Problémy so srdiečkom u 12 ročného syna

mamina222
27. jún 2015

Môjmu 12 ročnému synovi stanovili diagnózu komorová a supraventrikulárna extrasystólia. Som dosť vyľakaná, máte niekto skúsenosti s touto chorobou? Musím ho nejako obmedzovať v pohybe, šport atd´? Ďakujem.

sasa1983
27. jún 2015

@mamina222 ano, jednoznacne by nemal vykonavat sporty, najma tie aerobne, t.j.take,pri ktorych dochadza k vzniku tachykardii. Ostatne dla poucenia kardiologa,nutne je vysetrit, ak nie je este, stitnu zlazu a aj celkovy hornonalny profil, ako aj nadoblicky...drzim palce. Sasa

mamina222
autor
29. jún 2015

sasa1983 dakujem, praveze kardiologicka mi povedala, ze taka bezna aktivita, tak si sama domysli, ked niekto beha hodinu a niekto pol dna, co je pre neho dobre. Neviem ani, ci moze plavat, aby mu neprislo vo vode zle.

denduska
29. jún 2015

@mamina222 robili mu Holter ekg? Koľko bolo tých extrasystol? Má nejaké subjektívne ťažkosti? Aktivitu mu obmedzovať nemusíš, práveže vytrvalostné športy (s mierou) mu len pomôžu, a to srdce sa "ukľudní". Ja s tým (a nielen tým) žijem už 15 rokov, resp.odvtedy to viem.

mamina222
autor
29. jún 2015

na Holteri mu zistili, ze extrasystol bolo2193. Praveze sa mi zda oproti minulosti, ze je viac unaveny, on bol vzdy take zihadlo a teraz je taky iny. Zajtra ho idem objednat na zatazove testy.

denduska
29. jún 2015

@mamina222 to už je pekné číslo veru. Okrem toho je ešte aj vo veku, že sa búria hormóny, podľa mňa to čiastočne bude aj tým, kým sa to dá všetko do normálu. Uvidíte viac po záťaži, ale ak tam nie je iný problém, toto samo o sebe je len nepríjemné. Ešte môžeš skúsiť magnézium.

mamina222
autor
29. jún 2015

tebe to zrejme vekom nepreslo, mne povedali, ze z toho moze vyrast alebo to bude celozivotne.

sasa1983
29. jún 2015

@mamina222 plavat nie, som lekarka. Naco zbytocne riskovat? Bezna aktivita je skola,daka kultura, prechadzky...istr nie beh,futbal,basket a plavanie...

denduska
29. jún 2015

@mamina222 neprešlo, ale mne to začalo až v 18-ke a ja mám okrem toho ešte prídavnú el.dráhu v srdci a chlopňovú chybu. Ale aj napriek tomu mi vždy odporúčali športovať, no ja stále nič 😀 po poslednom tehotenstve sa to ale veľmi ukľudnilo.

mamina222
autor
29. jún 2015

vies nechcem byt na neho moc uzkostliva, aby som ho vo vsetkom neobmedzovala, ale zas sa bojim, takze neviem sama, kde je ta stredna cesta. Tomas rad bicykluje a chodil na tenis.

denduska
29. jún 2015

@sasa1983 pánabeka nerob z 12 ročného chlapca v puberte dôchodcu čo môže najďalej po kultúrny dom 😅

@mamina222 počkaj si na komplet kardiovýsledky. Ak bude záťaž aj echo v poriadku, ak nemá na ekg iné nálezy, nemá vysoký tlak, tak sa nemusíš báť. Tenis je ok a bike super. Nič horšie neexistuje ako obmedziť dieťaťu pohyb. Ak je to jemu subjektívne nepríjemné (a presne poznám ten pocit), pravdepodobne mu bude stačiť malá dávka betablokátora, ale to vás usmerní kardiologička. Čo myslíš prečo majú maratónci pulz 50 a jednu KES denne? Záťažové ekg vám ukáže ako to srdce reaguje a môžete sa niekam posunúť.

sasa1983
29. jún 2015

@denduska kardiovaskularny system u 12rocneho dietat nie je natolko stabilizovany a vyvinuty,ze da predpokladat,ze nebude mat meniacu sa dynamiku. Moze a nemusi. Ja som nepovedala,ze sa nema hybat, ma pribrat a sediet len na zadku. Ale s arytmiami by som vlastne dieta do hlbokej vody nepustila. Ani na stadion. Bicykel moze byt mierna aktivita, alebo aj velmi zatazujuca. Predpokladam,ze nie je kondicny bicyklista a teda ani nie je natolko trenovany,ze by to pre jeho srdce.nebola zataz.

sasa1983
29. jún 2015

A tych extrasystol ako mamina popisala,nebolo par, ale radovo ovela viac. Moze z toho celkovo uplne vyrast,alebo mozu extrasystoly prejst napr.do fibrilacii predsieni.

mamina222
autor
29. jún 2015

@sasa1983 Od narodenia je sledovany na kardio pre systolicky selest hemodyn.kompenz. a teraz sa mu pridalo toto. Asi si on citi, kolko vladze. Na holteri zistili, ze mu to viac vyskakuje v klude, nie je to cudne?

denduska
29. jún 2015

@sasa1983 o plávaní som nič nepísala, to by som sa bála aj ja, a celkovo aktivít kde sa ide na kyslíkový dlh. Ale predpokladám, že chalanisko jazdí na biku po sídlisku alebo dedine a nie horské etapy TdF. A prečo by nemohol basketbal či volejbal. Na fibrilku ešte zďaleka nemá vek, skôr pôjde do SVT ako ja a tam mu tiež primeraný tréning len pomôže. Skôr si myslím, že mu ide hypofýza aj štítna žľaza teraz na plné obrátky, preto je aj taký unavený (aspoň ja som ako pubertiačka spala viac než malé dieťa) a bude chvíľu trvať kým sa to všetko skľudní. Ale nie je dôvod ho teraz obmedzovať, jednak uvidia pro záťaži, jednak určite budú chodiť na kontroly, a jednak už hádam sám povie, že nevládze, či nestačí, či jednoducho nezvláda šport.

sasa1983
29. jún 2015

@mamina222 nie je, lebo sa vyvija a este sa len uvidi, akym smerom to teraz pojde. Kludne sa to moze upravit, alebo vymiznut. O stitnej zlaze som Ti pisala aj ja, este celkom uvodom. A je pravda,ze ho nemozes doma zavriet, sam je uz dost velky a blizia sa prazdniny...ale mal by vediet,ze je o nieco rizikovejsi,ako daki rovesnici.

mamina222
autor
29. jún 2015

@sasa1983 stitnu zlazu ma v poriadku. Teraz mi prisli vysledky z genetiky, co to znamena nalez hranicnych hodnot mukopolysacharidov?

sasa1983
29. jún 2015

Hranicnych to potom skor nic, skontroluje sa to o pol roka... ak to uz predtym niekedy brali, tak iste je vidiet,ci hodnoty stupaju, alebo sa udrzuju na rovnakej hladine. Neviem aka je norma na dg mukopolysacharidoza, ale to je geneticke vrodene ochorenie, jednym z priznakov (tych je strasne vela,lebo je to skor metabolicke ochorenie) je aj narusenie funknosti jednotlivych predsieni/komor v srdiecku. Ale myslim,ze toto vam nehrozi a tazkosti syna so srdcom su nahodne a riesitelne bez akychkolvek trvalych a mozno aj sprievodnych priznakov...