Dcéra 17 ročná ide na kontrolu k očnému, jedná sa o kliniku. Doteraz som chodila samozrejme s ňou, vždy sme aj platili. Rozmýšľam, keďže som pracovne dosť vyťažená.a vyšetrenie vždy trvá cca 3 hodiny, či ju poslať samú, o peniaze ani nejde, v tom je na ňu spoľah. Ten vek mi príde už taký, že mali by tie decká byť samostatné. K zubárovi napr.chodí sama. Ale aj tak som dosť na vážkach. Chodia vaši pubertiaci sami?
Veď je skoro dospelá, to si vážne doteraz chodila stále s ňou?? Syn chodí všade sám tak cca od 11-12 rokov (obvodná, zubár, ortopéd, ušný...) Išla som jedine raz ročne kvôli strojčeku hodiť podpis a zaplatiť.
Ja som sama chodial vsade, odkedy som chodila na strednu skolu, takze od 14 rokov.
Nejde o pustenie. Ci ju vobec vysetria bez doprovodu zakonneho zastupcu, nema 18 rokov
Môjho syna lekár odmietol vyšetriť bezo mňa, jednalo sa o urológa a syn mal 17 rokov, vraj kým nemá 18, musím tak chodiť s ním.
Ja by som dopredu zavolala, ci moze prist sama. Inak, uplne chapem, mam tri deti a chodenie po lekaroch je hroza. Tych 7 dni je dost malo, ked treba preventivky, atd. S najstarsou chodim na strojcek, tam uz kadejako aj dovolenku beriem, lebo je to v inom meste
doprovod pri ocnych zakrokoch je odporucany aj z ineho dovodu ako vek.
Predpokladám, že autorka sa nepýta, či to jej dcéra v 17 zvládne sama. Jasné, že zvládne. Ide o to, či Dr. nepotrebuje prítomnosť rodiča kvôli podpisu, napríklad.
Autorka, zavolaj tam a spýtaj sa.
treba sa dohodnut podla mna s doktorom, niektori to nevyzaduju ide predsa o prehliadku len.
Informovať sa u dr., či je to ok bez zákonného zástupcu. Ja som chodila na strednej všade sama, ale to bolo pred 20 rokmi...
Závisí od lekára,over si,či ju vyšetria bez sprievodu zákonného zástupcu,napríklad naša pediatrička má na ambulancii napísané,že deti do 18 rokov ošetrí iba v sprievode zákonného zástupcu..
mne očná klinika odmietla ošetriť 17 r. dcéru... musela som byť prítomná.
Aj moja 9 ročná ide sama k zubárovi na dentálnu hygienu, ale tu skôr kde o to, či musí robiť nejaké rozhodnutie o napríklad nejakom zákroku… potom chápem, že by tam mal byt aj rodič
@belllinka čo je na tom normálne? Poslať 11-ročné choré dieťa samé k doktorke. Nezodpovedné. Si mohla ísť s ním a zbytok dňa byť s ním doma. Úplne normálna vec pre všetky matky, ktoré sa zaujímajú akú liečbu im dieťaťu dá lekár. Či tvoj v 11tich rokoch presne vedel koľko čoho mal brať a ako sa mal správať počas choroby. Ak hej, tak máš zázračné dieťa, ktoré v chorobe si ešte zapamätá všetky liečebné postupy, ktoré lekár navrhol.
@deti95060810 ale veď jasné. Veď lekár nesmie vyšetriť maloletého bez zákonného zástupcu
@belllinka mne naša obvodná tiež povedala, že musím prísť s dieťaťom do dosiahnutia plnoletosti s ním, podpisuje sa informovaný súhlas. A okrem toho mi povedala, že choré dieťa môže odpadnúť (áno, aj to 17-ročné), a že ona si to na zodpovednosť nezoberie. Že ja som chodila od 11-tich sama kedysi v minulom tisícročí, je o inom, vtedy bola iná doba bez informovaných súhlasov.
Raz som syna poslala ako 16-ročného samého k zubárke, ale aj tak som tam musela dodatočne prísť podpísať informovaný súhlas ako zákonný zástupca.
Nie
Do 18rokov treba podpis zakonneho zastupcu.
Volakedy som aj ja chodila sama, ale doba je ina.
Syn ma 15, dcera 12 a kazde jedno vysetrenie, preventivku absolvujem s nimi😊
ja som chodila sama k dr. od strednej školy, teda od 14r., ale vtedy sa ani nepodpisoval súhlas s vyšetrením atď. ako teraz. Takže over si s dr, či je v poriadku, ak príde dcéra sama a či jej náhodou nerozkvapkajú oči. Aj keď aj to je iné ako kedysi, to si pamätám, že som fakt dve hodiny bola slepá, nevidela som ani prichádzajúci autobus a nie ešte aké je to číslo (našťastie som mala doprovod), teraz som v pohode odšoférovala domov.
Takže 17r by som v pohode pustila pokiaľ ide o ňu, ale overila by som si u dr. či s tým je aj on v pohode.
@sasa1310 no toto je trochu útok, od desiatich rokov som chodila sama k lekárke otec nevidiaci ,mama jediná pracujúca. Nezomrela som .doktorka dala predpis a ďalej sme pokračovali v liečbe.. co je na tom nezodpovedne ? Ci žijeme na oblacoku kde treba dojčiť deti do 18 tích rokov ??? Som vďačná, že si viem od útleho veku vybaviť veci sama a ešte čo tá prekvapi? Ze sa rodicia už v desiatich so mnou nehrali ? V škole samé jednotky ,dostatok kníh a hraciek a sup von s kamošmi na ihrisko ..keby ta to zaujímalo vzťah k mojim rodičom, mamina už zomrela ,ale k obom bol viac než vynikajúci lepši ako deti nalepené na cecku,neschopné vôbec vedieť, čo je číslo občianskeho, keď ho už majú..
Zalezi od lekara, niektori trvaju na tom, aby bol pritomny zakonny zastupca.