Zdravim. Dcera ma o 2 mes 10 rokov a vcera dostala prvy krat menstruaciu. Pride mi to hrozne skoro. 9 rokov… Ako ste to mali vy, co mate dievcata?
Nie je to skoro.
Naša dostala mesiac pred 12 narodeninami, v 9 rokoch sa mi zdá veru skoro
Žiaľ doba ide do predu aj v tomto… kedysi dievčatá dospievali v 15. Dnes už v 10
Ja som mala po 1x v 14 rokoch , najstaršia dcéra tiež v 14r.
Je to individuálne. Ak máš pochybnosti, tak sa obráť na pediatra a môže ti dať výmenný lístok na endokrinológiu, aby skontrolovali hladiny hormónov, nástup puberty...
Moja kamoška spolužiačka dostala v 9tich,ona bola i na výzor vyspelejsia ako my všetky v triede...ja v 12tich...
tiez som dostala v 10
V dnesnej dobe to nie je vobec skoro, skoro vsetky dcerine spoluziacky dostali m. v tomto veku, v mojom okoli dokonca aj dve 8 rocne dievcata, co JE teda podla mna skoro, aj ked vysetrenia boli vsetky OK. Mozno v minulosti to nebolo tak bezne v tomto veku. Zrovna nedavno som sa bavila s ucitelkami 1.stupna na zakladke, ze ich upratovacky museli posledne roky pridavat na dievcenske WCka smetne nadoby na vlozky, co nikdy nebyvalo, nakolko vela dievcat uz ma m. aj na prvom stupni.
Dakujem Vam za reakcie. Je to len pre mna nova vec, uz to nie je to dietatko 🥲
V 11.
V rodine mali ženy aj v 10 rokoch.
40 rokov dozadu.
@timea301196 Nie je to pravda.
U nás v rodine ženy menštruovali okolo 10/11 rokov, 40 rokov dozadu.
Žiadna dnešná doba.
X rokov dozadu 15 ročné rodili a nie prvýkrát menštruovali.
@temperity ja som mala 2 kamošky a obe dostali ako 9-rocne a je to veru už skoro 40 rokov dozadu, ale vtedy to bola skôr výnimka, teraz je to asi už normálne
@temperity ja som mala v 9tich mam 45
@temperity a 3spoluziacky este skor ako ja
Je to normalny vek. Statisticky vacsina dievcat dostane prvu menstruaciu v obdobi 12-13r. Ale stale je tu urcity pocet, co ma prvu MS v skorsom, ci neskorsim veku. Medzi 9-15r. je to stale o.k.
A nie nie je to dobou. Moja mama dostala prvu MS tiez ako 10r. A bolo to pred viac ako 50 rokmi. Matka anglickeho krala Henricha VII. ho porodila v 11r a hoci aj na tu dobu bola mlada matka, nebolo to nic extremne vynimocne.
@temperity no moja mala v 10 r dostala prvýkrát v januári, toho roku v lete jej išlo na 11 rok, tiež som si pomyslela že skoro, ale ja som dostala v 11 r. tiež