Reflux u starších detí

hanulienka
12. júl 2024

Ahojte, synovi (8r.) zistili reflux. Chcela by som sa spýtať na rady ohľadom stravovania. Momentálne berie ráno tabletky helicid a večer sirup gastrotuss. Vyradili sme mlieko a mliekové výrobky, v jedálni sa ale stravuje normálne ale inak je bez mlieka mliečnych výrobkov. Snažím sa vyhýbať kysnutým, bielej múke. A najviac bojujeme so sladkosťami 🙈

kacena4
12. júl 2024

práve ti sladkosti robia najviac kyseliny tak isto bublinkové vody to je najväčší zabijak takže tieto dve veci treba obmedziť to kysnuté nie je až také strašné. zvykla som si piecť suché koláče napríklad s ovocím s tým že dávam od 1/3 menej cukru a bez problémov to môžem jesť. a ako píšeš obmedziť mliečne. ale nie vylúčiť

miskamisiq
12. júl 2024

@hanulienka Dobrý deň....prosím môžem sa spýtať ako sa prejavuje reflux u staršieho dieťaťa ako je váš syn? Ja mám dieťa ešte malé, bude mať 2 roky ale my problém len a obedmi, že ich občas vyvráti. Lekári si mysleli, že má reflux, potom zas nie ale na gastro mi nedali ešte výmenný lístok, že počkáme. Preto ma to zaujíma ako je tomu starších.

hanulienka
autor
12. júl 2024

@miskamisiq každý mesiac zápal priedušiek. Naša pôvodná pediatrička to neriešila až keď mala dovolenku a išli sme k zastupujúcej sa nás pýtala na reflux čo sme si dovtedy vôbec nespojili priedušky a reflux dokopy. Náš nikdy nevracal (ako bábätko si občas grckol mlieko ale už od narodenia mával časté zápaly priedušiek). Reflux nemusí iba vracať, páliť žáha, stačí že presakujú žalúdočné šťavy do priedušiek a z toho sú zápaly priedušiek. Z neliečeného refluxu sa tak zahlienil že mu začali zápaly uší každý mesiac na pohotovosti kde sa nás tiež pýtali či je liečený na reflux. Výber nosnej mandle, kúpele nepomáhali až keď som zmenila pediatričku hneď nás poslala na gastro na slinový test a potvrdil sa reflux.

hanulienka
autor
12. júl 2024

@kacena4 prosím ťa a aké sladké mu môžem dovoliť? Mám radšej kúpiť sladkosti pre diabetikov? Zmrzlinu má zakázanú, vie že môže iba sorbet alebo vodový nanuk.

kacena4
12. júl 2024

@hanulienka my sme presli na slane, chipsy, pukance.... proste pre dieta je to vzacne a vie ze je to odmena dia urcite nie zmrzku jeme normalne v malom mnozstve

hanulienka
autor
22. aug 2024

@kacena4 Prosím ťa ešte sa spýtam keďže obmedzujeme mliečne ako dopĺňaš kalcium? Nejaký výživový doplnok? Pozerala som potraviny čo obsahujú vápnik (mak, listová zelenina, sója, tofu) no môj to nechce jesť a nútiť ho nechcem (sama nezjem tofu)

kacena4
22. aug 2024

@hanulienka nijak ma dostatok z inych jedal, nedavam ziadne doplnky

dominice
17. sep 2024

@hanulienka ahoj, chcela by som sa prosim ta opytat, ci vam pomohol helicid aj moja dcera (7r.) ma reflux a tiez jej predpisal lekar helicid ale my sme sa ho bali jej dat pouzivali sme gastrotuss ale hlieny v dychacich cestach pokracuju ako pises tiez mame caste zapaly priedusiek. Dakujem za odpoved.

hanulienka
autor
24. sep 2024

@dominice Ahoj, my sme poctivo dodržiavali dávkovanie, má helicid 20 (sú viaceré veľkosti) zo začiatku mal problém s prehĺtaním ale naučil sa, teraz mu stačí trošku vody na zapitie. Po 2 mesiacoch dávame každý druhý deň. Gastrotuss dávame večer, mali by sme 7ml ale prišlo mi to veľa, dávam mu 5 ml (lyžička čo je k tomu pribalená). Odkedy to berie nebol chorý (klop klop). Teraz sme boli na operácií ruky keď som mu ani jedno nedávala a začal kašlať, neviem či preto že nebral lieky alebo naozaj niečo na neho lezie.
Prečo ste sa báli dávať dcére helicid? Gastrotuss podľa mňa moc nepomôže keď to môžu aj bábätká asi nebude moc "silný".

dominice
24. sep 2024

@hanulienka, my vlastne máme to čo Vy so synom, máme 7ročnú dcéru a vkuse hlieny a z toho zápaly priedušiek a časté antb, hlieny nonstop prakticky, inhalujeme, naparujeme, ale nepomáha to až tak ako by sme chceli a v máji jej zistil alergolog ze ma vyrazny reflux a tiez dal helicid 10, ale my sme jej to ešte nedali, poculi sme o zlych vedlajsich ucinkoch, tak sme si to googlily, pozerali rozne veci o tom, tak sme sa zlakli, ale nie je to dobre takze preto som sa snazila o tom nieco najst ci to niekto dava detom a natrafila som na Vas prispevok. Vraj sa to ma brat tak 2-3 mesiace kazdy den (nam to predpisal na vecer) a potom epizodicky, Vam to tiez tak vraveli? A ze kedy by ste mohli ho vysadit? Dakujem za odpoved.

hanulienka
autor
16. okt 2024

@dominice my sme si nič negoogli, myslíme si že hocičo je lepšie ako každý mesiac antibiotiká a čo sme si s ušami zažili neprajem nikomu, vyberali mu aj nosové mandle a úplne zbytočne z čoho mi je do plaču ale nevedela som, verila som lekárom (odkedy nemá mandle chrápe)
Helicid sme brali každý deň 2 mesiace, potom obdeň, od 6.10. ho mal brať každý tretí deň ale ochorel bral antibiotiká a bojím sa mu ho nedať aby sa ešte viac nezahlienil. V novembri ideme na kontrolu na gastro tak som zvedavá čo povie.