Ahojte mamičky...ako zacat ...no narodil sa mi chlapcek a po narodení sa ma pytali ci ma v rodine niekto väčšiu hlavicku lebo ze pri narodeni mal priemer 40 cm ale ze urobili mu vysetrenie mal vseko v norme s tym ze sa nam kazali objednat u neurologa aby to sledoval, kontroloval ...sme objednaný len sme chodili teraz skoro kazdy tyzden n maleho detskej aby mu tu hlavicku merala a teraz ma 41,4-6 a v nedelu bude mat mesiac ... Doktorka vravela ze.je to vela ... Mali ste to niektora tak a.bolo vsetko okey? 😔🙏 Za kazdy nazor dakujem 😢
@nin12345 a kolko ma obvod vas malicky?
Ten obvod pri narodeni je veľký, ale nárast 1,5 cm za mesiac je podľa mňa v pohode. Synovi prvé 3 mesiace narástla vždy o 2 cm za mesiac 🙃 (pri narodení 36 cm, trojmesačný 42 cm) a bolo to ok. Takže ak mal tvoj syn pri narodení všetky výsledky v poriadku, teraz sa podľa mňa nemusíš stresovať
@dixitka kiežby ste mala pravdu ...ja sa veľmi bojim :( tak uvidime co nam v nedelu povedia ideme na prijem do ke
@livia32102 Ahoj,no snad ta to ukludni. Nasa mala je sledovana u neurologicky, momentalne ma 1,5r a obvod hlavicky 51cm,co maju 4-5r deti... Robili jej aj CT, sono, vsetko v poriadku. Jej babka a bratranci mali tiez velke hlavy :D
ak rastie rovnomerne, na USG nic nie je nieje sa coho obavat, to ze je nad normu moze byt aj genetika, normotabulky su robene pre bielu rasu takze ak mate v rodine nejaky šmrn 🙂 vobec by som to neriesila kym je vsetko ok
@lubkovaandrejka môj malý ma tiež väčšiu ako nevidno to na živo nejak ale čiapky mu kupujem dospelacke😅
moc neporadim, nemam skjusenosti,len som hodila udaje o hlavicke do grafu a vyslo mi to takto:
pri narodeni sa nachadzal na 100% a takt je aj po mesiaci. toto je dovod, preco kontrolovat zemny podla skore ( SDS ), co je citlivejsi udaj.
stredne skore je 0 a to sa nachadza v grafe na 50%. smerom dohora % stupaju a aj skore stupa ( plusova hodnoty ), smerom dole klesaju % a hodnota skore ide do minusu,a j ked cislo sa zvysuje, ale do minusu.
takze pri narodeni je SDS na 3,93. po mesiaci ma SDS 3,37.
to znamena, ze je tma pokles, aj napriek tomu, ez ej stale na 100%.
toto je podla mna dobre znamenie, ez sa hlavicke neprimerane nezvacsuje.
@nin12345 tak to ma teši... A kolko mate obvid teraz ? A kolko ste mali pri narodeni ak sa smiem spytat?
@dixitka no uvidíme co nam povedia v nedelu ... Ja len dufam ze vsetko bude dobre :(
@lubkovaandrejka tak som rada ze mate vsetko v poriadku ...dufam len ze budeme mat aj my... Dakujem za nazor
@ariannazara a kolko ma vas malicky? 🙂
@livia32102 netuším vôbec, nemeriam mu vôbec
@ariannazara a rokov kolko ma ?
@livia32102 4.5 roka má už;)
@livia32102 moj prvy mal 54cm a 4650g a tiez vacsiu hlavicku...ale neviem kolko. Na rok nosil ciapky obvod 50cm to si pamatam. Tiez nas detska poslala na neurologiu, par krat sme boli ale bolo to potom zbytocne, maly bol ok. Uz ma 12r.
Moze to byt len genetika, ale preventivne sleduju ci to nebude hydrocefalus.
U nas to je genetika, aj druhy mal vacsiu a problem s ciapkami a trickami 🤷♀️. Treti je zase drobcek.
@livia32102 drzim palce, verim,ze aj u vas to bude OK 🙂
@ariannazara 😆to aj u nas tak, tiez to chvalabohu nie je nejak extra vidiet, len minule,ked som jej metrom merala mi skoro oci vypadli.
@livia32102 ahoj my ideme mat 4 mesiace a tiez mame viacej... boli sme na kontrolnom sone 2krat a vsetko je okej