Problémy s obličkami u malého bábätka

bobika492009
15. mar 2014

Ahojte , prosím vás, má niektorá z vas dieťa ktore ma problemy s obličkami. Ešte v porodnici malemu zistili na oboch stranach zväčšene panvičky (čo vraj nieje nič strašne časom sa to upraví) . Boli sme na kontrole o mesiac a tam sa zistilo ,že na jednej strane to už má upravené,no na druhej ešte nie a zaroveň že tam má niečo ako keby kameň,alebo že to može byť aj zrazenina moču.Nič bližšie mi k tomu nevedeli povedať.Máme isť na druhý týžden do Košíc k urologičke. Strašne nad tý m premýšlam,na nete hľadam no nič bližšie som k tomu nenašla... Sama Lekarka povedala že kamen u takeho maleho babatka ešte nevidela, skor sa priklana k tej zrazenine.... Ale ako k tomu prišiel? Mavaju to detičky bežne? Ešte ma nastrašila aby to nebola nejaka anomália .. čo zase netušim tiež či je to niečo vážnejšie.. Dakujem za odpovede

janka_mamka
15. mar 2014

ahojte, viete čo s tou panvičkou to má teraz stráášne vela detičiek, aj náš to mal, trvalo 19 mesiacov kým sa mu to trošku upravilo, ale aj tak ešte ideme na nefrológiu ale naštastie až o 4 mesiace, inak sme chodili každy mesiac, to aj vy teraz budete, pokial má iba zväčšenú panvičku tak nech pije veľa veľa vodičky, my sme takemu malému davali s lyžičkou 🙂 lebo inak ani nechcel, horšie by bolo keby mal panvičku zrastenu, vtedy už nastáva problem,a to ni eje vaš prípad, no s tým kameňom Vám neviem moc poradiť, ale aspoň takto, moja známa lekárka povedala, že preto sa toho tolko zistuje u detičiek , pretože su velmi dobre vyvinute teraz tie soná, na milimeter, takže možno tam nemá ani inč take vážne len im to tak ukaže a nemôžu si dovolit nechat to tak, ale držiim peste, netrápte sa , viem aké to je .

verca2687
15. mar 2014

Moj syn mal kamienky z bielkoviny,ked mal rok. Mal strasne booesti, velmi plakal. Ak je toto je to kamen. Pit, pit, pit ak by to bol kamienok ako zrnko, to vycika. Moj vycikal pol cm kamen.

vierka0
15. mar 2014

@bobika492009 zvacsena oblickova panvicka moze svedcit o tlaku na nu, ci uz zo strany oblicky alebo mocovodu. Je dobre, ze sa vam to upravilo, ale co tu vyssie ktosi pisal, ze na to pomaha pit vela vody, to je hlupost, dokonca prilisne mnozstvo vody moze kratkodobo zvacsit oblickovu panvicku, kedze oblicka bude produkovat vyrazne vacsie mnozstvo mocu. Pravdupovediac, odporucam ti netrapit sa nad tym, pockaj na kontrolu zo strany nefrologa, ten ti najfundovanejsie odpovie, odporuci vysetrenia ak budu nutne..za kym do kosic idete ? my chodievame k dr. Sadovej a je super (moja dcera ma po prenatalne zistenej diagnozy multicystickej oblicky uz len jednu funkcnu oblicku) kazdopadne samotne zvacsenie oblickovej panvicky nemusi byt vazny problem, vsetko zavisi od dovodu..

niki101988
16. mar 2014

@vierka0
@bobika492009
Ako písala Vierka obličkovú panvičku má zvačšené také množstvo detí, že sa to len sleduje. Pokiaľ by to sposobovalo zlyhávanie obličky tak by sa operovalo, inak sa to len sleduje. Inak chalani sú na to ako vidím v robote náchylnejší

mamami3
16. mar 2014

@bobika492009 ahoj, niektoré maminy píšu že teraz to má veľa detičiek. Ono to nie je tak ú

mamami3
16. mar 2014

@bobika492009 nejako mi zblbol internet, tak ešte raz... Nebude to úplne presná informácia... Skôr ide o to, že posledné roky, sa robí ešte v pôrodnici deťom ultrazvuk, pri ktorom tento problém odhalia a potom sledujú, ako sa to vyvíja. V minulosti sa zistil problém s obličkou až keď bol problém. Teraz sa to sleduje aby v prípade komplikácii vedeli hneď zasiahnuť. Väčšinou z toho dieťa ale "vyrastie". Dcérke sa to dalo do normálu v cca 9 mesiacoch. Máte väčšiu šancu, že budete mať problém s močovými cestami. My sme tak mali od 3 mesiacov do roka bola dcérka na atb. Je dôležité, nosiť na kontrolu moč, my sme mali pôvodne nakázané nosiť raz mesačne, ale nakoniec sme chodili častejšie. Je dobré pri každej teplote nad 38 zaniesť moč na kontrolu. Napr. naša pani doktorka nám kázala už pri teplote 37,5 určite ten moč priniesť. My sme našťastie teplotu zo zápalu moč.ciest nemali, ja som to odhalila tak, že v noci bolo dcérke veľmi cítiť moč a to som ju prebalovala 3-4x, tak ja by som poradila aj v prípade že sa ti pach nebude zdať, alebo aj farba radšej preventívne zaniesť moč. Držím palce, aby sa vám to čo najskôr napravilo 🙂

bobika492009
autor
16. mar 2014

@vierka0 Dakujem... My ideme zatial k urologicke Kurcinovej . Tak uvidim čo povie . Zatial sem a potom možno aj k nefrologovi . Len zatiaľ musí urologzistiť čo je to vlastne. Obavam sa dosť ale verím že to bude dobré..

janka_mamka
16. mar 2014

Nam naozaj kazali pit vela vody,tak neviem ;(

mamami3
16. mar 2014

@janka_mamka nam tiez kazali pit viac vody, ze treba aby sa bakterie vyplavovali. Ale tak co je to vela vody pri 3 mesacnom babatku,ze? 🙂 ono toho vela ozaj nevypije... Hlavne teda ponukat,ponukat aj napriek trebars dojceniu, kedy za beznych okolnosti staci materske mlieko

@vierka0

garonka
16. mar 2014

@bobika492009 nestresovať...môj prvy syn ma od narodenia dilataciu obličiek, zistli už mu v pôrodnici ma zväčšenu obličkovu panvičku na ľavej strane, je už 4 rok sledovany na nefrologii a zatiaľ klop klop všetko je v norme. Mal už aj kamienky v moči vtedy musel piť veľa tekutín, takisto doteraz berie vigantol lebo mal nedostatok vitamínu D. Ma nariadenu alkalicku stravu, inač je uplne zdravý. Mňa ešte na začiatku lekarka upozornila ak by sa mu panvička nezmenšovala vtedy je potrebny urologicky zakrok ale našťastie nieje to nutne.
Inač pri tychlo problemoch je dieťa viac nachylne na infekcie, zapaly močovych ciest. Môj akonahle keby mu vyskočila teplota na 38 musíme odobrať moč a odniesť na rozbor či nemá zápal.

nebojaj všetko bude ok, babätko bude sledované a pod dohľadom dr. 😉

vierka0
16. mar 2014

@mamami3 samozrejme, pri nejakom zapale, treba zvysit prijem tekutin, ale nema to efekt na dilatovanu oblickovu panvicku 😉

janka_mamka
16. mar 2014

@mamami3 tak tak je to individualne,maly ked mal tak do 3 mesiacov ledva deci vypil,ale ako prislo leto tak viac a viac ;)