Ahojte maminky zaujímalo by ma či sa dá ostať na predĺženom rodičovskom príspevku z dôvodu že dcéra (2.5) zadržiava stolicu. Nechce kakať do záchoda, do plienky, nikde. Naschvál zadržiava a kričí že riťka ju boli. Pri kakani samozrejme plače. Používame čipky, zdravotný stav konzultovany a riešený s doktorkou. Viac krát jej robili klyzmu a pod. O dva týždne ideme znova k doktorke. Zaujímajú ma však skôr nejaké reálne skúsenosti či je toto tak vážna diagnóza aby dcéra nenastúpila do škôlky v septembri alebo neskôr. A či je šanca ostať na predĺženom rodicaku. Ďakujem za názory, rady, postrehy 🙏❤️
@romi1106 môj syn mal tiež problém s kakanim nechcel ani nočník ani záchod nič tlačil len do plienky a aj tak s plačom... Do škôlky som ho aj napriek tomu dala aj keď ešte na kakanie mal doma ešte plienku. A chvála Bohu medzi deťmi veľa detí obkukal naučil sa a za mesiac sme žiadnu plienku nepotrebovali. Síce mu to na záchode trvá niekedy ale naučil sa a pochopil veľmi rýchlo. A aj keď bol niekedy plačko zo začiatku na záchode tak som tam bola stále s nim a spievali sme rozprávali sme sa a tak už to išlo 😊😊 ak sa bude trápiť učiteľky vám zavolajú nebojte sa 😊
nie na toto nedostanes predlzeny rodicak, jedine ze by za tym bolo nieco vaznejsie, ale napr ani na celiakiu uz nedavaju, mas nosit jedlo ty...
@romi1106 normálne by som ju dala do škôlky, deti sa vzájomne posúvajú dopredu, moja mala problém rozprávať a po týždni kvákala vkuse,že ma uši boleli...musela, lebo ak sa chcela s detmi hrat tak musela rozprávať , že čo chce aj keď nevedela R,C,DZ,Č...atď k logopedičke sme chodili rok
ja by som varila redšiu stravu, veľa polievok pomixovaných, zahusťovať ovsenými vločkami, skôr kaše by som skúsila k masu podávať, mrkvovú, zemiakovú, ryžový nákyp a piť veľa acidofilných mliek, tekvicovú polievku, cviklovú polievku, cícerovú polievku....zo zelenej fazulky polievku na kyslo.....kefírov,jogurtov pre deti, ono je to dosť aj o strave, môj druhý syn, má vždy tvrdú stolicu počas týždňa,ale ako je doma, letí hovienko z neho - je mäkké a ľahko vytlačiteľné...ak tam naozaj nieje problém v hlave(psychika) tak by to malo byť OK kým pojde do školky.
My mame doma presne rovnaky problem, akurat nedavam cipky, lebo mam na to svoju techniku, ako jej pomoct. Tiez ma to trapi, co bude od septembra, ked ma nastupit. Mama ma strasi, ze mozno mi ju zo skolky vyradia, ked bude bol dna revat kvoli tomu v skolke. Lebo vie ju to brusko riadne trapit, vynimocne sa vykaka sama, naposledy asi tak pred mesiacom sme mali stastie. Ja zas dufam, ze sa to dovtedy vyriesi, alebo ze proste to tam len zadrzi a potom doma si to "odkakame" spolu. Ale ja sa do prace hned nechystam, budem dlho cerpat dovolenku, nechavam si to obdobie radsej dlhsie otvorene.
Ak pracuješ a malá je teraz aj tak doma, tak aký je rozdiel, či bude doma aj od septembra a ty v práci? a nie, nemyslím, že kvôli tomu dostaneš platený rodičovský
@carrot_apple lenže toto všetko máme dávno za sebou, čo sa týka stravy. Toto sú veci ktoré viem. Tak isto sušené slivky vláknina bla bla bla.... XY veci.... Proste to nepomáha. Bola odplienkovania v lete mala 2r. A potom prišiel nejaký zlom a od vtedy je problém. Skúsili sme naspäť dať plienku či náhodou to nebude tým. A nie. Ona na zachodit sama chce ísť, ide pekne. Ju to proste boli kakať. A stolicu má aj nemá tvrdú. Ako kedy. Keď povie že boli pri tvrdej to chápem... Ale ona to vraví stále. A naschvál zadržiava, až ju trasie, poti sa, čo už nevládze držať ale drží.
@romi1106 moje dieta bude mat 3 roky a ma ten isty problem. Dovod nedat ho do skolky toto pre mna nie je. Existuje pripravok kinderlax, ktory je mozne brat dlhodobo (obsahuje v podstate len laktozu) a ktory zmakcuje stolicu a ulahcuje detom vyprazdnovanie. Vyvinuli ho extra pre male deti. Kludne je mozne ho brat aj pol roka, kym dieta nezisti, ze kakanie vlastne neboli. Odporucam. Ale teda kvoli tomu predlzovat rodicak si naozaj neviem predstavit. Este mi napadlo-cim dlhsie je stolica v creve, tym tuhsia bude, jedno, kolko sliviek dieta zje. Zakladom je ho motivovat k castemu vyprazdnovaniu. A ak sa stale stazuje na bolesti, za pokus stoji aj test na rektalneho streptokoka (zvonku vobec nemusi byt viditelny, no spodobuje stipanie v hrubom creve)
@romi1106 jasne, ze robili. Mame uz za sebou „full program“, niekedy som uz mala pocit, ze kazde vyprazdnovanie je ako taky porod. Ultrazvuky, vyplachy, prehanadla, gastro, testy na alergie, psychologicka. A vyskusane mam uz naozaj tolko, ze by som mohla pisat knihy😂. No je to velmi casty a bezny problem u deti do 6 rokov, akokolvek neskutocne narocny na nervy. No dovod na odklad skolky toto nie je. Uz len preto, ze detom prospieva, ked vidia, ze ine deti v pohode vylucuju. A tiez, moze trvat az do zakladnej skoly (casty pripad), to ju nechas doma este tri roky? Omnoho efektivnejsie je najst metody, ktore trochu pomozu a naucit sa s tym fungovat.
@rivini to som nepovedala mala v lete dva roky, do dvoch rokov žiadny problém. Tak ako prišiel možno aj odíde. Mozno zajtra možno za týždeň. A možno o rok 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ toto nikto ani len netuší. Mňa skôr reálne zaujímalo či je toto diagnóza na predĺžený rodicak a nie kto má aké problémy doma a kto čo skúšal a podobne. Na všetky tieto zdravotné otázky som dostala odpoveď od doktorky resp. dostávam a konzultujeme to furt ako je to nutné keď že chodíme aj mimo okres do nemocnice keď že nás tam poslali. Nie sme ani prvé ani posledné. Ako píšeš prešli ste si "od dverí k dverám" tak vieš na akej ceste sme .... Ja som mala v pláne malú dať do škôlky od januára, pretože chce. Človek nevie čo bude zajtra a nie ešte rok, len ma to proste zaujímalo ako to majú iné mamičky ktoré sa s tým tiež trápia. To je celé 🤷♀️ nič viac nič menej. A žiadne konšpiračné teórie ako sa komu nechce robiť keď že som slobodná matka, žiadne že dcéra je doma a ja v práci, akože s kým by bola doma? 🤔
@romi1106 z tvojho prispevku nejak tak vyplyva, ze si asi dufala v to, ze ti tu niekto poradi, ako zostat kvoli zadrziavaniu stolice na predlzenom rodicaku. Vacsina mamiciek ti tu napisala, ze nie, nie je to tak vazna vec, aby kvoli tomu dieta neslo do skolky, prave naopak, moze mu to len pomoct. A aj preto, ze mam s tymto problemom skusenosti, si neviem predstavit lekara, ani urad, ktore by ti kvoli tomu schvalili predlzeny rodicak, kedze to vazna diagnoza NIE JE. Toto bola tvoja otazka, ci? Moja skusenost je dokonca taka, ze bolo tazke si vobec vybavit jednodennu OCR v akutnej faze, cize som brala dovolenku, ked bolo najhorsie. 5 lekarov ma uistilo, ze je to bezny problem deti v tomto veku.
@romi1106 mali sme obdobný teraz už len, že sa nevykaka v škôlke. Musi na to prísť sama. Dôvod to nieje do škôlky ju daj môže aj nemusí pomôcť. Ú nás to bolo ze sa ho vienka bála. No kakala ale tortura pre mňa pre ňu na nervy teraz ma 5 ide v pohode no musím pri prvom byt na chodbe mrknúť na ňu a tak už smelo sama. Plysak knižka a ideš skus inak tie laxativa atď je hovädzina viac v strave vlákniny ona môže mať blok nie tvrdé hovienko skôr strach z neho ci?
@romi1106 no tak teda vysvetli, ze co si presne chcela vediet. Lebo otazku si polozila tak, ze ci mamicky, ktore maju realne skusenosti s tymto problemom, ti vedia poradit, ci toto je tak vazna diagnoza, aby dcerka nenastupila do skolky…no a kazda, ktora ma s tymto problemom realne skusenosti ti tu napisala, ze nie je…tak ja uz potom neviem, ze co si este chcela pocut. Rady, ako si pomoct doma si uz podla vsetkeho prekonzultovala s lekarkou, tak co teda vlastne este potrebujes vediet?
Moc sa ti do prace nechce, ze? Chapem. Ale kvoli sraniu dietata ti asi rodicak nepredlzia....mozno ma niekto vyvedie z omylu, ale neveriiiim