Reflux u starších detičiek

evickamurinova
5. apr 2023

Dobry den chcem sa opytat ci sa nakde niekto komu nepomohli ani lieky ani gerd dieta a jeho dieta bolo koli refluxu operovane.

alami
5. apr 2023

@evickamurinova pýtaš sa pred nasadením diéty, alebo vám nezaberá? Syn mal ihneď zlepšenie stavu, ako sme nasadili diétu, držali sme ju ale veľmi prísne, všetko sme dodržiavali. Po cca 3 rokoch diéty sa pomaly vrátil k bežnej strave (po gastro vyšetrení a potvrdení lekárom, že stav je už dobrý) . Deťom pomáha aj rast, zmenia sa proporčne jednotlivé časti tráviaceho traktu. Verím, že z toho aj tvoje dieťa "vyrastie"
Ak by ti to pomohlo, pozri si túto starú diskusiu, veľa sme si tam písali ku GER strave.
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/gastroezofagalny-reflux-u-deti-nad-3-roky-recepty/

mirkaknm
5. apr 2023

@alami Vylucili ste uplne sladke? Ci uz dzemy, cokoladu, sladkosti, pecivo?

mirkaknm
5. apr 2023

@alami syncek nebol smutny ked nedostal nieco sladke, nepytal si? Ako ste riesili oslavy narodenin, bez torty?

evickamurinova
autor
6. apr 2023

@alami no dietu sa snazime drzat mame helicid ale napriek tomu bezne 3 az 6x za den malej vrati do ust co mi pride vela,niekedy po jedle je dobre a potom jej staci ist hore schodmi alebo zmenit nejak polohu a je to tu...

mirkaknm
10. apr 2023

@alami Maminka a co presne vam na gastro vysetrovali? Co sa vam tam zlepsilo?

evickamurinova
autor
10. apr 2023

@mirkaknm zatial sme len objednani toto nam dala nasa obvodna dr na 3mesiace aj s dietnym rezimom,takze neviem co bude na gastre.

alami
11. apr 2023

@mirkaknm môj syn bol liečený ako astmatik, lebo úplne v kuse kašľal, mal aj také záchvaty, kedy išiel 24hodín, potom už aj 48hodín úplne, úplne vkuse, že každú minútu niekoľkokrát zakašľal. V noci sme nespávali pre kašeľ, ľudia nás zastavovali na ulici, čo nechápali, čo sa mu robí. Mal vtedy 3 roky. tým že spúšťačom bol často pohyb - pobehal, poskákal, o to viac to vyzeralo na astmu. Boli sme s tým na liečení v Hornom Smokovci a tam dávajú štandardne všetkýcm vyšetrenie na reflux, mne to prišlo úplne zbytočné, všaj on kašle z astmy... a buch, vyšlo mu. Dali sme tú diétu a ihneď mu ten kašeľ ustal, teda u nás bola veľká motivácia držať diétu poctivo, lebo konečne spal, konečne nekašľal. pohyb mu robil práve to vrátenie stravy nahor, čo mu podráždilo na kašeľ. Aj tie potraviny, ktoré sme vylúčili to spúšťali.
čo sa týka sladkostí, žiaľ, syn nemal len GER diétu, ale mal aj ťažkú alergiu na mlieko, zažal piť sójové a vyprovokovalo mu to alergiu na sóju. Tá je, žiaľ, všade, ako pridaná sójová múka, alebo len hlúpy sójový lecitín. On sa po ňom vždy komplet vysypal. Teda strava bola zložením 3 diét - vylúčiť sóju, mlieko + GER diéta. Teda sladkosti maximálne obmedzené. Lecitín bola všade!
@mirkaknm na gastro - no uspali ho, robili mu fibroskopiu, aby videli, ako to vyzerá + biopsiu na celiakiu popri tom, ale všetko že mal vtedy zahojené, pekné, nepodráždené. Ja som už bola naučená variť na vode, bez zbytočných tukov a podobne, teda varenie zostalo také diétnejšie, ešte dlho, hlúposti nejdel, lebo bol zvyknutý, ale postupne už potom začal jesť normálnu stravu, + keď išiel do školy, jedol v škole, čo bol super úspech. Lebo do školy v meste ho nechceli kvôli strave vôbec, našla som mu škôlku na dedine, kde som nosila komplet stravu . raňajky, desiata, obed, olovrant. Inak to nešlo, keďže všade bolo niečo, čo jesť nemohol. Teraz má 15r a je úplne zdravý chalan. 🙂

evickamurinova
autor
11. apr 2023

Povzbudili ste ma vdaka,muselo to byt narocne.A bol vas syn alebo je realne astmatikom alebo ako postupne ger mizlo aj astma zrazu nebola.

mirkaknm
11. apr 2023

@alami Alami, tu fibroskopiu, nemyslite tym ph metriu? Robili mu to ked mal 3 rocky?
No my mame aj na mliecne podozrenie, aj na reflux, plus priepustne crevo.
Reflux mu tou dietou uplne vymyzol? Aj astma?

Dakujem

mirkaknm
11. apr 2023

@alami Toto vsetko vam robili v zhornom Smokovci? Tam ho aj uspali?

alami
12. apr 2023

@mirkaknm áno, reflux mu vymizol diétou.
Kontrolne mal fibroskopiu, to mal v nemocnici v Martine, v 6.rokoch. Dr chcela vidieť, ako reálne ten tráviaci trakt vyzerá, preto fibro.
Povodne mal dg stanovenú v Smokovci.
Astmu vlastne nemal, to bola chybná dg, kým netušili, že mu kašeľ vyvoláva reflux.

mirkaknm
13. apr 2023

@alami
Vy ste teda boli v Dolnom Smokovci kde vam po 1x diagnostikovali reflux? Na zaklade ph metrie alebo pep testu?
Ta fibroskopia je prosim co? Ako to prebieha?
Dakujem.

alami
13. apr 2023

@mirkaknm v Hornom Smokovci, do 3 rokov nerobili deťom PH metriu, ale vyšetrenie kontrastnou látkou v rôznych polohách, nejaký taky RTG to bol, neviem, ako sa vola to vyšetrenie, už som zabudla.
Fibroskopia je hadica cez krk do žalúdka.

mirkaknm
14. apr 2023

@alami Dakujem. A tato fibroskopia ked sa spravi, to nenechavaju na 24hodin?

evickamurinova
autor
16. apr 2023

Maminky,ked vravite ze po prechode na gerd dietu sa dietatu reflux zlepsil co to znamena?Dieta ktore kaslalo prestalo alebo ste pozorovali aj pokles epizod refluxu pocas dna?Chcem len vediet ci je normalne ze malej sa vracia do ust jedlo v priemere 3x denne a to mame aj helicid aj dietu.Ked sme dietu nemali bolo to aj 7x za den,lieky jej vsak robia velmi zle najradsej by som jej ich nedavala nemam pocit ich ucinku.

mirkaknm
16. apr 2023

@evickamurinova Evicka, nam sa nastastie po odstraneni vsetkych potravin, kt.robia zle, uplne zastavilo drhnutie. Ale velmi prisne sledujeme jedlo, zapisujem si kazde jedlo, kazdu reakciu po jedle, ci cvicime, ako spinkame.... a potom mam podrobne poznamky a viem si pozriet co robi zle. Vylucili sme ale aj lepok, mlieko okrem vsetkych potravin, co nemozeme.

evickamurinova
autor
17. apr 2023

@mirkaknm dakujem,a ake cviky cvicite ze by sme aj my zacali?

mirkaknm
17. apr 2023
olafi
1. sep 2023

@evickamurinova môžem sa vás spýtať ako ste teraz na Tom s refluxom? Písali ste, že lieky jej asi nerobili dobre... môjmu sa tiež pohoršilo ako začal brať lieky,tak ako ste to riešili? (Budem samozrejme volať doktorke,no tento týždeň má dovolenku)

evickamurinova
autor
2. sep 2023

@olafi vysadila som lieky a riesim to prirodnou cestou osvedcila sa mi masticha a ak je dieta ochotne tak zeleny jacmen na rano na lacno.Stale mame reflux skoro kazdy den ale je to omnoho lepsie bo u nas to bolo aj 10x za den vracanie b potravy do ust teraz sa stane ze je aj den kedy je klud a jasne papat malo a castejsie a pozor na tucne tazsie stravitelne jedlo.

olafi
2. sep 2023

@evickamurinova dodržiavali ste aj prísne stravu? Ktorá masticha konkrétne? Ďakujem

evickamurinova
autor
2. sep 2023

@olafi Stravu sa snazime ale nie je to 100 striktne neviem do akej miery sa to s dietatom da ale snazime sa,reflux je problem na roky nie na mesiac ci dva....berieme masticha activ life je to uz aj s probiotikami,vela som o refluxe citala a vlastne za pokazenym zvieracom pazeraka su vlastne zle bakterie v zaludku a tenkom creve ktore sposobuju zvysene plyny,ktore ten zvierac otvaraju aj vtedy ked nie je treba.U nas podla mna vobec nie je problem v kyseline bo ked sme mali lieky a znizili kyselinu v zaludku tak jej vobec netravilo a bolo jej este viac zle,tie lieky su podla mna bordel.Skuste,uvidite.

olafi
4. sep 2023

@evickamurinova u nás je to presne rovnako s tými liekmi 🤦a dnes sa ma snažila doktorka nahovoriť,že tá choroba sa vyvíja a tie lieky sú na to určené,vraj ich máme naspäť nasadiť. No vôbec sa mi to nezdá, keď jasne vidím zhoršenie po nich. Pomaly 5mesiacov sme pátrali čo mu vlastne je a nakoniec je mu ešte "po liečbe" horšie. Ďakujem za radu, vyskúšame.

sabina20
29. mar 2024

@evickamurinova dobrý den, prosim vas ako ste praktizovali to papat malo s mensie porcie ? Asi ako casto jedla ?a ake porcie? Moja dcerka ma tiez reflux ale proste sa mi nedari u nej s tym mnozstvom jedla a podobne. Stale si nieco kazdu chvilku pyta papat. Ďakujem

evickamurinova
autor
1. apr 2024

@sabina20 nevidim v tom problem problem je skor ked ma dieta nieco velmi rado a naprasi sa do popuku to ze podchvilou zobka si myslim ze je ok aspon potom nema vlci hlad.

sabina20
1. apr 2024

@evickamurinova ano to hej pozobkavat si..len ona sa naranajkuje napriklad a dam jej teda mensiu porciu aby jedla castejsie a menei nech si ten zaludok tak nezatazuje. A proste pride ze ona si este raz prosi ranajky, a v najhorsom pripade pride aj druhy krat ze si este raz prosi. Cize to uz asi je problem no. A mozem sa spytat uz je na tom s tym refluxom lepsie ? Alebo stale rovnako. Či sa to fakt rastom dietata upravuje.

evickamurinova
autor
2. apr 2024

Mam 2 deti dcerke je lepsie ako sme vybrali nosnu mandlu neviem mozno aj mechanicka prekazka ale aj to ze je vyrazne menej chora co je menej liekov,neviem ona sa ma lepsie ma 8r u syna je to tazko u toho zatial zlepsenie nevidim tak isto som ho dala tento mesiac zoperovat uvidime co bude u neho mame aj vacsiu kazivost zubov....Ono jento velmi tazko aj obmedzovat ked ma chut papat no....neviem mastichu sme este skusali to sa mi zdalo fajn su tam aj pribiotika zaroven skuste aj puskvorec ak sa da s dietatom nejak dohodnut