Problémy s kakaním 3-ročného synčeka

24. aug 2022

Mali ste niektorá dieťa čo malo problémy s kakanim?Ako ste to riešili?Mám 3r synčeka,v septembri pôjde do škôlky.Odplienkovany je od dvoch rokov cez deň aj na noc.Celkom sikovno sa naučil chodiť na nočník.No ešte máme problém s kakanim.Stane sa že sa nevypita keď chce kakať a pustí do do slipov.Vsimla som si na ňom že keď chce predtým je v kúte a rozhadzuje hračky.Tak sa ho pýtam chces kakať,že áno a ide na nočník.No nie som nonstop s ním,tak sa stane aj nehoda.Neviem ako bude v škôlke ,mám povedať učiteľkám že máme takýto problém?Na cikanie sa vždy vypita.Aj keď nepovie cikať ale povie bis neviem odkiaľ to slovo má.Aj to treba povedať učiteľkám že keď povie bis to znamená že chce cikať?Ako ste to riešili?Ešte nerozpráva plynule vety.

drake122
24. aug 2022

"Bis" je hatlanina odvodená detskou dysláliou od "piš", čo je úvod slova " pišať", čo v niektorých nárečjach jazyka slovanského znamená cikať.🤣
No ale ano, v tomto veku sa môže stať, že to občas ešte nezahlási. V škôlke povedať to je dvojsečná zbraň. Buď akceptujú a budú na to dohliadať, prípadne ho aktívne vyzyvať, či chce kakať, alebo sa proti tomu obrnia a povedia, že ak nie je adekvátne odplienkovaný a pár krát im tam podlahu vymaľuje, tak do vylúčia. Oba tieto prípady sú extrémy, určite sa so škôlkou dá urobiť kompromis.

autor
24. aug 2022

@drake122 Práve že nechcem aby ho vylúčili,tak neviem ako to riešiť.

zuzkaa1991
24. aug 2022

Mozno v skolke nebude mu treba kakat moja kaka o
Viackrát denne doma a v skolke ani raz co ja viem aj ked sa jej pytam jasne ze zo začiatku nevedela rozprávať a nemali problém isla ako 2.5r teraz ma 4.5r neriesila.by som...upozorniť ucitelky urcite aj na slovo aby vedeli ako sa pyta on sa nauci pri deťoch

autor
24. aug 2022

@zuzkaa1991 To cikanie poviem že sa pýta slovom bis.No ako to počet,hneď prvý deň zavolať učiteľku nabok a povedať jej to?A kakanie väčšinou kaká poobede,to bolo by dobré keby kakao iba doma

luccija
24. aug 2022

Nic by som nepovedala vela deti v skolke nekaka.Ak bude spinavy prezlecu ho.Ale 3 r by uz mal sam ist na zachod cikat....alebo ho nauc nech ide k nej a nech jej povie.Rano ho daj cikat doma, potom maju desiatu predtym idu vzdy na wc, potom do triedy aktivity, na wc a von na dvor...
Pred obedom na wc, po naobedovani umyt sa a wc do postele....ucitelke rano povies, ze sa pyta na cikanie tym slovickom....zo zaciatku budu nehody, deti su zaujate hranim, v strese, hanbia sa...doma cika sam?ci sa ho musis pytat?

luccija
24. aug 2022

Ucitelky si same vsimaju, ked sa dieta chyta ci preslapuje😆ci rovno vidia mokre teplaky.

drake122
24. aug 2022

@zuzkaa1991 Presne toto treba skúsiť. Ak sa aj raz stane hneď ho nevylúčia. A časom pri deťoch sa naučí aj toto, aj iné nové veci určite. V tejto situácii s tým treba riskovať trošku.

autor
24. aug 2022

@luccija Doma sám dôjde za mnou a povie bis to viem že chce cikať.Aj vonku mi to hovorí,s tým nemá problém.Len to kakanie.

autor
24. aug 2022

A žienky keby ho vylúčili na ako dlho či ako to je?Pre istotu do konca roka ešte ostanem doma keby niečo,no potom už musím nastúpiť do práce.

luccija
24. aug 2022

Nad tym nepremyslaj...vela deti sa pocika aj pokaka.No pokym nedozreje😀co je indivudualne

zuzkaa1991
24. aug 2022

Podla mna nevylucia ak sa stane raz za cas tento rok 4r deti sa pocikavali atd a nemyslim.si ze vylúčili dieta v dcerinej to za vylucenie by musel byt velmi nepripraveny adaptacny proces.ma kazda skolka iny cca 3mes nechavaju dieta kym si zvykne uvidíte len nemajte strach moja ide treti rok a zas stresujem co to bude rana 🙈🙈 ale musim ju stale motivovat

brankovamama
24. aug 2022

Hlavne kľud. Môj syn tiež pri nástupe nerozprával poriadne, mal svoje skratky na kakanie aj pišanie. Učiteľke som to povedala v prvý deň. Aj keď si nemyslím, že si to zapamätala. Ono tam chodia fakt často na to wecko a keď už sa stane nehoda niekomu, tak ho viac sledujú. Môj sa popišal 3x za sebou cez obedný spánok. Učiteľke som povedala, že on je naučený chodiť 2x pred spaním. Akože na dopišanie ešte. Tak sme to robili doma. Povedala mi, že u nich tak chodiť nebude. Keď tretíkrát prezliekali posteľné, dali si povedať. A my sme potom cez víkendy cvičili pišanie na raz. Ono každé dieťa si z domu berie nejaké návyky a nejaký čas to trvá, kým sa všetci naladia na jednu vlnu. Dieťa, kolektív,aj učiteľky. Sama budeš prekvapená, ako dobre to dieťa zvládne. Hlavne v kľude, nejako sa to vyrieši. Syn nikdy v škôlke nekakal a ani žiadne dieťa z jeho triedy. Proste kakajú doma. Môj syn bol v zmiešanej triede, aj s predškolákmi a stalo sa, že aj rodič predškolaka bral domov mokré posteľné. No a? Na vylúčenie ani nemysli. Do skrinky náhradné oblečenie, po 2ks zo všetkého a bude dobre 🤞