Profesionálna pomoc s novorodencom

torpilla123
19. aug 2022

Ahojte, chcem sa spytat, ci neviete o moznosti profesionalnej opatrovatelky, ci duly, alebo inej pomoci s novorodencom. Nase dietako sme si priniesli domov pred par dnami ako 3 tyzdnove, a uz bojujeme den a noc. Cely cas sa vysiluje, napína, pučí, skrúca, az je cerveny. Konzultovali sme s lekarom, znamymi, pouzivame espumisan a coliprev kvapky, masirujeme brusko pupik kremom, mame antikolikove flase, uz sme na odvadzanie plynov skusili aj rektalnu trubicku, ale nijako ho nemozeme ukludnit. Ako 3,5 tyzdnovy vie ako tak spinkat jedine na brusku, ale toho sa obavam aj s dych. monitorom, iba ho pretacam na par minut. Uz sme vyskusali vsetko, a nemozeme si pomoct, nemame este rezim. Vela asi robi aj to, ze nas syncek je osvojeny, a nie som jeho bio mamicka, aj ked sa strasne snazim ho uklidnit. Nespali sme posledne 2 dni uz vobec. Neviete o nejakej profesionalnej ppmoci v KE, pani co by prisla k nam, pobudla chvilku, a poradila co a ako, aby sme to zvladli? Dakujem

zina234
19. aug 2022

@torpilla123 skúsila by som kontaktovať Evu Kiedroňovu. Riešia takéto deti a príčiny plaču a bolestí bruška.

lucka_ke
19. aug 2022

môže mať intoleranciu na laktózu, ja by som zmenila mlieko

torpilla123
autor
19. aug 2022

@lucka_ke papa Nutrilon, tym ho krmili aj v nemocnici 3 tyzdne a vobec nic mu nebolo. Preto nam aj odporucali pkracovat s tym...ja uz fakt neviem

torpilla123
autor
19. aug 2022

@zina234 dakujem za tip, nahodou cislo nenas? Idem aj skusit vygooglit

zina234
19. aug 2022

@torpilla123 oni majú web stránku, neviem ci tam nájdeš číslo, ale nejaky kontakt určite. Ale sú z ČR, snáď sa vám podarí nejako dohodnúť

torpilla123
autor
19. aug 2022

@zina234 neviem, nam by bodol niekto, co by aj prisiel k nam

bykaterina
19. aug 2022

svagrina mala rovnaky problem, maleho prekrmovali. ako presli na objem ako mali , tak zrazu ako keby utalo . predtm ho krmili vela a zaludok to nezvladal spracovat. A dokonca ho aj budili aby sa najedol. druhej svagrinej sestra je laktacna a poradila im aby ho nekrmili ako hus. ze on ma maly zaludok, a nebudit ak spi, narkmit az potom ked sa zobudi .

siska25
19. aug 2022

@torpilla123 ja mam tiez adoptovaneho syna, ma uz 7 rokov, ale teda zaciatky boli tazke. Chapem, ze si unavena, ale pomoc v tej podobe, ze syna niekomu das strazit ti neodporucam. Skor pomoc v tom, ze ti niekto pomoze s domacnostou a pod. Ja napr. dodnes lutujem, ze som toho mojho prve tyzdne a mesiace viac nenosila. Mozno by bol skor a lepsie ku mne vztahovo priputany. Viem to porovnat, mam 3 vlastne deti a jedno adoptovane. Naozaj je dolezite, travit s nim co najviac casu. Musi si na teba a nove prostredie zvyknut, teraz si prenho vlastne uplne novy clovek. Ak chces a mas otazky, tak kludne napis aj spravu.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
xromix
19. aug 2022

@torpilla123 Ja len, že na nejaký režim je ešte podľa mna skoro. Režim by som cielene riesila až tak od polroka… skor by som sa zamerala na to prečo sa puci a skruca..

mimi2120
19. aug 2022

A neskúšali ste nosič? Keď ho boli bruško, tak v nosiči sa mu uľaví. Plus sa bude cítiť zase ako v brušku, teplo, tlkot srdca. Možno si ťažšie zvyká, že už nie je v brušku, možno ma koliky, je toho veľa. Skus skonzultovat s pediatrickou zmenu mlieka. Možno vás pošle na gastro. To že v nemocnici mu nič nebolo nemusí nič znamenať. Môjmu synovi sa koliky začali tri týždne po narodení, trvali do štvrtého mesiaca. Držím prsty.

tortelinka
19. aug 2022

@torpilla123 skôr si myslím že prežíva stres, mali sme to, napíš mi SS

luccija
19. aug 2022

@torpilla123 gratulujem k syncekovi🙂
A kaka pekne?vela babatiek ma tieto koliky nam dost pomohla rektalna rurka a len cas.U nas to bolo vzdy vecer cervena, nohy pritahovala k brusku a plakala a plakala..ja by som ho co najviac nosila, tulila..mne radili hned po kojeni dat na brusko nech sa vyprdi, vygrga bala som sa, ze sa pozvracia, ale nie.
Ideal by bolo najst nejaku sestricku novorodenecku, pediatricku poprosim nech pride domov dulu skus si dat na FB urvite mate Kosicku stranku ci by nebol niekto ochotny prist.
Nemusi mu byt nic je teplo, je nesvoj, koliky su velmi bezne

nevenka
19. aug 2022

@torpilla123 vies co, nasa dcera to takto mala, mesiac bola ako sipkova ruzenka, len jedla a spala a potom sa zacal boj s bruskom. My sme sa trapili do 1,5 roka, vysetreni sme pochodili. Ale bola kojena. No a teraz ma 7 rokov, nic jej nie je, ale zistila som, ze ked ma bolesti brucha alebo akekolvek ine bolesti, zle to znasa a je placliva, nechce jest a povahu ma taku citlivu a temperamentnu. Ono asi aj toto zohrava ulohu. Ze si zvyka celkovo na prostredie, okrem ineho. Tiez jej nic nepomahalo, len mne pomohlo to prijat, ze je to proste tak, skusali sme milion kvapiek a nic...Najviac zaberala ta rektalna rurka, vsade som s nou chodila 😪. Mala aj pruh a diastazu. To iste ma aj tretie dieta, ale miernejsie a celkovo je kludnejsia povaha a lepsie to znasal. Prve dieta bez problemove takmer.
Mozno fakt bude treba zmenit mliecko, ak ma problem s laktozou, to by sa malo dat vysetrit a mal by potom pit bezlaktozove. Crevo sa vyvija, tak mozno doteraz nevadilo alebo sa len viacej zacal prejavovat. Ako nasa mala. Ze ked zacala viacej vnimat okolie, seba, tak aj tie bolesti bruska sa prejavili viac...len uvazujem...🤔
Tak ale ta pomoc by sa Vam hodila, dufam, ze najdete niekoho,...🙏

nevenka
19. aug 2022

@stvura Boze, chudatko male 😪

mint_blossom
19. aug 2022

@torpilla123 skus pohladat v okoli laktacnu poradkynu, vedia poradit aj s manipulaciou, ako babatko utisit a pod. Drzim palce ❤️

derdia
19. aug 2022

@torpilla123 ahoj tvoje dietatko, nevies cim si preslo v brusku...moze mat aj abstinencne priznaky, ak mama pozivala alkohol alebo drogy...
Moze aj to byt problem...ak nevies z akeho prostredia pochadza.
Na brusku ho mozes kludne nechat, ked si aj vygrcne tak mu tovytecie z pusinky a nic sa mestane. Ked si vygrcne na chrbte, moze mu zabehnut. Moje obe spavali na brusku, ani by ma nenapadlo ich otacat. Este jedno ti poradim, ver si, uvolni sa, aj ked tvoje dietatko neprislo na svet skrz, teba ty si a budes jeho milujuca mamicka... Neboj sa. Zaciatky su tazke vacsinou vsade.... Velmi tazke...plus o to, ze dietatko vas nepozna... Musi ta sponat, musi pocuvat tvoje srdce, zvyknut si na tvoju vonu, na tvoj hlas.... Ale ber to tak, ze aj 3 mesiace trva, kym sa dieta adaptuje na svet...plus bolo sme bez mamy tri tyzdne.. Citilo sa opustene...vy ho teraz musite v prvom rade lubit...nech ti pomozu aspon tak, ze ti upracu a uvaria.

akbara77
19. aug 2022

@torpilla123 začiatky sú vždy ťažké. Nie každý má bábätko, ktoré spi 20 hodín denne. Byt matkou...vlastnou ,či nevlastnou je veľmi náročné. Máloktorá žena to.povie otvorene.

miky132
19. aug 2022

Šatka alebo nosič a kontakt upevní to vzťah aj sa ukľudní,si vezmi čo to bábätko zažilo bohvie ake tehotenstvo mama mala....potrebuje ťa

cairka
19. aug 2022

Súhlasím, že je to stresom, Pozor aj na vlastný stres, je prirodzené, že tak ako si bábätko musí zvyknúť na teba, tak si aj ty musíš zvyknúť na bábätko, na to, že z ničoho nič je tu a potrebuje len teba a ty ešte nemáš ten pohľad na neho, že " toto je môj syn". Viem, že si ho ľúbila už počas prípravy, viem, že ho prijmeš ako svojho syna,ale daj tomu pár dní. Nebuď na seba prísna. Potrebuješ sa len naučiť byť mamou. Ten nosič je super rada, dnes je kopa možnosti aby to bolo pohodlné tebe aj drobcovi. A doma odporúčam kontakt telo na telo . Pohodlne sa usaď , už ako ti je príjemné v podprsenke,abo aj hore bez a polož si malého tiež len v plienočke a len sa hladkajte a spoznávajte. Budeš mu tým aj bruško tlačiť . Za pár dní budete zohráva dvojka.

torpilla123
autor
19. aug 2022

Kazdej z vas dakujem pekne za rady. Aby som to upresnila, nehladam niekoho, komu dam babatko a ja si pojdem pospat. Skor niekoho, kto by prisiel, pobudol s nami par hodin, odpozoroval co robime dobre, co zle, a poradil nam. Velmi by to bodlo. Ja som sa na maleho naviazala lred 2 tyzdnami, pri prvom stretnuti, v momente som sla.na dovolenku a chodila za nim kazdy den, no, zmenilo sa mu prostredie, prisiel domov uz 3,5 tyzdnovy, a my robime naozaj vsetko, aby mu nebolo teplo, ani zima, mame rodinny dom, rozne teploty v izbach, skusame kde je najlepsie, ale zistili sme, ze je to pravdepodobne tym papanim, prdikov je malo, a v nemocnici nam vraveli, ze papa 130-150ml, ale u nas doma 2 dni papa max. 110-120, ale casto aj menej. A vzdy tak, ze spapa polovicu, a potom si musi odgrgnut, oddychnut, a velmi pomalicky papame dalej. A ked je na brusku, citi sa ovela lepsie, necervena sa, nekruti ho, len sa ho bojim dlho nechavat na brusku. A v noci rozhodne nemozem a nechcem na brusku, lebo aj ked mame monitor, este sa moze udusit. Skusame vsetko, kvapky davame od dnes ColiPrev, lebo lepsie spracovavaju a rozkladaju asi laktozu, uvidime, ci to pomoze. Je to boj. Citim sa ako jeho mamicka, a prave preto mi puka srdce ho tak vidiet. V utorok uvidime na konzultacii s pediatrickou, ako dalej, ak sa to nezlepsi. Snad aj stres z nas vsetkych opadne.

juliet86
19. aug 2022

@torpilla123 mate to tazke. kontaktuj mamilu. vela stastia. pripadne zenske kruhy pripadne slovenske duly.

siska25
19. aug 2022

@torpilla123 ono pravdepodobne robis vsetko uplne spravne. Koliky vedia velmi vytrapit, babatka a aj rodicov. Presli sme si tym pri vsetkych detoch. Ak davas kvapky, tak je to super, aj ta rurka je skvela vec, moje deti s nou kakali do polroka, vzdy vecer pred spanim sa s nou vyborne vyprazdnili, ak bolo treba tak aj cez den. V nosici sa mi vedeli vsetci pekne ukludnit, pripadne poloha pri noseni na tigrika. Vonku v kociku tiez neplakali, tak sme chodili na dvor. Spavali vsetci so mnou v posteli, postielku sme skoro nevyuzili. A pri adoptovanom synovi mi tiez vraveli, ake kludne dieta je to a prisli sme domov a teda kludny nebol vobec. Aj to mnozstvo mlieka mi pride, ze 130 az 150 na ani nue mesacne babo velmi vela, nepoznam sice hmotnost, ale moj 8 mesacny vypije na jedenkrat 150 a aj to niekedy menej. Nasi vsetci boli na UM a davala som mlieko po troch hodinach a vzdy pili menej ako je to odporucane mnozstvo na krabici. A teda priberali nadstandardne.

mogaa
19. aug 2022

@torpilla123 taká služba neexistuje...žiadny lekár ti nepôjde domov a nestrávi u teba pár hodín tým, že bude pozorovať čo robíš správne a čo nie.....problém sa rieši vylučovacou metódou, najčastejšie sú to bolesti bruška, koliky, reflux, ale rovnako môžeš mať len náročné dieťa, čo ti preplače prvých niekoľko mesiacov....suseda napr.mala dcérku, tá jej celé dni prespala a celé noci preplakala celé prvé 4 mesiace...jednoducho mala prehodený režim.....dieťa nervozitu, či stres vycíti, takže sa treba skludniť a hladať príčinu...treba skúšať, sú deti čo zaspia len v kočíku, iné len v aute, či na rukách a budia sa hodinu čo hodinu keď pýtajú papať....kojenie či flaša, cumel ho ukludňujú....

queen_mary
19. aug 2022

Skusila by som v nemocnici sa popytat. Mozno maju nejake sestricky na dochodku, ktore by si radi privyrobili. Novorodenecke sestricky atd.

nika0204
19. aug 2022

@torpilla123 ja by som ti odporucila porodnu asistentku a poradkynu- lipirea- pozri si na instagrame alebo na webe na aj blog..je to uzasna laskava zena..len mne sa zda ze byva na zapade :( ale mozno ti bude vediet poradit niekoho na vychode

lienka9
19. aug 2022

@torpilla123 drzim palce!
Koliky sa rozbiehaju aj tak po mesiaci.ze ich doteraz nemal,neznamena,ze nemozu zacat.skuste cez mamilu nejaku laktacnu,ktora ma skusenost aj s manipulaciou s babatkom
Kiedronova je super odbornicka na manipulaciu a tisenie babatiek.ma aj knihy,skuste si zaobstarat a nastudovat.vela sa spravnou manipulaciou da napravit.
Neviem ako to funguje,ale neviete prezistit co baby pisali,ci nema abstaky a z akeho prostredia sa narodil..mozno by ta info pomohla.
Tiez odporucam nosit v satke,ukludnuje to..a hlavne nebojte,vsetko bude v poriadku 🙂

anavixy
19. aug 2022

@torpilla123 130-150 ml je sialene vela na 3 tyzdnove dieta! Moje kolegyne niektore tiez dokazu takto vykrmit par dnove dieta 🙄 vobec tolko nemusi papat, nech papa kolko mu chuti. Tak isto nemusi papat vzdy rovnako, nemusi papat kazde 3 hodiny, moze skor aj neskor.. koliky nemusia byt hned od zaciatku, aj mojej dvere zacali približne v tomto veku takze v porodnici mohol byt ok a teraz uz ho to brusko trapi. Abstaky si myslim, ze (by) uz pominuli…Kazdopadne, musite sa dat vy do pohody, dieta velmi vnima vsetko okolo, chapem, ze je to stresujuce, ale vsetko si to sadne, vsetko sa naucite a prekonate 🙂 skuste bonding, kontakt koza na kozu nie je len pre dojciace matky, mojkajte sa, noste ho, oddychujte spolu…
Urcite je to narocne aj bude, ale je to krasne, pre vas aj pre dieta, ze ste sa nasli 🙂 pre mna to boli vzdy krasne a emotivne chvile, ked si rodicia prisli pre svoje adoptivne babatko do porodnice 🥲 veľa síl prajem a kľudne mi napíšte súkromne, ak budete potrebovat, mozno budem vediet s niecim poradit 😊

torpilla123
autor
20. aug 2022

Ahkj baby, v noci sme mali strasny a silny 4 hodoninovy plac, a dnes ho uz zapela, preto je nekludny aj cez den. V kuse sa vysiluje, ale berieme na anemiu lieky v kombinacii Pyridoxin, Maltofer a D-vit, a prave si studujem, ze ten Maltofer je strasne svinstvo. No vysledky mal zle, dolna hranica cerv. krviniek, co po tyzdni da zvysilo, ale brat berieme lieky dalej, a asi to bude dlhodoby boj. V utorok mam az termin u detskej (lebo je na fovolenke), ale musime zacat rozmyslat na nahrade, alebo niecom, co ho nebude zapekat. Cela ta situacia, osvojenie nove prostredie, anemia nas uz totalne odrovnala. Bojujeme, ale materstvo si zatial az tak nedokazeme ani uzit. Masirujeme brusko nadalej pupik kremom, aj bez, cvicime na brusko, polohujem trosku na brusko, a davame ten espukisan, no zatial je to len zhorsenie...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz