby si prisla na pohotovost do nemocnice do ineho mesta, tak Vas prijat musia, resp. minimalne riesit.

jana362
autor
7. aug 2013

Dakujem baby za rady.
@lolonka nas pediater by mi asi ani telefonne cislo nedal a to nie este aby mi dvihal pocas dovolenky.o tom silno pochybujem.ja viem ze vypije malo.uz som jej davala aj na silu ale to nema vyznam.ked som snou bola na pohotovosti divali sa na nas ako na zjavenie ze co otravujeme.uz sa citim ako totalny idiot.v nemocnici sme vtedy boli ale bolo to tam o nicom.zapatrosili nam vysledky a ked nas uz pustali domov tak sa zrazu nasli a museli sme dostat lebo nam zistili niaku tu bakteriu.uz ma ide porazit.dieta nic nespi stale sa prehadzuje ☹ a place

jana362
autor
7. aug 2013

bojim sa o nu vobec sa mi to nepaci ☹

katrinka8
7. aug 2013

@jana362 - najhorsie je, ze su este aj tie teploty teraz take - to uz len pozatvarat riadne okna, zatemnit, a mozno skus dat mokru plienku alebo plachtu ku postielke, alebo tam, kde ma spinkat.

majka777
7. aug 2013

My sme tiez mali také obdobie, že malá mala dva dni teplotu, ptoom nič, potom zas...zistili jej zápal stredného ucha. Ale raz sme boli tiež na pohotovosti s vysokými teplotami, tam nám jedna super p. doktorka povedala, že ak dieťa málo pije, tak jej ani liek na zníženie teploty nemôže zabrať...takže piť, piť a piť...skús to formou hry...daj jej do do striekačky od Nurofenu a navrni jej na začiatok aspoň dve plné striekačky, potom aj tri...a viac. Nech pije každú chvíľku. Ďalej nám poradila sprchovať vlažnou vodou....určite nie príliš studenou...stačí chvíloľka...to nám zabralo vždy...a ten rehydratačný nápoj Kulištek je super vec.
Určite by jej mali urobiť komplexné vyšetrenie...a to kde je taká super nemocnica, že zapatrošia výsledky?! Držím palce.

simca06022011
7. aug 2013

napusti jej vanicku, normalnou vlaznou vodou kludne 33-35°C a nechaj ju vyclapkat sa... mala ked nechce pit, davam jej to z nurofen striekacky, to ju bavi... nezabudni ze zabaly a pod. sa nesmu robit ked ma dieta studene nohy/ruky.. doma vetrajte, nerobte prievan aby neprechladla. Zaklad je ale aby pila, ked nepije teplota jej nikdy neklesne a ani sa nevylieci, lebo telo vodu potrebuje. Nechce vodu daj jej caj, hocico...

K nemocniciam: VSADE su aj "retardovani" aj "normalny", zalezi na tom na koho clovek natrafi... ale ked prides na akukolvek pohotovost v nemocnici vsade vas zoberu. Zajtra chodte podla mna k zastupujucej lekarke,mohla by si dat vysetrit krv aj moc, ale bude to skreslene pretoze uz beriet ATB..

simca06022011
7. aug 2013

@jana362 ked sa stale prehadzuje a place.. skus jej stlacit ten lalocikpri usku co je, ak zacne viac plakat ma zapalene usko, vtedy sa deti prehadzuju s placom, nevedia si najst polohu.
A pit pit pit, ked tolko liekov od teploty beriete

januliku
7. aug 2013

@jana362 Ahoj. Ja na tvojom miesto by som zbalila tasku a okamzite sla na pohotovost. Treba povedat, ze ma uz 4. den 40-ky teploty, ktore neustupuju ani po podani liekov a ze nic nepije, malo cika, nepapa. Treba zobrat krv, urobit crp, a tiez aj moc. To snad nie je ani mozne, ze by ta s takymito argumentami poslali domov. Urcite sa nedaj odbit, hlavne kvoli tomu pitiu, treba dat infuziu. Nasa dostala este v maji jeden vecer teploty 40-ky, rano to bolo 38,5, hned som isla k nasej pedine, ta zobrala krv a moc a do hodiny boli vysledky. Hned nas hospitalizovali, mali sme zapal ladvinky ☹ Drzim palce, nech to rychlo prejde.

andrik78
7. aug 2013

Ak sa teploty neznížia pomocou liekou ani zábalov choď na pohotovosť. Nenechaj sa odbiť a keď treba povyhrážaj sa úradom pre dohľad. Keď nájdu opilca pod lavičkou tak ho vyšetrujú pomaly od hlavy po päty a malej neurobili žiadne odbery aspoň CRP?

jana362
autor
7. aug 2013

@majka777 majka dakujem za rady...ta super nemocnica je v martine ☹ uz mam nato tam nervy.
@simca06022011 bola som snou na pohotovosti stale plakala horucky jej nabehli hned po 2,5 hodiny uz ma nebavilo cakat.lenze na nasej super pohotovosti mi povedali ze vyzera ze dieta ma dost energie takze jej to mam este stahovat a ze ak jej to ZAS do zajtra neprejde tak mam ist snou uz do nemocnice.ze vraj mam nanu trosku nakricat nech pije!no chapete?na rocne dieta mam ziapat ked to chudatko ani nevie co sa snim robi?svihne ma.formou hry to snou moc nejde.ona je dost sikovna zbada akukolvek flasku alebo striekacku a uz zuri.musela som do nej naliat aspon trosku vody aj ked mi slo srdce puknut.
@januliku
@andrik78
dakujem baby za podporu.mne povedal doktor ze ma stale dost energie ked sedi...ja som si pripadala ako totalny idiot.ze vraj to moze mat niaku virozu ale mne sa to tiez nezda.uz mam pobalene veci.vtej hnustnej nemocnici ju nenecham samu.su tam hrozne podmienky.sestricky sa o deticky vobec nestaraju tie tam vkuse placu.ked sme tam naposledy lezali chodila som ich ja utisovat.stacilo dat cumlik no oni ich ani pol dna neprebalovali bolo mi ich tak luto.

jana362
autor
7. aug 2013

je mi zo vsetkeho zle...mate pravsu najdu ozrana a hned mu vsetko porobia teba len odhadzuju.chcela som vam este napisat ze ked sme tam naposledy lezali tak od hospitalizovania nam zacali vysetrenia robit az na stvrty den.do vtedy bola stale len na infuziach a to infuzku od teploty a infuzku glukozu.islo ma drbnut potom na stvrty den zobrali krvy.to zapatrosili vysledky.na 7mi den ju zacali liecit na 10ty nas pustali stym ze treba spravit dalsie vysetrenia krvy kde som sa uz nasho doktora pytala ze preco to nespravy a on mi povedal ze v sprave nieje vobec napisane co jej bolo iba to ze bola deydrovana co vobec nebola pravda lebo vtedy pila tak ako teraz a teraz nic o dehydratacii nehovoril.je mi zle z tohto systemu.hned by som presla ku inemu doktorovi aj keby som mala 100km dochadzat.

jana362
autor
7. aug 2013

ak sa nic nezmrni zajra o 8:00 ideme do nemocnice a inak naposledy boli tak som primarke uz vynadala ze co to tam maju za system a ona mi povedala ze mozem byt rada ze to je nadstandart...ty kokos stravu som si objednavala z restiky lebo tam pre matky nevaria a zapatrosia dietatu vysledky to je nadstandart ked ti sestricka povie ze toho bacila v krvicke mohla dostat zo striekacky z nemocnice?mala som ich chut pozabijat.budem sa silno modlit nech nam pan bozko pomoze a zas sa tam nedostaneme

simca06022011
8. aug 2013

Treba si hned od dveri pytat vysetrit CRP, na pohotovosti sa s nimi o nejakej liecbe ani nebavim, kym nam to neurobia pretoze oni by hned supli ATB a odbavili tak kazdeho za minutu alebo urobili s matky histerku co nezvlada situaciu. A bohuzial, mala musi pit, to ze nechce je sice pekne, ale ako chces aby sa vyliecila? V tejto horucave a este s teplotami musi pit viac ako inokedy. Preto ti to povedali... inak zase skoncite v nemocnici na infuzkach a nic extra nebudu riesit, iba to ze ju zavodnia. Mne mala nechcela vcera pit lebo sa veeelmi zaujimala o ine veci a hned jej teplota vyskocila vecer. Tiez som si co to pobehala po nemocnici, tak viem ze im robi dobre ludi tam drzat aj mesiac... ako keby nic lepsie na svete neexistovalo

januliku
8. aug 2013

@jana362 Ako plne ta chapem a rozumiem co to je, ked mala nechce pit. Ja nasu nahanam cely den z flasou a tiez mi toho moc nevypije. Proste nasilu to nejde, ani po dobrom, ani po zlom. Tiez skusam rozne finty, pri hre, pred spanim, hned ako sa zobudi, ja to vypijem ..., dam to tatovi ..., aha babika ti to pije... na vonku pozri ako dievcatko pije, ukaz dievcatku ako ty vies pit... atd. Tiez rozne flasky, pohare, slamku ... No u nas tiez nic moc nezabera, srka po troskach. Zda sa mi, ze cely den riesim len pitie 😒 Inak ja som s malou lezala v PB a vsetko bolo ok (starostlivost, doktori, sestricky, strava ...) a moja svagrina v TN a tiez bolo ok. Az sa mi to zda neuveritelne, bo do MT prevazaju aj tazke pripady od nas z PB a sirokeho okolia a tam taka starostlivost a ochota ? Drzim palce, nech dobre dopadnete.

andrik78
8. aug 2013

@jana362 to dobrého bebilka tam máte ak zhodnotí stav dieťa podľa toho ako sedí
daj potom vedieť ako sa máte. Dúfam, že budete skoro zdravý.

jana362
autor
8. aug 2013

@simca0602011
@januliku
@andrik78
Ahojte baby.Dakujem za všetky vaše rady.Malá sa ma lepšie.Ráno o 3:00 mala ešte horúčku od vtedy zatial nič.Teraz spinká uvidím ked sa zobudí.Ak by sa nám to nahodou vratilo pojdeme do nemocnice.
Dakujem za rady ohladom pitia.Presne to iste som snou skusala.Flasky,vody,kadejake vymysli dokonca muz vyvrtal do cumla dieru napojil to na hadicku a cez flasku jej pustal vodu ale voda sla vsade inam len nie do nej :( pred spanim som do nej dostala asi deci.budem sa snazit do nej dostat co najviac.
Chcem vam napisat ohladom tej nasej "super" nemocnici...Viete mozno niekto povie ze je fakt dobra ale ja zatial nemam snou dobre skusenosti.Ked som bola tehotna asi v piatom mesiaci tak ma zacala moc prehanat a vracala som.Dostala som sa tam na infekcne kde mi samozrejme museli dat infuzku aby som sa zavodnila.Jedneho dna prisla sestricka a davala mi novu infuziu zacinala mi uz tiect,v tom sa behom a krikom vratila ze sa pomylila ze esteze mi to nestieklo ze to malo byt pre niakeho pana z vedlajsej izby.Vtedy som skoro odpadla od strachu ze sa este malej v brusku nic nestalo.Ako mi pichli injekciu tak mi cela ruka omodrela,samozrejme mi to nechali cely cas.Este to mam stale odfotene.Ked som to poslala mame tak sa zhrozila ze co tam somnou dorobili.Prepustili nas.Na porodnej sale som mala dobreho doktora to nemozem povedat.Mily a velmi mi cely porod pomahal.No uz na novorodeneckom to bolo otrasne.Sestricky nemali zaujem vobec pomoct.V zivote som nedrzala take male babatko v ruke,oni mi ju hodili a staraj sa.Pomohla mi zena co vedla mna lezala.O kojeni ani nehovorim.Mala sa mi nechcela chytit.Bolo to hrozne.Laktacna poradkyna miesto rady mi doniesla flasu s bebou.Ked sme sa jej zo spoluleziacou (novou) ktora mala tiez prve dietatko spytali co mame robit odvrkla nam ze si mame dieta pritlacit na prsnik a ked nepije tak odsavat.Lenze prsniky sa mi len nalievali nalievali a nerobila som nic ine len odsavala.Co bola podla mna uplna blbost.Lebo to bolo este horsie.Bola som taka unavena ze som skoro odpadla.Musela som ist ich prosit nech mi aspon na chvilu zoberu malu ze si potrebujem oddychnut.

jana362
autor
8. aug 2013

Nebolo to tam med lizat.Moja spoluleziaca bola dost divna zena.Nevedela telefonovat po tichu len ziapala do telefonu jak keby bola hlucha.Vzdy mi malu zobudila a bolo jej to ocividne jedno.Mala tam vobec nic nespavala,no ju zaujimal len jej syn ktory spal nonstop.Navstevz jej tam chodili vkuse nonstop ja uplakana som musela pred nimi odsavat.Mala mi tam plakala a oni sa smiali pri vedlajsej posteli.Chcela som si zaplatiti izbu no bohuzial bola obsadena.Bolo to tam hrozne.Dotrepalo sa jej tam 6ludi naraz,boli taketo iste peky takze si viete predstavit aky tam bol neskutocny smrad.Bolo to tam hrozne.Teraz naposledy ako som tam lezala s malou,tak som uz spominala.Zabudla som napisat ze pani doktorka mi nato ked som jej povedala ako je mozne ze zapatrosili vysledky povedala ze co sa do toho staram ze to nieje podstatne,pritom liecba jej uz mohla ist davno.No proste hroza.Isli sme na sono obliciek kde nam dala listok.O par dni sme sli zas z listkom z detskeho a bola tam napisana diagnoza.Ktoru doktorka ktora robila sono nikdy nepotvrdila.Chapete?Mohli ju liecit na to co vobec nemala.Doktory ma vobec neinformovali o vysledkoch stavala som pred ich kancelariou denno denne aby soms a nieco dozvedela.Este mi aj odvrkli ze mi pridu povedat a nic.Uz som bola zufalala.Preto ak by som mohla ist niekde inde do nemocnice nech to je hocikde inde aj keby sa tam malo za vsetko platiti radsej by som isla tam ako do martinskej nemocnice.

andrik78
8. aug 2013

@jana362 dúfam, že malej už bude len dobre. Je smutné aký prístup majú niektorý lekáry a sestry. Ja som tiež sestra a pracujem na oddelení s ťažko chorými ľuďmi. V utorok sa vraciam do roboty po 1,5 roku a môžem ti povedať, že sa teším. Je to ťažká a veľa krát nevďačná robota ale ja ju mám rada. Preto ma hnevajú zdravotníci ktorý nám robia zlé meno. Pracujem a jednám s chorími či príbuzními tak aby som si večer mohla ľahnúť s kľudním svedomím a ráno pozrieť do zrkadla a viem, že som urobila všetko čo bolo v mojích silách

jana362
autor
8. aug 2013

@andrik78
velka poklona tebe...viem ze je to velmi tazke.keby bolo na svete viac sestier ako si ty.ja viem ze existuju aj dobry doktory...moj obvodny je uzasny clovek a takeho doktora tazko najdes.malinkej sa zas pohorsilo ☹ musela som jej dat nurofen.stale chce spinkat dostala som do nej zo 2dc vody.u nas je taky pan a hovori ze jeho syn mal 2tyzdne horucky ani ho nehospitalizovali ani nic ze len doma lezal a nemal ani antibiotika.ze vraj niaky virus.my mame antibiotika od pondelka rana.mali by uz ucinkovat nie?

jana362
autor
8. aug 2013

ak jej to do vecra vystupi tak budeme musiet ist.ja len stale cakam ze zaberu tie antibiotika.este je aj tak horuco.ona vzdy ked sa zobudi ma horucku tomu nechapem

andrik78
8. aug 2013

@jana362 antibiotiká už mali zabrať. Ale ak je to vírus tak nepomôžu. Nech pije či to bude džús či sladké nápoje hlavne nech pije.Ak sa radá kúpe daj ju do vane s vlažnou vodou a nech sa čľapká. Ak teploty neprejdú zajtra navštív lekára ak sa nemýlim zajtra to bude už týždeň čo ti malá teplotuje. Však to nieje normálne u tak malého dieťaťa.
Teplota stúpa aj pri dehydratácii skús ten rehydratačný roztok z lekárne (obsahuje minerály ktoré telo stráca potenim)

jana362
autor
8. aug 2013

od piatku ma horucky,no dnes rano o 3:00 mala horucku dala som jej nurofen a skoro do 11tej nic..mohli jej zacat zaberat tie antibiotika?

jana362
autor
8. aug 2013

ma porazi fakt ☹

andrik78
11. aug 2013

@jana362 ako sa; má malá? Teploty už ustúpili?

jana362
autor
11. aug 2013

@andrik78
jeej si zlata ze si napisala...horucky ustupili...v piatok uz potom nemala.ale rano sme sli ku zastupujucej lekarke preistotu som chcela ist zas s mocom.bala som sa co bude cez vikend.no a zobrala nam moc a zistila ze vnom mame krv co na pohotovosti nezistili.ale nechapem preco.zobrala jej krvicku spravila crp a zistila ze ma zapalove testy vysoke...21.ze vraj asi zapal mocovych ciest.nic nam nedala len dobrat antibiotika.tzajtra ideme uz k nasmu "super" doktorikovi zas s mocom.ale neviem lebo on asi nema crpcko tak neviem kde nas posle.vsimla som si ze to ma mala dole take cervene ☹ tak neviem ci uz jej to ustupuje alebo co ☹ uvidime zajtra.horucky chvalabohu nemame.je lepsie.dotoho jej idu aj zubky tak sa to vsetko nakopilo. ☹(

andrik78
12. aug 2013

@jana362 som rada, že už je lepšie. Moja stredná tiež mala zápal močových ciest len s miernimy teplotamy ale mala silné bolesti v podbrušku. Nám pomohol Urinal sirup z brusníc. Tak už len všetko dobré želám 🙂