Ahojte, chcem sa opytat, nase dieta dostalo 1x kliesta - viem je este skoro, ale tym, ze byvame v dome a mame v zahrade vysoku travu, nedalo sa tomu zabranit. Ja sama som osobne este kliesta nemala - aj ked nejake po mne liezli vzdy som ich vcas odstranila. Kliesta som odstranila z koze vybratim (pinzetou), myslim, ze tam nezostala ziadna hlavicka. Myslite, ze je potrebne hned vysetrenie u doktora, alebo mam cakat na nejake priznaky? Zatial to miesto vyzera fajn, takze neviem..nerobim paniku, ale pytam sa pre istotu skusenejsich. Dakujem, Olinka.
@matias1 syn si doniesol kliešťa pred 2 rokmi, normálne som vybrala, potrela dezinfekciou a sledovala, na druhý deň tam už nič nemal. Takže len sleduj to miesto a ak sa ti nebude pozdávať, radšej choď k lekárovi. Držím palce
Ja ked som vybrala postriekala dettolom a par dni sledovala keby sa ranka nehojila urobila by sa vacsia alebo reagovala zapalom chod k Dr... ale zhoji sa to o par dni ani nebudes vediet najst kde bol pricucnuty 😉
Sledovat miesto a my sme este vzdy odlozili kliesta do mrazaku pre istotu keby sa nieco objavilo.
presne tak, treba to sledovat..ak uz siel kliest vonka a zostala tam cervena bodka ci nebodaj fliacik potom treba ist k doktorovi,,ten ti aj tak povie ze krv sa berie len po troch mesiacoch od kliesta (neviem preco)...tiez som to tak mala so sebou ale u mna sa nakaza aj potvrdila. neskor som na to uzivala aj toto, no neviem ci je to vhodne pre deti..https://www.zdravysvet.sk/kategoria/specificke-..., vela stastia
@matias1 netreba nic,zapisat si datum a sledovat, ci sa ta rana nezapali alebo sa tam nezjavi vyrazka,potom je uz lekar namieste