Ahojte maminky, určite tu už je diskusia na túto tému, rada by som však otvorila novú 🙂 Môj maly ma 5 mesiacov a vždy mal problémy s grckaním, máme aj potvrdený mierny reflux ale niekedy si myslím že silnejší už ani nemôže byť. A niekedy si myslím, že je to horšie, a nie lepšie...a to úpenlivo čakám na šiesty mesiac kedy by sa to malo alebo mohlo zlepšovať. Robíme všetky možné opatrenia, po papaní ho nosím aby si odgrgol a vygrckol čo má navyše, potom sa ho snažím dať na vyvýšené miesto, hlavne do postieľky alebo kresielka kde mu ukazujem hračky alebo si pozeráme knižky, aby hlavne bol v kľude a moc sa nemetal, potom grcká viac. Potom keď kričí že má ťažobku tak zas nosím...a stále dookola asi tak hodinku, a to fakt že niekedy ešte aj po hodinke a pol vygrcne a dosť veľa. Potom je už buď unavený a chce spinkať alebo ideme von ... vlastne mám pocit že sa nemáme ani kedy hrať či už pod hrázdičkou alebo sa prevaľovať - možno aj preto mu to stále nejde veľmi dobre. Navyše cvičím vojtovku takže aj to je dosť vyčerpávajúce. Nech robím čo robím, stále grcká. Už týždeň dávam príkrmy, dúfala som že to bude lepšie, ale zatiaľ nič, ešteže máme radosť z toho že mu tak veľmi chutí. Dnes som dala prvýkrát Nutriton, probém ale je, že ja nedokážem mliečko odsať, neviem ako je to možné že malý dokáže toľko vycucať, mne odsávačka ledva nahrabe 20-30 ml, pritom mlieko mam 🙂 malý je poriadny kus chlapa 🙂 Takže mu to dávam do vody a vznikne z toho nechutný gél, ktorý absolutne nechce zjesť, nech robím čo chcem, len trošku sme dnes dali takže sme ani nemali žiadaný výsledok, zajtra skúsim znovu. Chcela by som sa spýtať či niekto máte skúsenosti a čo vám pomohlo. Nerada by som prešla na umelé mliečko, hlavne keď viem že mlieko mám a malý priberá, skôr ma trápi že mu neviem pomôcť, dávam aj čajík potom keď dogrcká na ukľudnenie hrdielka a to mu veľmi chutí, aj keď niekedy potom ide von aj ten. Ďakujem za každuckú radu
@tatianka79 moj 3 a pol mesacny syncek tiez casto grcka, nielen po krmeni ale aj mimo toho. tiez ho davam na vyvysene miesto tak ako ty, aj dviham ako na grgnutie a nosim kym vladzem. niekedy sa mi zda ze prave vtedy viac grca ked je hore. podla mna nepomoze na to nic, musi z toho jednoducho vyrast. ale nerozumiem tomu co si pisala, preco davas nutrilon, ked mas mliecko a mozes kojit?
@linda20111 to je Nutriton - je to taky prasok na zahustovanie materskeho mlieka, tiez som sa zlakla ked mi doktorka povedala ze mam prejst na nutriton...ale toto je vlastne len zahustovadlo 🙂 no uvidime ci to zaberie, ale ako hovorim, je tazke to do neho dostat, a asi mas pravdu, musi len vyrast, a musime len cakat, skusim este co napisala monyccka ze necham dlhsie po krmeni polezkat - aj ked nedviham hned, ale skusim nechat dlhsie, kojim vo zvysenej polohe aj na prisatie davam pozor, ale ked uz je vacsi tak aj sam sa niekedy na nejaky hluk odtrhne a smeje sa atd...a vzduch samozrejme hlce 🙂
Ahoj, moja najstaršia dcéra mala dosť veľké problémy s refluxom, lekárka mi poradila mliečko odsávať a zahusťovať Nutritonom (svätojánsky chlebíček), potom keď zhustol tak ho pila cez fľašu. Takto som odsávala 11 mesiacov a už sme nemuseli ani spať vo vyvýšenej polohe, dovtedy spala medzi nami vyvýšená lebo sa chudera dusila mliekom. Po tom zahustenom mliečku úplne v pohode vodorovne bez problémov. Mliečko som odsávala každé 3 hodinky, aj v noci. Bolo to dosť náročné, bola som z toho unavená, aj prechádzky a všetko sme tomu museli prispôsobiť. Každú tretiu hodinku sme museli byť doma. A podpora tvorby mlieka nastáva keď sa odsáva práve v noci, tak to som toho veľa nenaspala. Ono ten prsník si zvykol sa naliať, nejako sa prispôsobil, tá tvorba mlieka nastala pravidelne, prsník sa pravidelne nalieval mliečkom k odsávaniu. Potom som kojila druhú a aj kojím aj svoju tretiu dcéru a tam to mliečko sa spustí len keď si ju priložím k prsníku a až potom. Keď som si chcela odsať, tak tiež len 20ml. Nechcem byť premúdrelá, ale z vlastnej skúsenosti by som asi odporučila nevzdávať to odsávanie, asi si nejako navodiť " dojčiacu atnosféru" 😅 , uvoľniť sa a možno to príde a aj odsávanie sa rozbehne. Škoda by bolo prejsť na umelé mlieko. Druhú dcéru som prestala kojiť ako tehotná s treťou a o týždeň mala exzémy, aj má doteraz, takže myslím že je to výborné na imunitu. No a piť čaje na podporu tvorby mliečka, zalievať do 7dcl ; -) prípadne si dať teplý obkladík alebo nahriať pred odsávaním prsníky teplou lampou. Ono to uvoľní. A keď už všetko zlyhá tak si nerobiť výčitky a dať teda predsa to umelé s už pridanou zložkou pri probléme s refluxom. No, prajem všetko dobré, veľa vytrvalosti a napriek všetkému veľa oddychu.
@tatianka79, prestan ho davat odgrgavat. Mne poradila Annag, neodgrgavat. Skoda ze som si s nou nepisala skor, dcerka mala silny reflux, nic nam nepomohlo len neodgrgavat. Ako si odgrgne, rozochveje sa mu zaludok. Moja mala reflux do 15 mes. vygrcla aj lyzicku vody. My sme nemohli ani vyjst z domu ked bolo najhorsie, lebo len co som ju na ruky vzala, cela bola mokra, tak sme boli len na balkone. Skus to.
aj náš malý trpel refluxom. Prešlo to možno až okolo roka. Určite pomôže, keď bude papať viac príkrmov. Tiež sme zahusťovali mlieko nutritonom, ale nemám pocit, že by to pomohlo. Poznám viacero detí, čo mali reflux a prerástli to. Musíte to nejako vydržať.
@tatianka79 my sa trapime refluxom taktiez, uz sa nam zdalo, ze to preslo aj sme matrac v postielke sklopili a mame ho znovu a ovela silnejsi, zacalo to soplikami, ktore sme odsavali odsavackou na vysavac, grcka mi pocas papania, po papani, po polhodinke, hodinke, pred papanim, proste takmer nonstop. doktorka nam povedala, ze refluxom trpia deticky az do prveho roku, dala nam gastrotuss, zatial nepozorujeme zmenu, estelen to je den, co ho uzivame... zvysena poloha pri dojceni, hrani, kocikovani, spani... odgrgnut sa moze ale nemusi babo, moje si odgrgne aj vo vyvysenom lahu, nemusim ho brat na rameno... nerozumiem, preco pri refluxe je treba zahustovat mlieko dakym nutritonom a este si vlastne mliecko odsavat a davat ho babu na flasku?! materske mliecko z prsnika je to najlepsie co mozes svojmu babu dat a este ked pises, ze prospieva, tak naco uvaha o umelom mlieku, umele mlieko nie je prikrm, je to nahrada za materske mlieko pre mamicky, ktore z nejakych vaznych pricin nemozu dojcit!!! najvacsi nepriatelia dojcenia je prave cumlik... ak mas pocit, ze mas malo mliecka, jeho produkciu zvysis castym dojcenim, ponukni babu prsnik aj po pogrckani, mliecko mu ukludni zazivacie cesty od zaludocnych stiav, alebo sa obrat na laktacnu poradkynu... ak predsalen chces odsavat, rob to pri babu, mysli nan, alebo pred fotkou, malo by to pomoct... ja mam plne dojcene babo i ked sme mali zo zaciatku problemy, som na to hrda a chcem aby sme pri tom zostali co najdlhsie, takze prikrmy az po ukoncenom siestom mesiaci, teraz sa stretavame s potravinami, testujeme reakcie na vsetky alergeny oliznutim... len trpezlivost, oni z toho vyrastu
Ahoj. Aj my sme mali podobny problem. Maly mi grckal do roka. Poto mu to preslo samo. Stale ma presviedcali, ze mu mam zahustovat mlieko, nahovorili na, aby som prestala kojit, od 3,5 mesiaca som to aj spravila. Taktiez mi povedali, ze ked prejdeme na klasicku stravu, tak to prejde. Nic z toho pravda nebola. Grcal, ale prudom. Strasne to bolo. Po roku som ho prestla davat odgrgavat, zacal papat uplne vsetko a samo mu to preslo. Teraz papa, grka a konecne negrcka!!! Musis vydrzat. Prezila som to a viem pochopit. Drzim prsteky.
Ahoj, aj my máme problémy s refluxom. Chodili sme dosť dlho aj na gastro, tiež sme zahusťovali Nutritonom, brali Gastrotuss a ešte jeden sirup. Naposledy sme tam boli pred prvým rokom. Keď mal malý 11 mesiacov reflux sa mu pomaly strácal. Teraz má 16 mesiacov a ešte občas vygrcá-je jedno či je to mliečko,príkrm alebo polievka. Pred pár dňami vygrcával úplne všetko mliečko čo spapal. Po grckaní som mu dala papať o niečo neskôr no aj to vygrcal. Doteraz nepapá tuhú stravu, všetko musí mať rozmixované. Pokiaľ mu jedlo nepomixujem tak už po dvoch lyžičkách ho napne a hneď vygrcáva, nie len tie dve lyžičky ale aj to čo jedol predtým , aj keď to bolo pred troma hodinami. Pediatrička mi na poradni povedala, že to pravdepodobne spôsobuje reflux.
Ahojte...dakujem krásne za vsetky rady...idem si v tom urobit jasno a skusit co sme este neskusili 🙂
@tatianka79 este Ti mozno pomoze moja rada ,ja som neodsavala MM, kedze syncek bol velky hlados kasicku dostaval tesne pred kojenim, omocila som prst v kasi a sup do pusinky , casom som davala dokonca lyzickou(takze pri zavadzani prveho prikrmu uz sme boli profici 😉 ) a ked kasicku zjedol prislo na rad kojenie. vsetko vo zvysenej polohe a potom si nestihol ani odgrgnut, lebo zaspal , vo zvysenej zostal a dala som ho iba na bok ak by grckal .
takto sme to zvladli az do 7 mesiaca , lebo bol predcasniatko, a prikrm sme zacali zemiakom a potom som ho pridavala ku kazdej zeleninke a grckanie bolo minimalne, ja som caj nedavala ,vzdy dostal MM aj ked si iba cucol, to mi pomohlo pri tvorbe MM takze som ho mala dost , caj som davala iba ak bolo vonku nad 30°C
vela trpezlivosti 😉
@kajamatus a o akej kasicke to hovoris co si davala pred kojenim? To som moc nepochopila ... lyzicku sme tiez zvladali uz od troch tyzdnov koli liekom ktore sme brali - riedili sme cajikom, takze tiez nemame problem 🙂 vsetko zle je na nieco dobre 🙂 dakujem za rady
@tatianka79 kasicka Nutriton (svätojánsky chlebíček)
@tatianka79 ako to dopadlo...? Kedy vam ten reflux zmizol? Keď som čítala tvoj príspevok,ako keby som ho písala ja 🙂 tiež máme 5 m.a tiež mám pocit že si to poriadne neuzivame pre ten reflux...Nemôžem s ním tak blbnut a tiež sa snažím byť opatrná,aj po hodine aj dvoch grca...Niekedy sa dokonca duši tak že sa nemôže nadýchnuť...Hrozné. už papáme prikrmy ale tiež mám pocit že sa to zhoršuje posl.dva tyzdne...Na začiatku 5 m.som sa tešila že sa to zlepšuje a teraz ku koncu zase zhoršuje. Ja som už na nervy z toho...Vkusne ho len prezliekam. Ale to dusenie je horšie..
Niekde som citala, ze babatko s refluxomnetreba dvihat na grganie, ale prave naopak, nechat aspon pol hodinu lezat a az potom zodvihnut. Tiez polohy na dojcenie sa odlisuju od tych, co su pre deticky s travenim v norme. Takze by som skusila nadojcit vo zvysenej polohe (popodkladat vankusmi, dekami matrac) poleziacky, davat pozor na spravne prisatie, aby sa nenahltal zbytocne vzduchu a po dojceni ukazovat hracky, knizky a pod, aby polezal v pokoji. a potom vela nosit v ergonosici alebo v satke. snad pomoze aspon trosku.