Rapunzelin syndróm

erik77
11. okt 2015

Pekny vecer prajem.Rad by som poprosil niekoho o radu nakolko uz asi 3 mesiac pozorujeme u nasej dcerky ktora ma 17 mesiacov ze si pred spanim vytrhava vlasky.Problem je ze sme zbadali ze si ich aj papa a to tak ze sme ich nasli na dudliku namotane.Manzelka ich vcera uz nasla aj v stolici.Nepovazovali sme to za nieco co je zriedkave nakolko sme uz citali ze vytrhavanie vlasov u deti je normalne a same z toho vyrastu.Nas problem je ale ze mala si ich aj papa a to je uz nebezpecne nakolko o tomto sme sa docitali ako o Trichophagii a spolu s vytrhavanim vlasov sa to vola Rapunzelin syndrom.Nic som vsak o tejto chorobe nenasiel a preto sa na Vas obraciam s prosbou o radu ci viete ako postupovat a co robit .K lekarke ideme uz zajtra a budeme ziadat aj vysetrenie u gastroenterologa.Ale pre istotu chceme vediet ci nahodou niekto nema podobny problem a ako ho riesi./malu takmer urcite ostihame ale neviem ci to pomoze /Dakujeme za kazdu radu!Erik a Aida.

lucia31
11. okt 2015

@erik77 ..keď mala naša dcérka približne 2 roky a dostatočne dlhé vlásky,aby si ich namotala na prštek a vytrhla, robila presne to isté...plus dávala si ich do pusy , takže určite aj zopár pojedla..robila to najčastejšie v postieľke pred spaním (aj v škôlke, aj doma)...riešili sme to ostrihaním vláskov nakrátko,..postupne tento problém ustúpil..teraz má sedem, krásne, dlhé, husté vlásky a neznáša česanie, lebo ju boli, keď jej pri tom nejaký vytrhnem🙂

hradnapani
11. okt 2015

@erik77 ja som bola tiez z tych deti, co robili rozne kusky s vlasmi, takze napisem svoju skusenost. Laicky som vsak presvedcena, ze to bolo ciastocne aj tym, ze som tym ventilovala nejake napatie. A zaspavala som sama,tak ako bolo v tej dobe zvykom. Pamatam si, ze ta hra s vlasmi, az vytrhavanie ma dost ukludnovali. (ale ja som ich nejedla). Mozno keby ma rodicia pred spankom "zabavili" (v zmysle ich blizkosti, hladkania a podobne), tak by som nerobila toto. nie som odbornicka na tuto temu, ale myslim si, ze podobne ako aj u zvierat je taketo vytrhavanie vlasov (pierok, srsti) prejavom nejakeho nespracovaneho stresu. Urcite skuste toho gastroenterologa, ale patrajte najma po pricine. mozno jej chybaju len nejake vitaminy, mineraly, mozno to bude viac na psychickom podklade.

lucia31
11. okt 2015

@hradnapani ..suhlasim a prikláňam sa sa k názoru , ze takto si ventilovala určité napätie..začala to nástupom do škôlky..potom sa stal z toho zvyk a napr. aj keď sme jej večer čítali rozprávku, tak si namotávala vlásky a vytrhla..ale ona aj keď našla vlas na podlahe, dala si ho do pusy a cmúľaľa....nám pomohlo to ostrihanie na pekný kratší dievčenský účes...

erik77
autor
11. okt 2015

@lucia31 dakujem pekne za odpoved prave sme malej skontrolovali cumlik a mala na nom namotane male klbko vlasov.malu pred spanim nakrmime venujeme sa jej spievame jej a zaspava sama v izbicke no takto vela vlasov si nezvykla vytrhnut a robi to naozaj len pred spanim!!!Lucka ukludnila si nas lebo sme dost prelaknuty nakolko tie vlasy v brusku mozu byt velmi nebezpecne.takze zajtra ju urcite ostrihame pekne nakratko.A zajdeme doktorke.

nelinqua
11. okt 2015

@erik77 mali sme v tomto veku cca podobny problem. Dcerka si sice vlasy nevytrhavala ale zamerne ich vyhladavala a ked nejaky nasla supla ho na cumel a rovno do pusy. Alebo cumel suchala o sedacku, koberec alebo ine predmety kde sa jej teoreticky na neho vlasy mohli nalepit...podotykam ze chuchvalce prachu ju nikdy nenapadlo dat do ust, len vlasy. Cumlom si suchala aj po vlasoch a naramne sa z toho tesila ked sa jej nejaky namotal a za par sekund ho supla do ust. Boli sme z toho nervozni, robila to asi 2 mesiace. Potom sme si ju prestali vsimat a venovat sa tomu..a ona s tym prestala :/