Prvý úpal u 2-ročnej

svokrinjazykmonika
23. aug 2024

Zdravím. Je to moje poprvé tak sa chcem poradiť, pripraviť. Boli sme na kúpalisku od pól štvrtej do šiestej. Čiapočku mala na hlave stále. Ale zrejme má úpal. Cestou domov bola plačlivá a hneď ako sme prišli domov tak išla spať, to je 3 hodiny pred zvyčajným časom. Zdala sa mi na hrudníku trochu horúca tak som sa bála ale teraz myslím že ho má určite. Teraz trochu mrnkala zo spania a chodidlá má studené ale ručičky a všetko ostatné horúce.
Niečo som sa dočítala že lieky od teploty nemám dávať?
Čo mám teraz robiť, mám jej dať studený obklad? Na čelo a hrudník?

thirstymonk
23. aug 2024

@svokrinjazykmonika V prvom rade pomeraj teplotu, či sa len zbytočne nestresuješ. Pri upale su bežne aj štyridsiatky (pri poriadnom aj viac), s liekmi si nie som isty teraz, ale chladiť nejako ju určite treba. Najlepší spôsob mi príde vodu do rozprašovača a rozprašovať na hole dieťa (určite lepšie jak zábaly). Treba sa vyvarovať dehydratacii, ak by nedajbože začala grcať.

spolumatka
23. aug 2024

Ja si osobne nemyslím ,že za ten čas čo píšeš by to mohol byt reálne úpal
Možno skôr úžeh=že je rozhorúčená
Pokiaľ nemá teplotu , nezvracia , neplače a spí normálne tak si myslím ,že sa len unavila z vody

dadka1997
23. aug 2024

@svokrinjazykmonika stresuješ, ma teplotu ? Zvracala ? Ak nie, nie je to úpal, je len unavená, predsa ma iba 2 roky a také deti sa rýchlo unavia

svokrinjazykmonika
autor
23. aug 2024

No stúpla jej teplota, celá horí, akože už bolo aj horšie ale áno, teplotu má. Len neviem presne povedať koľko lebo z kakaču mi nedovolí odmerať a bezdotykový je naprd. S tým môžem 10x odmerať a vždy inak. Tak neviem presné číslo. Tak iba zhrniem že má teplotu a fučí zo spánku, mrnká. Ale nevracala. Len je teda horúca. Teraz som ju vyzliekla do plienky ale bojuje so mnou, neviem ju presvedčiť aby mala chvíľu ten obklad ani na čele ani na hrudníku. Skúsim ju aj tým rozprašovačom streknúť. A zároveň ju ale nechcem nijako rozrušiť aby spala ďalej.

svokrinjazykmonika
autor
23. aug 2024

Teda nurofen jej nemôžem dať ak sa to nebude lepšiť v noci?

prasiatko30
23. aug 2024

@svokrinjazykmonika aaku mate teplotu v byte?

svokrinjazykmonika
autor
23. aug 2024

@prasiatko30 neviem ale príjemnú, nie horúco. Aj som otvorila okno dokorán.

prasiatko30
23. aug 2024

Normalne by som jej dala nejake antipirético- paracetamol/brufen - co mas a co jej davas obycajne. Inaksie za 3h aby mala hned upal🤷‍♀️to si ju mala tie 3,5h na priamom slnku? Bez toho zeby si ju co i len omocila vo vode?

svokrinjazykmonika
autor
23. aug 2024

@prasiatko30 Nie, celý čas sme boli v bazénoch. V detskom, dospeláckom, plaveckom. Ale na slnku. Ale šatku mala nonstop. A nebolo to ani naše prvé kúpanie, celé leto takto chodíme pri vodu. Dala som Paralen sirup nakoniec lebo nechce tie obklady ani za svet. Ani aby som ju držala koža na kožu.

katka533
23. aug 2024

Aj moj to mal na dovolenke druhy den presne. Dala som paralen cipky a na druhy den uz bol ok

prasiatko30
23. aug 2024

@svokrinjazykmonika tak 3,5h nonstopp na slnku i ked v bazene je dost. Tak daj paralen/nurofen/vela tekutin, a aby bola v studensom prostredi nie ze mate v dome 25+

svokrinjazykmonika
autor
24. aug 2024

V noci teda horela, dala som jej sirupy po 4 hodinách a ráno sa zobudila veselá. Stále má zvýšenú teplotu ale verím že už bude lepšie. Myslím že ju bruško rozbolelo, že má kŕče. Ale už si poradíme, ďakujem.