Prvé príznaky autizmu

19. sep 2023

Ahojte, chcela by som sa opýtať mamičiek ktoré majú skúsenosti.
Dcéra má 16m, narodená v termíne, apgar 9/10, náročný pôrod, po pôrode umiestnená v inkubátore.
Zatiaľ nerozpráva, naučila sa pekne chodiť avšak začala špičkovať. Je "nervák", hádže sa o zem, kričí až priam škrieka. Točí sa v kruhu, trasie rukami keď sa teší, popri tom aj výska. Nezáujem o knižky, obrázky, hry. Zakrýva si neustále uši aj oči rukami. Za ruku chodiť neexistuje, to je vreskot, uteká kam chce, keď sa jej snažím zmeniť smer tak kričí znova. Veľmi málo a Veľmi zle spí už od narodenia. Môžu to byť prvé príznaky autizmu? Na poradňu ideme až v novembri, no mne sa to nejako nezdá, neviem či to začať riešiť alebo tomu ešte dať čas?
Ďakujem za vaše odpovede.

54tinka54
19. sep 2023

Kým pôjdete do poradne, Skús si vyguugliť dotazník M-chat. Vyplň a uvidíš či ti vyjde nábeh na autizmus.

anjelicek26
19. sep 2023

Na toto mas pediatra... co sa tyka kazdeho jedneho bodu, co si napisala - moze-nemusi... aj tak s tym teraz nic neurobis, drviva vacsina terapii, diagnostika a veci, ktore vedia tymto detom pomoct zacina niekde od troch rokov..

subartic
19. sep 2023

krčí a vystiera prstíky na ruke jeden po druhom opakovane za sebou ? Ostanté znaky čo si uviedla môžu a nemusia byť.

andrejka1974
19. sep 2023

Nie teraz to nevyrieši veľa detí sa takto javia a autisti nie sú ,moja staršia dcérka robila tiež s rukami a autistka nie je a mám mladšiu čo je autistka a moja si nikdy uši nezakryvala,nikdy sa netocila do kruhu ,nikdy neukladá hračky za sebou a prejavila sa až v dvoch rokoch prvé podozrenie prestala mi rozprávať čo do dvoch rokov rozprávala podľa mňa tvoja nebude proste si začína uvedomovať svoje prvé ja a preto to robí

negymama
19. sep 2023

mne tych priznakov pride dost vela naraz. kazdy priznak sam osobe by nic nemusel znamenat, ale takto pokope - mam pocit, ze nieco tam uz bude.
chcem sa opytat - Dcerka zdiela a ukazuje prstikom? Pozrie sa na teba s tym, ze na nieco ukaze a vyzaduje reakciu? Mala cca okolo 9 mes. az roka separacnu uzkost?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
heln
19. sep 2023

tazko povedat z takehoto popisu, deti sa rady tocia, je to dobre pre nervovu sustavu, tocenie rukami, specificke krutenie uz moze byt znak, to ostatne mozu robit aj bezne deti aj autisti...
pohladaj si na fb videa typu first sings of autism, tam naozaj uvidis specificke spravanie deti, ktorym potvrdili autizmus a uvidis ci sa to podoba.

pkgirl30
19. sep 2023

všetko čo si popísala robil aj môj syn , je autista. Treba ďalej sledovať, konzultovať s pediatričkou a poprípade naplánovať vyšetrenia. Ale nemusí to znamenať vôbec nič.

autor
19. sep 2023

@negymama separačná úzkosť je do dnes. Prstom ukáže občas.
Na druhu stranu keď sme na prechádzke, odíde odomna na niekoľko metrov, kričím na ňu jej meno, nereaguje. Nereaguje mi na meno ani doma.
@heln práveže som aj videla tieto videa a cítim sa o to horšie, lebo na niektorých ako keby som sa pozerala na svoju. Aj tá taká poloha hlavou dole, ako keby sa snažíš urobiť kotrmelec, to veľmi často začala opakovať za posledný +/- mesiac .
@subartic to som si nevšimla, skôr sa tak hrá s prstami, ruky si obzerá, prepletá si prsty

negymama
19. sep 2023

Moja dcera ma receptivnu dysfaziu - narusene pozumenie. mala auti prejavy, nie vsetky ale mala. Teraz ma skoro 17 rokov a vyzera na asperger, lahsia forma, celkom dobre zvlada normalnu skolu aj socializaciu v uzkom kruhu ludi.

k tym prejavom v detstve cca od tych -9-10 mes. do 4 rokov ...netocila sa nikdy, nezakryvala si oci, usi, casto ale odvracala zrak ci celu hlavu, ak sme na nu hovorili a prizmurovala oci. Skryvala sa za nabytok a hrala sa mechanicke hry, aj vo veku kde sa uz deti hraju "na nieco". Neukazovala prstom nezdielala, nebezala do narucia, nepodala ruku ani na slovnu vyzvu ani na gesto podania ruky. Zly spanok, ponocovanie do vecera, casto sa vyzliekala donaha, spala na nepohodlnych miestach a polohach. na dlazke, na zemi vonku. Vyberove jedenie, casto zjedla len jednu vec z celeho obeda, napr. kysle uhorky, alebo len mrkvu z polievky a pod.
Nocne jacaky cele hodiny, cca od veku 2 rokov do 2r. a 8 mes. to mala prakticky skoro kazdu noc, potom to pomaly ustavalo.
Neskor vo vyssom veku tie take divoke prejavy ustavali, ale islo do popredia to, ze nerozumie rec, abstraktne vyrazy, casove pojmy, socialne situcacie atd.

negymama
19. sep 2023

@kittykat22 autisti ci ine PAS a recove poruchy maju prejavy nakolnosti a citov. Niektori su dokonca az prilis upati na blizke osoby. Moja dcera na mne visela. drzala sa ma ako kliest. hlavne ked sme boli na verejnosti, dala aj pusu, pohladkala ludi , dokonca aj babiku. Celkove bola dost kontaktna , hlavne ak s nou clovek robil oblubene cinnosti, napr. sa s nou hojdal, ci hopsal na fitlopte.

negymama
19. sep 2023

autorka, cize ona ma separacnu uzkost ked doma odides prec? ale vonku sa odtara kde chce? Moju sme vonku museli obliekat do cervenych, oranzovych veci, aby som ju vedela rychlo registrovat kde je. Zobrala sa kde ju oci viedli, nemala taku tu strachovu vzdialenost ze mamu nevidi. Ale ak sme boli v spolocnosti ludi, na navsteve, v cakarni, v obchode, tak sa ma drzala, sedela mi na kolenach a nechcela zliezt.

juliacenc
19. sep 2023

Za mna normalne spravanie

pininka1
19. sep 2023

@juliacenc naozaj točenie v kruhu, kyvanie rukami, škriekanie, zakrývanie oči a uši je normálne??? To asi sotva.

seahorse27
19. sep 2023

Zda sa mi tam dost auti znakov pokope, ale je este velmi mala. V tomto veku vam asi nikto dg nenapise, len mozne riziko. Kontaktujte Centrum vcasnej intervencie a zacnite s dcerou pracovat podla ich odporucani. Je mozne, ze z toho vyrastie, ale moze tam byt aj nejaka dg - autizmus alebo NKS. Cim skor jej vyvin podporite terapiami, tym bude na tom lepsie. Drzim palce

juliacenc
19. sep 2023

@pininka1 a co je na tom u 16m decka podla teba nenormalne? Azda ma ratat zlomky, studovat anglicku literaturu a po nociach vysivat a strikovat deky pre dochodcov? A nema nahodou mame pomahat s domacimi pracami, aby to bolo uplne normalne dieta podla teba? Deti sa tesia a pri tom prejavuju emocie ako napr kyvanie rukami a aj skriekanie

bublinka1426
19. sep 2023

vela z toho su uplne bezne zdrave deti, ja na tom nevidim nic zle...?

skor sa pytam PRECO TU SA KAZDA MAMA BOJI AUTIZMU u tak malinkeho dietata?
chapem ze deti s chorobami narasta, ale nechapem, preco si tak vela zien mysli ze nema zdrave dieta? toboz ked ste mali porod v termine a apgar mala OK.

pockaj do novembra, aj tak nic za mesiac nezmenis. :/

ale drzim palce snad Vam to nepotvrdia. a mozno je to len iny vyvoj.🍀

bublinka1426
19. sep 2023

@pininka1 aj nasa to obcas robila..obcas....

tanapeta
19. sep 2023

všetko sú to autistické prejavy. Dokonca aj to špičkovanie. Mám dieťa s touto diagnozou a všetko sedí aj na moje dieťa. Poprosím ťa, zober si radu od rodiča takéhoto dieťaťa.
Moja rada: nečakaj ako sa to vyvinie a rieš už teraz. Čím budeš skôr riešiť, tým budeš vedieť skôr na čom si a tým skôr budeš vedieť pomôcť tvojmu dieťaťu, ak sa náhodou takáto diagnóza potvrdí. Nie je to v 16 mesiacoch skoro. Matka vie, že niečo nie je v poriadku. Objednaj sa do nejaké autistického centra na diagnostiku a dieťa ti pozrú a povedia či tam niečo je alebo nie je. Určite nečakaj. Čas je pri týchto deťoch najdôležitejší. Držím palce. Ešte je veľká šanca, že je to len zbytočný poplach

pininka1
19. sep 2023

@juliacenc ja s austistami pracujem a mam doma tri deti a poznám x iných a netesia sa tak ze kyvu rukami a ani ze skriekajú, treba to vidiet v širšom kontexte, keď nemáte skúsenosti tak nepíšte ze toto co napísala autorka je v poriadku, lebo nieje a absolútne nejde o vedomosti, nechápem vašu poznámku ale o zvládanie bežných situácii a emócií.

pininka1
19. sep 2023

@bublinka1426 áno je rozdiel občas a zakaždým.

autor
19. sep 2023

@negymama áno, doma nemôžem ísť ani na záchod, lebo hneď spustí neuveriteľný krik a plač keď ma nevidí. Vonku uteká hlava nehlava, no keď sa jej niekto prihovorí ide sa "schovať" za mňa.

autor
19. sep 2023

@tanapeta ďakujem, zajtra budem kontaktovať doktorku že sa mi niečo nepozdáva.

tanapeta
19. sep 2023

u nás boli ešte prejavy. Nepozeralo dieťa do objektívu foťáka či do mobilu, bol problém so sezónnym oblečením - zo sandálov naspäť do tenisiek, na mikinu dať zrazu bundu, vonku väčšinou len jedným smerom. Akonáhle iným, tak vreskot, problémy s jedlom, väčšinou iba jednej konzistencie (sypké)

autor
19. sep 2023

@tanapeta obuv u nás zatiaľ problémom nieje, od papučiek cez gumáky, tenisky, sandálky. Aj sa snaží sama obúvať, teda chápe že topánka patrí na nohu. To správanie vonku ju však vystihuje úplne. Ak chcem zmeniť smer , nemám šancu. Ak sa o to pokúsim viac ako 1x tak sa hodí aj uprostred cesty a vrieska (naozaj neplače ale vrieska ako by ju rezali) tak že ju počuť na celú dedinu.

tanapeta
19. sep 2023

a strašne na mňa dieťa naviazané. Aj doma. Vonku až tak, že len na rukách väčšinou. Ešte ma napadlo napr. dieťa malo jednu obľúbenú vec, ktorá musela chodiť všade s ním. Každopádne uvidíte. Držím palce.

autor
19. sep 2023

@tanapeta obľúbenú vec ktorá musela stále chodiť somnou mam do dnes aj ja, spí somnou v posteli plyšový slon do dnes 😅
No ona takú nemá. Má svoju plysovu hračku ktorú má evidentne najradšej, ale neťahá ju nikam. Keď sa jej opýtam kde ju má, ide za ňou, nájde ju, postiska a potom zahodí a ide ďalej.
Ďakujeme 🙏

juliacenc
19. sep 2023

@pininka1 ano a vy tu z modreho konika niekomu stanovujete diagnozu autizmus tak to fakt top

pininka1
19. sep 2023

@juliacenc kde som napísala ze je autista????? Práveže vy tu z modrého koníka bez akejkoľvek znalosti píšete ze nemá, kde máte tu istotu??? Ľahko sa radi keď je niekto neznami. Moja jediná rada je keď mama cíti ze to nie je ok treba navštíviť odborníkov. Jedine co píšem je ze toto správanie určite nie je úplne bežné a v poriadku.

negymama
19. sep 2023

@tanapeta presne, musela som nastrihnut rukavicky, lebo ich obliekala aj v teplom aprili. Nosila dookola to iste, vlasy nechty sme mohli strihat len v spanku atd atd.