Ahojte, idem sa trošku vyžalovať.. môj syn ma aktuálne 3 roky a má dlhodobo zdravotné problémy (o tých sa baviť nechcem).. ide o to, že berie strašne často atb, mal už aj obdobia kedy bral 2x za mesiac, teraz berie väčšinou každý druhý mesiac alebo za mesiac a pol… viem že atb sú svinstvo ale jednoducho ich musí brať, všade na internete čítam veľakrát ako mamičky píšu keď niekto napíše že dieťa berie antibiotiká tak hneď ich tam mamky dobre že neukameňujú, ako môžu dať dieťaťu také svinstvo a podobne a pritom ide o deti ktoré berú atb 1-2-3x do roka a nie ako môj syn 😢😢😢 aké následky z toho môže mať v budúcnosti? Poznáte niekoho, kto ich bral často a ma teraz rezistenciu na antibiotiká? Alebo nejaké ťažkosti? Strašne ma to ubíja
@prasiatko30 Asi tak a aj to to CRP nerobí vždy, predpokladam :D
@thirstymonk odpoved asi nedostaneme🤷♀️
@autorka - na buduce ked bude mat syn horucky pockaj najmenej 48h kym pojdes ku mudr, a prve co si mas ziadat je aby mu zobrali ster z hrdla - toto uz vypada ze ma nejaku bakteriu, ktora ostane po atb trochu “oblbnuta” a po nejakom case sa znovu rozmnozi. Moze to byt kludne streptokok - na ten je dokonca instantna skuska kedy po vyteri z hrdla mozes mat vysledok do niekolkych minut. A na streptokok je potrebne preliecif penicilinom aspon 10dni.
Btw preto ti hovorim aby ste pockali aspon 48h aby ste nemali falosny negativny test - bakterie sa nestihli rozmnozit natolko aby zamazali testovaciu “tycinku”
Aj ste boli u imunológa?možno má úplne zlú imunitu z tých ATB a preto je stále chorý či má nejaký väčší problem?berie lieky na podporu imunity?Pravdaže su ATB potrebné, ale toľko?
Atb neberie pre teploty a obyčajne choroby, má vážnejšie zdravotné problémy, takže si tieto múdre “odborné” rady nechajte do inej diskusie🙂
@luccija áno, na IMUNO je pravdaže sledovaný, imunitné výsledky má v poriadku (teda v rámci možností, až na tie zdravotné problémy)
Tak ked ma ine vaznejsie problemy a ste pod dohladom odbornika preco chces aby ti radili laici to za prve a za druhe bez toho, zeby si blizsie specifikovala. Tak asi ak je dieta chore na nejaku specialnu dg nebudem predsa ziadat o pomoc forum laikov 🤦🏽♀️🫣
@prasiatko30 nejak nevidím, aby som niekde niekoho žiadala o pomoc🙂 ja viem, že tie atb brať musí preto nikde nežiadam o pomoc, pýtala som sa na skúsenosti s dlhodobým užívaním
Jasne, ze si moze vypestovat resistenciu hlavne ak sa mu nerobi vyter a nezistuje sa citlivost tej bakterie, ktora sa mu opakovane objavuje na konkretne atb. Dokonca sa mu mozu objavit az plesne v hrdle lebo atb mu nicia vsetku mikro floru. Ja ti pisem z vlastnych skusenosti a preto sa ta pytam ci mu robia vyter aby vedeli co mu tie zapaly sposobuje, ale tiez je pravda, ze moje deti nemali pridruzene dg.
Nechapem v com som sa ta tak hlbo dotkla 🤷♀️🤔
Moj syn bral ako babatko antibioticke krytie rok vkuse, medzitym pri infektoch mal nasadenu aj inu atb liecbu. Nezda sa mi, ze by to malo nejaky volyv na jeho imunitu. Od operacie uz atb nemusi brat, teraz ma 6 rokov a atb bral odvtedy vlastne prvykrat, aj to mu nic nebolo, ale zial sa mu nasla bakteria, ktoru sme chceli preliecit. Ale hlavu hore, ked prejde toto tazke obdobie, bude to lepsie.
Tak sa pýtaj toho, kto mu ich predpisuje.A neviem čo sa ofukujes tak, keď ich potrebuje tak ich ber a nepremyslaj nad rizikom
Vieš že ATB sú svinstvo? Nie je to náhodou niečo.co zachraňuje životy?
Na možnú rezistenciu sa pýtaj vášho pediatra.je to odborná záležitosť a tu nedostaneš relevantné odpovede.
No a zobrali mu uz niekedy vyter na kultivaciu aby vedeli presne aku bakteriu ma v sebe a na ake atb je to citlive? Ci pridete ku mudr a z cpr a zacervenaneho hrdla a 2dni teploty mu daju atb???