Pruh u batoliat

lelienka25
4. jan 2015

Ahojte maminy,
chcem sa spýtať, či máte niektorá skúsenosť s pruhom u svojej ratolesti (mladšej ako 3 roky)? Ako ste to riešili? Nášmu malému sa objavil pruh v oblasti slabín a teraz neviem či to operovať, či čakať (konzultácia u pediatra a prípadne aj detského chirurga nás eštelen čaká). Aká dlhá je rekonvalescencia? Ako prebieha? Čo môžem očakávať v prípade, že to dáme operovať a čo ak nie? Vopred ďakujem za všetky rady.

lubbie
5. jan 2015

Ahoj, my sme boli s malym (necele 2 roky) na operacii slabinoveho pruhu na detskej jednodnovej chirurgii v BA a nelutujem. Uplne super to prebehlo, operovali ho ako prveho, lebo bol najmladsi, nedostal ani oblbovak, nestihli sme, za 20 min ho doniesli, bol v narkoze, prebral sa za taku pol hodinu, trochu plakal, ale ten den v podstate prespal. Nemohol sa zdvihat z lahu, to ho bolelo, ale bol na Nurofene, tak kludne spal. Na druhy den uz zliezol z postele, bolesti ziadne a uz sa chcel jasit a behat, mali sme co robit aby sme ho udrzali. Jazva sa mu uplne zrastla, nie je tam nic vidiet (a to nenosim okuliare 🙂) Dalsi maly co bol s nami v ten den na operacii, bol starsi asi 3 rocny a jeho mama lutovala, ze ho nedala operovat skor, lebo ten pruh sa mu stale zvacsoval s kazdym placom a namahou, malemu to vadilo pri sadani na nocnik a stale tam hrozilo zauzlovanie crievka. Takze stale zila v strachu, musela mu to zatlacat spat....Myslim ze nie je o com rozmyslat. Je tu dost diskusii o slabinovom pruhu, mna presvedcili. Drzim palce!

miselkat
5. jan 2015

Ahoj, nas maly bude mat 3 v aprili a teraz pred Vianocami sme boli operovat. Pruh sme zbadali asi rok predtym, dvakrat sme boli zatlacat na chirurgii a povedali sme si, ze dame operovat, za tie stresy to nestoji. Operacia v pohode, maly sa dost naplakal, lebo je bojko, ale to zavisi od dietata. Urcite nelutujeme.

kikushaa
5. jan 2015

moj mal slabinovy pruh skoro od narodenia, ked nas konecne prepustili z nemocnice tak sme boli na chirurgii a cca o mesiac nato ho objednali na operaciu na ktoru nakoniec nesiel. nie preto zeby mu to zmizlo, ale kvoli tomu ze mal anemiu a problem s ocami, cize nemohol dostat transfuziu krvi. ked som tam snim isla po lete pruh uz bol ok, akoby zmizol, ani na sono ho nevideli. nic sa mu uz nevyduvalo. odvtedy s nim chodim iba na kontroly. mne hovorili pri prepusteni z nemocnice ze to nieje pruh ktory mizne, cize som z toho trosku zmatena kam zmizol ked miznut nema 😀

lelienka25
autor
1. máj 2015

Dakujem maminy. My sme nakoniec neboli na operacii, ale uvidime casom. Zatial akoby 'zmizol'. Tak uvidime 🙂

lelienka25
autor
1. máj 2015

@lubbie A kde ste boli na tej jednodnovej chirurgii? Nejaka sukromna klinika?

lubbie
4. máj 2015

Ahoj, ano vola sa to Detska jednodnova chirurgia, ordinaciu maju na Kramaroch, velmi mila doktorka (uz som zabudla meno) a operuju na Partizanskej - MUDr. Babala. Staci vyplnit objednavku, alebo dotaznik na ich webovej stranke a oni ti odpisu a ponuknu termin. Ked som bola s malym, pred dvoma rokmi, tak to stalo 150 €. Na internete o nich vsetko najdes aj skusenosti rodicov 🙂)

lelienka25
autor
6. máj 2015

@lubbie Dakujem za info, Lubbie 🙂

tianna
13. aug 2022

@lelienka25 ahoj, je to už veľmi stará téma, ale ako ste dopadli? Ozaj vám slabinovy pruh zmizol alebo ste nakoniec museli ísť predsa na operáciu? Ďakujem za info 🙂

tianna
13. aug 2022

@kikushaa ahoj, viem že je to už veľmi dávno ale ozaj vám nakoniec ten slabinovy pruh zmizol? Ďakujem za info 🙂

kikushaa
14. aug 2022

@tianna aj po tych rokoch stale chodime na len kontroly, po pruhu ani stopa. Chceli ho pred nastupom do skoly zoperovat (preventivne mu to zasit aby potom nevymeskaval v skole) upozornovali ma ze ked sa viac bude jasit hybat sa to moze objavit znova. Ale nedala som ho, jednoducho je to pruh co nemizne, takze len cakam kedy sa mu opat objavi, mozno az v puberte ci dospelosti 🤷‍♀️

tianna
14. aug 2022

@kikushaa a možno aj vôbec.. 🙂 držím palce 🍀 ja dúfam že u nás to nakoniec pruh nebude, ale stále sledujem, tak som z toho mierne v strese. S tými pruhmi sa mi to zdá veľmi zložité, veď keď som čítala snáď milión diskusii v podstate nikto si nemôže byť istý že sa mu niekedy v živote neobjaví.. dobre si spravila, tiež by som určite nedávala operovať len tak, preistotu.. úprimne nerozumiem jednej veci, predsa pupočný pruh sa vraj zvykne aj sám upraviť u detí a slabinovy nie.. ale prečo? Veď ako dieťa rastie, svaly sa spevňujú, štruktúry posúvajú tak nerozumiem prečo by sa u niektorých detí nemohol sám opraviť aj slabinovy pruh.. lebo čítala som aj pár prípadov kedy ozaj akoby zmizol..