Psoriáza u 7-ročnej

zuzzz
17. júl 2024

Ahojte. Môžem sa prosím spýtať, je tu niekto psoriatik, ktorému psoriaza prepukla už ako malému dieťaťu, pripadne ma dieťatko, ktorému takto v malom veku vypukla psoriáza? Mala ma pokrytú celu vlasatu časť hlavy, aj za uškami, na chrbatiku, na trupe a pri genitaliach…. Dr dala zatiaľ kyselinu salicylovu a kortikoidy, odporučila Smrdáky….mozem sa spýtať, čo by ste nám odporúčali, aby sme sa toho zbavili co najviac, pripadne aký priebeh to ma/malo u vás….nepoznam nikoho takého a na nete keď si dám obrázky deti so psoriazou, tak mi je do placu, že chúďatko moje, čo ju možno čaká….velikanska vďaka Vám za každú pomoc 🤗

machulka13
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gab1sol
17. júl 2024

@zuzzz dcéru sme od necelých 2 rokov liečili na atopický ekzém. Až pred dvoma rokmi (mala 6) prišlo podozrenie na psoriazu. Najhoršie to má vo vlasoch. Skúšame kadečo, niekedy má dobré obdobie, inokedy to je katastrofa a vyzerá to strašne. Pomáha jej more. Ale začínam uvažovať aj nad kúpeľmi.

zuzzz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mirka17
18. júl 2024

@zuzzz ja som dostala psoriazu cca 13 ročná. Mala som obsypané komplet celé telo od hlavy aj tváre až po nohy. Liečila som sa 2 x po 3 týždne v nemocnici, kde mi pichali injekcie B12 a pendepony, a potierala som sa hnusnou zelenou smradlavou mastou. a ešte som pravidelne chodila pod PUVA žiarenie. (opaľovanie) až kým sa to neukludnilo. Niektoré ložiska zmizli, ale stále ich bolo dosť. Bolo to náročné na psychiku, lebo predsa som bola v puberte a človek sa hanbil isť aj na kupalisko. Nejako som sa zmierila s tou chorobou a uplne som sa vyprdla na všetky maste a lieky a cez leto som si zobrala deku a išla sa opaľovať na miesta kde nikto nebol. Doslova som to vypalila. Istý čas ostali biele miesta po psoriaze ktoré časom zmizli. Ostalo mi vtedy asi 5 fliačikov. Už je tomu vyše 25 rokov čo sa mi psoriaza nevrátila, z 5 fliačikov ostal jeden v oblasti prs, (tam sa slnko nedostane 🙂. Vraj psoriazu zhoršuje choroba, stres, fajčenie, alkohol a podobne. Ja mam stresu dost, mam 5 deti, ani choroba mi stav nezhoršuje, vínko si tiež sem tam dám. Mne pomohla sa vyprdnut na celu psoriazu, raz ročne idem k moru, a keby sa mi objavil fliačik tak idem na slnko. Nič iné mi nepomohlo. Ked som bola teraz na kožnom vyberat znamienka, tak mi kožna nechcela veriť že som psoriatik. Ak tvoje dieťa nema fliačiky pokryte šupinami skus ho vystaviť slniečku, každý den chvílu, ak už šupiny ma, prvy to prelieč mastami aby sa zapal ukludnil a potom každý den na chvíľočku ho postav na slniečko. moja osobna skusenost. Fliačik ktorý bol liečený mastou zmizol ale sa vždy vrátil, fliačik ktorý bol vystavený slniečku časom zmizol navždy

gab1sol
18. júl 2024

@zuzzz celé to začalo mini fľačkami na tele - len suché, začervenané miesta. Ale to sme ešte podchytili. Ako som písala, pomáhalo jej more (aj pomáha). Ale skrz covid sme jednu dovolenku vynechali a prejavilo sa jej to na očkách, kde nie je veľa možností liečby, žiadne kortikoidy… Tam nám už vyše roka pomáha klasická modrá indulóna - má ju stále so sebou a už si to natiera aj sama. Potom to má v okolí uší, tiež si natiera sama. A najhoršie to má vo vlasoch. Tam používame tak rôzne - niekedy kyselinu salicylovú, niekedy len tú indulónu, inokedy Belogent, záleží, v akom stave to má - natriem jej to, nechám jej to pôsobiť, umyjej vlasy šampónom z lekárna na to určeným. A potom jej tie šupinky pracne vyčešem z vlasov hrebienkom na vši. Niekedy jej potom na takto čistú pokožku nanesiem Belosalic (na predpis). Potom jej hlava ostane čistá tak 3 týždne, mesiac. A znovu sa to objaví a celý proces opakujem.
Zhoršuje sa to, keď má stresy (keď sa “poháda” s kamarátkami, keď je to náročné v škole, keď proste nemá svoj deň a je z toho nervózna,…).

gab1sol
18. júl 2024

@zuzzz a teda, okrem stresu, ako píše @mirka17 tak aj choroba to zhoršuje - našťastie, nie je často chorá, tak som na to aj zabudla. Ale napríklad prekonala mononukleózu a vtedy to mala fakt veľmi zlé…

zuzzz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gab1sol
18. júl 2024

@zuzzz na tele má len dve malé ložiská s priemerom ani nie 1cm - jedno na zadku (presne v mieste, kde sa delia polky 😁) a druhé v strede chrbta na jednom zo stavcov. Potom už len na hlave.

zuzzz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
libusak
22. júl 2024

Ja mam psoriazu od 3 rokov. Absolvovala som uz vsetko mozne aj nemozne. Mierne sa to zacalo upokojovat pocas puberty a teraz mam zasiahnutu "len" vlasatu cast. Na jesen a na jar mam aj kolena aj lakte a od kostrce do pol chrbta.
Jedine co mi skutocne pomaha je more. Tyzden staci a mam dlho pokoj. Maste su chvilkova ulava a aj na tie som si uz zvykla a nepomahaju ako kedysi

tulipanik12
7. sep 2024

@libusak Ahoj,už som to písala ako reakciu michaele412,že psoriáza je vec zvnútra,je to v krvi,takže všetko aplikované zvonka pomôže len na chvíľu.Ja mám psoriázu od detstva,no našťastie len na rukách.Kedysi mi doktorka zakázala sa máčať.Prsty pravidelne oblepené leukoplastom jar aj jeseň s framykoinom,čo to mám do krvi olúpané.No chcem povedať,že to mám po otcovi,on mal veľké krvácajúce chrasty vo vlasoch a pichali mu injekcie Metotrexat-kortikostetoid a jemu to úplne zmizlo a nikdy viac sa mu to už neobjavilo.Aj ja som si pýtala od kožnej tieto injekcie,no odbila ma s tým,že ja to nemám nejaké zlé. Mne obvykle hneď zaberie Triamcinolon E.A posledná vec,cca pred rokom som začala užívať na nespavosť CBD olej a zlepšila sa mi aj psoriáza,tento rok len na jednom prste.Inak má to aj moja dcéra a tiež s ňou chodím každý rok k moru a jej to zatiaľ tiež zmizlo,no mne naopak robí zle aj máčanie sa v mori.No ak by sa jej to niekedy zas veľmi zhoršilo,tak budem hľadať kožného,ktorý jej bude ochotný pichať ten Metotrexat.A na záver otec síce už nežije,no zomrel ako 76 ročný na zápal pľúc a neviem o tom,žeby mal z tej liečby akékoľvek nežiadúce účinky.