Pupočníková krv - dokedy platiť skladné?

ebbi
20. jan 2020

Mame uskladnenu pupocnikovu krv pre obe deti. Platim pravidelne kazdy rok skladne (u nas to je cca. 20 eur, pretoze to bolo uz davno) a zaujimalo by ma, co ste robili dalej. Na vysledkoch o odbere je napriklad uvedene, ze mnozstvo je postacujuce na 20 kg hmotnosti dietata a moje ma uz 30 kg, dalsie ma uz vyse 50 kg a pupocnikovu krv odobratu pre max. 30 kg dieta. Realne uz asi nie je ziadna moznost pre moje deti tuto krv vyuzit. Je mozne krv darovat do verejnej banky? Ako ste to riesili, ked deti vyrastli? Na zmluve je vypovedna doba - mozem ju zrusit a krv asi zlikviduju ale to zatial nechcem.

evitka83
20. jan 2020

@ebbi osobne budem platit, kym moje deti budu zit. V dnesnej dobe je mozne replikovat bunky, verim tomu, ze veda napreduje dalej a bude tento material mozne vyuzit v pripade potreby aj v dospelosti

andyh20
20. jan 2020

teda neviem ako davno ju mali deti odobratu, moj pred 9 rokmi a ma to do 95 kg. a platime 61 eur rocne. kde to mate uskladnene?

deti95060810
20. jan 2020

@andyh20 s tými kg si sa asi sekla...😨

andyh20
20. jan 2020

@deti95060810 ano mas pravdu, isla som to pozriet a max.predpokladana hmotnost pacienta na pouzitie pupocnikovej krvi je 112,53kg

laurika26
20. jan 2020

@andyh20 tu máš uloženú krv? https://www.cordbloodcenter.sk

andyh20
20. jan 2020
ebbi
autor
20. jan 2020

@laurika26
@andyh20 Mame tiez tam ulozenu ale vyse 15 rokov a je tam uvedene aj kriterium II (len na tom starsom odbere) do 111,75 kg ( to je ale kriterium, kde sa predpoklada znasobenie poctu buniek, ktore ale nie je sucastou beznej klinickej praxe). Inak na standardne postupy je dostacujuce pre pacienta do 30 kg a druhy odber mame pre 20 kg ( tam aj mame malo odobrate, ked pozeram podla hodnoty). Uz vidim aj konkretne cisla - 74ml a 26ml

laurika26
20. jan 2020

@ebbi ja mám 3 deti, ale iba jeden odber (robený pri prostrednom dieťati pred 8 rokmi), a váha je uvedená myslím 22kg

andyh20
20. jan 2020

@ebbi my mame odobrate 95,8ml.

ebbi
autor
20. jan 2020

@andyh20 Hmmm, ved prave.. ci tie nase mnozstva su vobec vyuzitelne. Ci to uz teraz neplatim zbytocne😕. Neinformovali ste sa niekto, ci to je mozne neskor darovat do verejnej banky?

ebbi
autor
20. jan 2020

Hlavne ten druhy odber ( ze 26 ml) je na povazenie...

laurika26
20. jan 2020

@ebbi určite sa dá darovať do verejnej banky

majcii
20. jan 2020

Podla mna sa treba informovat, ak nahodou by bola potreba v buducnosti, ak aj by uz krv nebola vhodna, predpokladam, ze ako klientom banky by vam ponukli nejaku alternativnu moznost, krv darcovsku. Asi najlepsie napisat e-mail spolocnosti.

eliska13
21. jan 2020

@andyh20 my máme pred 13 r a platíme 20 eur oni až neskôr navyšovali skladne.
@ebbi máme odobrate na 53 kg neuvažujem to zrušiť veda a medicína ide dopredu vedia to použiť namnozit čokoľvek....

eliska13
21. jan 2020

@ebbi našla som starú diskusiu Vás názor na odber pupočníkovej krvi tam odpisujú priamo z firmy

xenia2734
22. jan 2020

Skúste napísať otázky priamo na nich. Aj ja som im písala pred pár dňami a čakám na odpoveď.

yennn
22. jan 2020

Dakujem za otazku, tiez prave patram 🙂. Dnes som to zaplatila - ved je to za minuly rok. Taktiez sa zamyslam, ci to neplatim uz zbytocne (mame do 29kg). Myslim, ze pytat sa v cord blood centre je zbytocne - v zaujme zachovania pritoku penazi, pochybujem ze dostanem uprimnu a pravdivu odpoved. A to hovorim nahlas, aj ked viem, ze zastupca firmy je oficialne na MK registrovany. Ked som zvazovala odber pre mladsieho (nakoniec som nedala), pani v telefone mi vysvetlila, ze tie kg pouzitelnosti sa uz vlastne do novych protokolov ani neuvadzaju vobec, nakolko veda napreduje .... bla bla. Predpokladam ze mali privela rodicov, ktori platenie tiez chceli takto po case zrusit... 🤷‍♂️
Takze po novom rodicia budu platit uz navzdy.
Ono... tych 50 eur ma nezabije, rada to podrzim, ak to ma zmysel. Len ci to naozaj nie je zbytocne, a ako vsade pisu "biznis so strachom" 😔

pieksamaki
26. aug 2020

Podarilo sa vam niekomu zrusit zmluvu o ukonceni uskladnenia?

laurika26
27. aug 2020

@xenia2734 odpísali?

xenia2734
30. aug 2020

@laurika26 odpísali. Nepotešili. Chcela som použiť na liečbu pre staršiu dcéru. Neviem vôbec ci už niekto vôbec použil pupocnikovu krv na nejakú liečbu.

pieksamaki
30. aug 2020

@xenia2734
V akom zneni odpisali ....ze nie je vhodna na danu liecbu alebo v com ?
Pochybujem,ze clovek ktory ten mail cital postupil dalej.....

laurika26
31. aug 2020

@xenia2734 my keď sme sa informovali, tak nám potom sám lekár volal a vysvetlil prečo nie je možné použiť dcérinu krv pre syna

pieksamaki
15. okt 2020

@laurika26

@yennn
@eliska13
@majcii
@ebbi

Cele to povazujem za podvod ..dnes mi poslali vypoved pri ukonceni zmluvy a idem to dat do medii. Zdrap papiera robeny na kolene.....ta zatvorka o odpadoch a pod. Ma dostala....

Nech si to precita aj firma CORD BLOOD CENTER..!!!!!
Aj Slovensky register krvotvornych buniek...

Aby po 10.rokoch zmluvneho vztahu medzi klientom a s.r.o. mi odpisali takyto zdrap papiera.....

Co ja mam z toho?.
Ktora banka mi odpusti bezdovodne uroky....ked neplatim?

A este s.r.o. na slovensku alebo vo svajciarsku....? Kde sa odvadzaju dane...do ktoreho statu....

Ked raz podnikam ...nemozem ani omylom tento zdrap papiera dovolit poslat.......

ebbi
autor
15. okt 2020

@pieksamaki Co si im poslala? Ze chces ukoncit zmluvu? A co je na tej navratke?

pieksamaki
15. okt 2020

@ebbi ano.ze chcem ukoncit zmluvy...aj v tom maju neporiadok....na tej navratke klasika tiez iba ze bud medicinske ucely alebo likvidacia....ziadny zakon. Ani tam neni napisane v ktorom state medicinske ucely...lebo ved uz nieco maju v luzern, svajciarsko.....
No cele ma to nahnevalo...aby po 20 rokoch posobenia na trhu.....odpisali zdrapom papiera......
Ktory nema ziadnu vypovednu hodnotu zo zmluvneho vztahu.......

pieksamaki
15. okt 2020

@ebbi
Ako keby som platila komunal......napisali zakon o odpadoch a pod.
Ako to mozu dovolit poslat....!!!!!!

yennn
15. okt 2020

@pieksamaki ten Zakon o odpadoch sa ta dotkol? Mne sa ten list nezda nejako sokujuci. Navratku evidujem ako tlacivo ktore treba potvrdit. Zakon o odpadoch preto , aby si vedela ze neskonci to niekde v kosi ale bude to zlikvidovane v zmysle zakona nalezitym sposobom.
Ci?

pieksamaki
15. okt 2020

@yennn
To je biologicky odpad .....a cislo zakona? Ktoreho statu zakona......ak sidli v luzerne....
Formulacia celho listu je neodborna.....
Ak je to zakaznicke oddelenie....uz mohli mat 20 rocne skusenosti....a nie taketo zakladne nedostatky.....

pieksamaki
15. okt 2020

@yennn
Ani banka ti uz neodpise k dodatku zmluvy bez cisla zakona....alebo podobne formality.....ved to je fakt robene ako na kolene a peciatku si dam vyrobit aj ja.....

yennn
15. okt 2020

@pieksamaki ale ano mas pravdu, ked na to pozeram znovu, je to akoby pani zacala vobec vcera pracovat ... "na zaklade vasich vyjadreni, ktore nastali..." ? 🙈