Prvé vyšetrenie u logopéda

jarmilka1985
18. aug 2014

Ahojte! V stredu nas caka prve logopedicke vystrenie.Dovod je ze dcerka zle rozprava, ale to bude asi tym ze vacsinu roka sme v zahranici. Chcem sa opytat ako prebieha prve vystrenie u logopeda. Logopedicka pozrie pod jazycek aj do usiek ci nas posle na specialne vysetrenie do nemocnice? A ako to prebieha?Dcerka ma takmer 4 roky, vobec neviem na co sa tam mam pripravit a co cakat. Mam kusok z toho obavy hlavne aby hovorila, k cudzim je strasne mlkva.Viete mi prosim povedat ako to prebieha?U nas je hlavne problem ze sme zacali rozpravat neskor a ked hovori tak vynechava alebo zamiena pismenka...A hovori jednoducho, ale snazi sa,co sme radi. 😉 Vdaka za kazdu odpoved!

bobocka
18. aug 2014

nemusis sa nicoho bat 😉 kazda logopedicka ma asi svoj vlastny styl.ta nasa nam kazala doniest si zosit.najprv sa s dietatkom len tak porozprava (ako sa vola,kolko ma rokov,ake je jeho oblubene jedlo,aku farbu ma rado,ako sa rado hrava...) ma tam i kadejake hracky,teda dieta sa po chvilke rozhovori a ona si odsleduje s akymi hlaskami je problem.potom si s dietatkom sadne,vytiahne zosit a zacne kreslit obrazky ..napr ak dietatko nehovori dobre R,tak ukaze dietatku ako vyzera jazycek ked sa hovori r,nakresli par obrazkov (rak,ryba,ruka...)dietatko si ma za ulohu doma dokreslit nejake obrazky slov co zacinaju na r a kazdy den si ma tie obrazky pozerat a teda "citat".a kontrola o mesiac ci dva.na kontrole dr skontroluje ako to dietatku slo,ci nastalo zlepsenie a ak ano,tak prechadza k dalsej hlaske ,ktora robi problemy a ak nie,tak napriklad napise do zosita basnicku kde sa casto vyskytuje R a dietatko dostane za ulohu sa basnicku doma naucit...proste lekar zisti s cim ma dane dieta problem a potom hravou detskou formou sa snazi dieta motivovat k zlepseniu v rozpravani.ale fakt nie je treba nejaku extra pozornost tomu venovat este pred prvym vysetrenim.kazdy lekar ma svoj system.uvidis sama ako to u vas bude na tom prvom sedeni a od toho sa budu odvijat dalsie. 😉

sendy182
18. aug 2014

@jarmilka1985 ahoj logopedička zistí pohyblivosť jazýčka.....hore-dole....doľava-doprava....vyplaziť....dá vysloviť jednoduché slovo napr. lopta....a vidí či vie správne L.....raketa R...žabička....Ž....- sykavky ......ďalej koordináciu pohybu.....bude si chytať : hlava ramená kolená palce....záleží od lekárky každá ma svoje alternatívy.....hlavné je aby dieťa chcelo spolupracovať.....nie nasilu ale zábavou.......doma je dobre pomaly rozprávať, čítať, spievať a veľmi neopravovať....držím palce..... 🙂

bobocka
18. aug 2014

o a este som zabudla.ta nasa naucila maleho jazyckovu gymnastiku.teda pred kazdym cvicenim si ma precvicit jazk (kruzive pohyby,oblizovanie pier dokola,snazenie sa dotknut nosa jazykom...)je problem ak je jazyk "lenivy",teda ak ho dieta pri rozpravani malo pouziva,ak dostatocne neartikuluje...to vsetko sa dietatko casom nauci. 😉

mawka
19. aug 2014

@jarmilka1985 ja som bola nedavno s malou a bola to zabava 🙂 mala bola uzasna, tiez som mala obavy, ze co bude, ci bude spolupracovat, ale slo to tak krasne hladko, pohrali sa spolu, ja som vyplnala rozne dotazniky, aj so mnou sa bavila - ako prebiehalo tehotenstvo, ako mala rastla, ci bolo vsetko ok a podobne. potom s nou nieco trenovala - teda tu jazykovu gymnastiku ako spomina @bobocka vlastne malu vysetrila svojim sposobom, nastastie vyzera to tak, ze je problem len v spicke jazyka. tak mi ukazala co s nou doma denne robit, ako trenovat, dostali sme ulohy obidve, ako ju mam viest, co ma robit mala. a dcerka je tym nadsena, velmi sa jej to paci, cvici odusu kazdy den 🙂 zatial som bola spokojna, druhy krat ideme koncom septembra, vlastne po dvoch mesiacoch a uvidim co bude.