Ahojte mamičky. Chcem sa opýtať mamiciek deti ktoré majú deti autisticke aké boli prvé prejavy, príznaky? Mam syna 19mes.az teraz začína chodiť. Sme sledovaný na neurologii kôly napätiu svalstva. Posledná kontrola dopadla dobre. Ze z neurologického hľadiska je v poriadku. Ale predsa mam pochybnosti. Nechce opakovať napr. Daj papa a pod. Blaboce si svoje a keď povie mama tak opakuje viackrat mamamama. Spáva dobre. Keď ho zavolám otočí sa aj očný kontakt mame. Prosím o vás názor. Ďakuje.
Ďakujem za odpoveď. Čas ukáže co dalej
ako sa hrá s autíčkami? autisti zvyknú auto otiočiť a krútiť kolieska...
inak to čo si popísala na autizmus nevyzerá, resp. autist. to nie je....
Podľa mňa autista nie je. Držte sa!
@veronikakm ahoj, ak ta trapi len to, ze nerozprava, resp ze opakuje slova a ze je trochu oneskoreny v psychomotorickom vyvoji, nemusi to automaticky znamenat, ze je autista. Moj do 2r nepovedal ani ň, mal aj dalsie znaky, u ktorych som si nacitala, ze to mozu znacit autizmus (napr aj tu zmienene, ze krutil kolieskami na autach)... po druhych narodeninach sa nejak "dal do poriadku" 🙂 momentalne ma 2,5r a pride mi uplne ok.
Myslim, ze tak skoro ti maleho nikto nezdiagnostikuje, resp. bude to velmi obtiazne. Pockaj aspon do druhych narodenin a uvidis, ci sa to bude vyvijat dobrym alebo zlym smerom. Drzim vam palce
Ako zistíte, či je vaše dieťa iné ako ostatné?
Deti vo veku 15 až 30 mesiacov prechádzajú obdobím, v ktorom sa začínajú výraznejšie prejavovať a líšiť od svojich rovesníkov. Nasledujúce otázky vám pomôžu pri pochybnostiach, či sa vaše dieťa vyvíja správne.
1. Ak ukážete na hračku cez miestnosť, pozrie vaše dieťa na ňu?
2. Hrá sa vaše dieťa tak, že niečo alebo niekoho napodobňuje?
3. Je vaše dieťa opatrné pri vyliezaní na rôzne objekty a predmety?
4. Používa vaše dieťa primerané gestá a postoje tela? (Neprimerané gesto je napr. zvláštny trepotavý pohyb rúk pred očami.)
5. Používa vaše dieťa primeraný spôsob chôdze? (Neprimeraný spôsob je napr. chôdza po špičkách.)
6. Ukazuje vaše dieťa ukazováčikom na vec, ktorú chce? Pýta si týmto spôsobom pomoc?
7. Prejavuje vaše dieťa primeraný záujem o iné deti?
8. Prináša vaše dieťa veci, aby vám ich ukázalo?
9. Reaguje vaše dieťa na oslovenie svojím menom?
10. Usmeje sa vaše dieťa na vás, ak sa vy usmejete na neho?
11. Toleruje vaše dieťa bežné zvuky? Reaguje na ne primerane?
12. Pozerá vám dieťa do očí, keď s ním hovoríte alebo ho obliekate?
13. Snaží sa vaše dieťa napodobňovať to, čo robíte? (Varí s vami, upratuje, odkýva pri rozlúčení, zatlieska, ak sa mu niečo podarí?)
14. Ak otočíte hlavou, aby ste sa na niečo pozreli, otočí sa vaše dieťa, aby videlo, na čo pozeráte?
15. Snaží sa vaše dieťa, aby ste mu venovali pozornosť, ak vidí niečo zaujímavé?
16. Rozumie vaše dieťa, ak mu slovne (bez použitia gest) poviete, aby niečo urobilo?
17. Ak sa stane niečo nové, pozrie sa dieťa na vás, aby zistilo, čo si o tom myslíte?
18. Má vaše dieťa rado pohybové aktivity? Snaží sa ich opakovať po iných deťoch?
@deti95060810 to ze by zobral autíčko otočil a točil nerobí. Možno raz keď mu to niekto ukázal že kolesá sa točia. Hra sa s viacerími hračkami. Ma rad kocky lego a keď mu postavím vežu teší sa keď ju môže zhodiť. Keď vidí že beriem knižku sadne si pri mne a spolu ju pozeráme. Len ma trápi to ze nechce opakovať resp. Ukazovať. Papa aký je veľký a pod. Povie mama baba tata a jeho blabotanie. Pusinka sa mu nezastaví v blabotani.ale nevie ze ja som mama a to je tata. To pochopenie asi nemá. Preto mam obavy. Nevadí mu zmena prostredia. Nový ľudia. Tak som zmätená.
@veronikakm hm, nemá typické príznaky autistu...Ešte pozri stránku Sposa Martin - varovné signály autizmu...
ahojte, synček 2,5 ročný, nerozpráva nič, neudržuje očný kontakt, deti ho nezaujímajú, cudzích ľudí absolútne ignoruje, nevie sa hrať s hračkami, nereaguje na meno, neotočí sa za zvukmi...viem, že je iný. Čo je zvláštne, od 1,5 roka ide regresom dole. Predtým vedel veľa vecí, ktoré teraz úplne odmieta robiť a ukazovať. Neviem či po očkovaní alebo prečo, proste ide dozadu, nie dopredu. Má stále plienky, to som už vzdala po hysterických záchvatoch na nočníku... ☹ Ešte stále čakáme na diagnostiku keďže lekárka má voľný termín až o mesiac. Ja ale tuším, že to nebude dobre....aj ked moja rodina si to odmieta pripustiť. Ja som si tiež už veľa krát poplakala ale tak vidím, že je iný.
Zdravim @veronikakm, ak to je este aktualne, prave som odpovedala na podobnu otazku v zneni “Ako vytušiť autizmus u malého dieťaťa?“, tak len kopirujem odpoved a posielam. V clanku “Autizmus test online vyvinuty pre rodicov” na https://rieseniapreautizmus.sk/autizmus-test-on..., ktory este nie je oficialne uverejneny na nasom blogu, najdete niekolko volne dostupnych testov. Ak vam vieme odporucit, najpresnejsi z tych testov je test ATEC, ktory bol navrhnuty institutom ARI zvlast pre rodicov deti postihnutych autizmom alebo trpiacich inou neurologickou vyvinovou poruchou. Kvoli statistickej presnosti ho tiez casto pouziva aj vedecka komunita pri svojich studiach. Trva chvilu, nez ho vyplnite (sklada sa zo 77 otazok), ale ostanu vam v rukach vysledky, ktore sa vam neskor zidu pri hodnoteni aplikovanych liecebnych a terapeutickych intervencii alebo dietnych uprav vyhodnocujucich prejavy symptomov typickych pre autizmus. Budete mat skratka moznost porovnavat, ako ktora nasadena terapia zabera/nezabera na zlepsovanie stavu vasho dietata. To vam pomoze pri dalsom rozhodovani, ci v nejakej terapii vobec pokracovat alebo skusit inu.
Samozrejme, konecnu diagnozu si treba nechat potvrdit/ziskat od lekara.
@veronikakm dobry den mozem sa spytat co je s vami od tej doby? Dakujem
@veronikakm ako ste prosím dopadli?
@veronikakm AHoj, ja mám syna autistu, má už 7 rokov. Do dvoch rokov mal očný kontakt, povedal zopár slov, pýtal si niečo slovom daj. Vyzeral ako všetky zdravé deti. No mali sme tiež problém so svalstvom- hypotóniu, keď bol ešte bábätko, tak sme cvičili vojtovu metódu. Chodiť začal na 18 mesiac. Vtedy sme si mysleli, že je to len oneskorený vývoj, lebo po ostatných stránkach bolo všetko ok. No ako píšem, len do dvoch rokov. Dovtedy bol až veľmi pokojný, nevzdoroval, ale potom prišiel zlom a prestal hovoriť aj slová, ktoré už vedel, prestal si pýtať slovom daj a namiesto toho kričal a pištal. Začal ma chytať za ruku a mojou rukou mi niečo ukazoval napr v knihe. Postupne som si všimla aj narušenie očného kontaktu, ktoré do dvoch rokov bolo bezproblemové! Prestal reagovať na meno a čím bol starší, tým viac mal autistických príznakov, napr hysterické záchvaty, vyberavosť v jedle, utekanie iným smerom, nerozlišovanie emocii- napr všetci plakali a on sa z toho smial. Nebola som si však stále istá, no keď mal dva a pol roka a začal mi čítať písmenká a hovoriť po anglicky, čo pochytil z tv, ale normalne nekomunikoval, tak sme to začali riešiť. Konečna diagnoza atypický autizmus bola potvrdená až v 4 rokoch. Takže ak máš akekolvek pochybnosti, treba skočiť za pedopsychiatrom- iba ten môže túto diagnozu stanoviť. Tvoj syn má však len 19 mesiacov- ešte vždy má čas rozhovoriť sa, ja by som do 3 rokov počkala, ked iné problémy nemáte.