Riešili ste nadváhu u dieťaťa?

lara1128
31. mar 2024

Ahojte, riešili ste niekto nadváhu u svojho dieťaťa? Mate nejaké dobré receptiky??? Ďakujem

nypajuli
31. mar 2024

@lara1128 podla mna zavisi ze aj aky vek, ja osobne este nie

lara1128
autor
31. mar 2024

@nypajuli syn má 11 rokov

vilma7
31. mar 2024

A koľko ma nadváhu? Neriešila som, ale je otázne či to chceš riešiť len ty, alebo aj on.

sissy27
31. mar 2024

@lara1128 neriesila, ale u 11r nepotrebujes ziadne specialne receptiky, lebo zo vzduchu ani z behania este nikto nepribral. Takze prehodnotit, co si chlapec “zobka” cele dni (obcas keksik, obcas cokoladka, obcas chipsy, mekac za odmenu, pizza na veceru atd), co pije (dzusik, malinovka, fanta…) a kolko sa hybe (2x45 min telesna v skole je zalostne malo). V tomto veku byva problem stravovacie navyky v domacnosti a nedostatok pohybu.

babydesire
31. mar 2024

@lara1128 a kolko meria a vazi ? Co hovori pedi?

tanyan
31. mar 2024

Dcéra má 154 cm a 58 kg. Na endokrinológii mi povedali, že mám výrazne zredukovať kuracie mäso, eliminovať sóju a tekutiny z plastu.
Pohybu má dosť, ale stravy tiež. Má 9 a pol roka a predpokladám, že ešte aspoň 20 - 25 cm porastie a beriem to aj ako stavebný materiál.
Pediatrička povedala, že vzhľadom na rastové krivky je jej vývoj ok. Pri pôrode mala totiž 4430 g a 60 cm.

lara1128
autor
1. apr 2024

@sissy27 nemyslím diétu to nie, mekac a pod ani ja neuznávam. Skôr som myslela co môžem vylúčiť alebo obmedziť v takom veku. Pohyb ma chodí na futbal

yvanielka
1. apr 2024

@lara1128 neberie kortikoidy alebo antihistaminiká?

tanyan
1. apr 2024

@lara1128 Skúšala si spísať zoznam jeho prijatých kalórií? Zoznam jedál a nápojov s množstvami a aj časom, kedy boli skonzumované. Človek si často ani neuvedomí niektoré fakty, kým to nevidí spolu na papieri. Na ten zoznam by sa mohol pozrieť aj výživový poradca alebo tréner či športový lekár.
Podľa toho zistíš či treba pridať zeleninu alebo bielkoviny, znížiť cukry alebo tuky. Alebo treba posunúť večeru na skoršiu hodinu. Niekedy stačí nahradiť džúsy čistou vodou a nejesť 2 hodiny pred spaním.
Ale môže to byť aj následok nedostatočného trávenia kvôli intolerancii alebo nesprávnym kombináciám (náročnejším na trávenie).
Ak je zloženie, časovanie a dávkovanie v poriadku, tak môže pomôcť pridanie iného pohybu (plávanie, tenis) alebo dočasné vylúčenie potenciálnych alergénov (lepok, kravské mlieko...).

sissy27
1. apr 2024

@lara1128 vsetko sladke (keksiky, cukriky, cokoladu, tycinky - aj tzv. zdrave musli, obsahuju velke mnozstvo cukru), chipsy, chrumky, vsetky vyprazane jedla, hranolky, smotanove privarky a omacky, vsetky sladene napoje
Ved skus napisat co bezne zje pocas dna / tyzdna a hned ti povieme, kde je chyba. Chodi na futbal tiez nemusi stacit, ved nehra asi kazdy den 2 hodiny?

veruska82
1. apr 2024

@lara1128 ja riesim nejake svoje kila navyse ale myslim, ze to plati u vsetkych:menej cukrov a skrobovych jedal, nahradit zdravymi tukmi.. Nase jedla su preplnene mukou a ze skroby viac sposobuju priberanie nez tuky. Moje deti nemaju nadvahu, ale tiez jedia vela muky a viem, ze je problem to zmenit, ked su vyberavy...

zuzubb007
1. apr 2024

@tanyan fúha tak to má mega nadváhu, syn má vyše 11 rokov, 150 centi a 34 kilo, všetko je to o jedle len a pohybe, moje deti nevedia sedieť ani 10 minút na zadku nonstop v pohybe

luccija
1. apr 2024

@zuzubb007 dievčatá sa skôr zagulatuju priberú a narastu
@lara1128 pozri sa na stravu či raňajkuje, aku má desiatu, obed...či si nekupuje sladkosti, chipsy, sladké vody, hlavne opatrne so psychikou a neriešiť denno denne toto by si nemal jest atď ..zmeň čo sa dá viac zeleniny, lepšie pečivo, radšej jesť menej a viac x denne.V tomto veku nie je rarita, že vyrastie aj 10 cm no a hlavne pohyb.

iwesska
1. apr 2024

Sladkosti moze vylucit uplne a nahradit ich raw tycinkami - datle + oriesky, susene ovocie v oblatke,domaci celozrnny kolac bez plnky, domaca granola s bielym jogurtom,to vsetko moze. A je to to najjednoduchsie,co staci v tomto veku obmedzit.

vivuska666
1. apr 2024

V prvom rade pit iba cistu vodu a nesladene caje. Zlikvidovat doma keksiky, tycinky a slane drobnosti. A pohyb. A jedna z najhlavnejsich veci je ist prikladom.

mandzula
1. apr 2024

@iwesska s tymi datlami, orieskami ci susenym ovocim by som bola velmi opatrna, vsetko su to kaloricke veci, zrejme aj rovnako ako zvysok beznych sladkosti a ich rizikom je, ze clovek ma pocit, ze je zdravu vec, tak si moze dopriat viac. Su to, samozrejme, nutricne hodnotnejsie veci ako bezne sladkosti, no pri nadvahe sa musi strikne ustriehnut ich mnozstvo.

sunflower87
1. apr 2024

@lara1128 záleží aký má vek, výšku a váhu... aké má stravovanie počas dňa+ koľko má pohybu....

iwesska
1. apr 2024

@mandzula No vsak ano,myslela som 1 tycinku za den, nie ze 3x denne. Hlavne to nadlhsie zasyti ako nejaka Horalka ci Mila plna len prazdnych cukrov a tukov.

6mia6
1. apr 2024

Ja som riešila, syn mal nadváhu aj keď nikto doma nemá. Začala som variť zdravšie, on zje všetko takže nebol problém napr. so zeleninovým šalátom na večeru. Žiadne vyprážané, hentake onaké. A vieš čo? Bolo to úplne jedno. Mal 158cm, 61kg. Líca, na bruchu pneumatika. 4x do týždňa tréning a celé dni na biku alebo na ihrisku. Riešilo to okolie a aj on sám sa hanbil. Riešila som to intenzívne rok. Ale bez dr. Ta nerobila paniku. Teraz už viem prečo. Jednoducho ho z ničoho nič vytiahlo. Ma vyše 170cm, 64kg a nadváha sa úplne stratila. Normálny športovec.

6mia6
1. apr 2024

@zuzubb007 ani môj nesedel ale jednoducho si telo išlo svoje.

betulinka1
1. apr 2024

@lara1128 netrap 11 rocneho chlapca s diétami. Chodi na futbal, mozno aj 2-3 do tyzdna. Obmedz sladke vody, sladkosti vecer. Vecer jedine ked ma tréningový den. Chodte na prechadzky, zacvičte si spolu doma pri telke. Zvýš mu kvalitne bielkoviny, var mu masko, pridavaj zeleninu. Neboj on sa uvedomí casom sam a zacne na sebe pracovat. Vytiahne sa a nadváha sa strati. Urcite mu nepatri aby počúval slova si tucny, menej jedz, mas nadváhu atd….. je to chlapec vo vývine ci fyzickom alebo mentálnom. Na youtobe najdes kopec videi o lepšom a vyváženom stravovaní, co sa s cim kombinuje. Rozlišuj odporúčania pre dospelych a pre deti. A za mna treba detom dopriať aj ten mekac.

leskovael
1. apr 2024

Ja momentálne riešim.. Syn dosť nabral za posledný rok, pohybu nemá až tak veľa, koľko by som si predstavovala, ale žiaľ realita je taká že nie vždy mám čas a často ani energiu vytvárať mu extra aktivity na pohyb a on sám od seba von počas týždňa nejde... Na začiatok sme upravili stravu, aj keď stále má občas aj "nezdravý" obed, aj sladké, ale výrazne menej, viac ovocia a hlavne zelenina ku všetkému... Okrem malej sladkosti na desiatu sa snažím vylúčiť rafinovaný cukor, olej iba olivový/kokosový a minimum, pečivo celozrnné.. Džús a podobne našťastie nás nieje problém, keďže pije rád len vodu. Idem na to ale primerane, žiadne rázne zmeny, ani ho nechcem psychicky zdeptať. Čiže cez víkend máme napr na raňajky banánove lievance s proteinelou alebo džemom, bielym jogurtom +ovocie. Dáme si aj zeleninové chipsy keď spolu pozeráme film.. Jednoducho mať viac-menej všetko, ale s mierou a zdravšie. Verím že to pôjde dolu, on sa ešte vyšvihne, má 10r, strava v rámci možností upravená je a začína teplo, bude do školy chodiť peši aj ráno takže ďalší pohyb navyše (chodí zatiaľ iba poobede).
Plus sme sa dohodli, že cez týždeň si dáme 2x spoločnú prechádzku keď prídem z práce (aspoň 45min, často to prešvihenem dlhšie) a 1x spoločné cvičenie 15-20min (zábavnou formou, aj sa zasmejeme, aj sa spotí, viacmenej sa naťahujeme a skáčeme, hopkáme, "bežíme" atď... 😂) Určite to pôjde.. Ak by o pár mesiacov neprichádzala zmena, budem musieť pritvrdiť. Ale zatiaľ volím túto cestu, s ktorou ani on nemá problém.

mondolina
1. apr 2024

aj môj syn bol vo veku 9-10-11 trošku bucloš. teraz má 15 a je to špageta. vyrastie.