Prosím Vás stretli ste sa niektorá s tým že Vaše deti po prechode z umelého mlieka na klasické začali mať problém s kakaním? Moja malá pila Hami mlieko skoro do 4 rokou. Asi pred 1,5 mesiacom sme prešli na klasické plnotučné mlieko, no odvtedy má veľký problém s kakaním. Stolicu má veľmi tvrdú a veľmi hrubú a nedokáže ju vytlačiť. Veľmi ju to bolí a zakaždým plače. Už sa bojí aj ísť na vecko. Už neviem ako jej mám pomôcť. Skúsili sme už: pridať viac ovocia a zeleniny surovej do jedálnička, vlákninu, slivky už v každej podobe ako sa dajú, veľa pije, obmedzili sme čokoládu, pridali probiotiká, cviky na bruško, no stále nič. Žiadne zlepšenie. Myslíte že to môže byť tým mliekom? Mám jej ho prestať dávať? Už fakt neviem..... Ďakujem za každú radu
@luba28 ja viem. Bohužiaľ pokúšali sme sa o to viac ako rok. No malá jednoducho žiadne okrem Hami nechcela. Aj tento prechod bol neskutočne ťažký pre ňu. Niekoľko dní a nocí nespala, stále len plakala, že ona chce svoje mliečko...
@zuzkalujza:
Kolko ho vypije? Lebo pit mlieko ako napoj uz nemusi, staci vo vareni alebo ine mliecne vyrobky.
Znasa kyslomliecne vyrobky, napr. jogurt? Ine vyrobky ako syr? Lebo ak ma problem stale, tak by som dala otestovat alergiu...
Ako prvu pomoc by som mlieko na pitie vysadila uplne. Zjemnit polievku mozes, aj palacinky, ale nie dat pit pohar. A sledovat, ci a ako sa nieco zmeni. Potom mozes skusit dat jogurt a zase sledovat.
Vsetko dobre!
@zuzkalujza nedavaj jej ho,ked ma,po nom,problemy. Ak,ti jedava syry,ci zakysane mliecne vyrobky,to uplne staci. Moj pijaval umele mlieko,kravske,len obcas,skor v mliecnych polievkach a omackach a pred 3.rokom akekolvek mlieko prestal pit. Jedine,v tych omackach a mliecnych polievkach ho ma. Ale jedava dost syrov i mak mava,tak,to neriesim. Obas si vypyta kasu ci mliecko,ked robim,malej,ale to,zacal,teraz,po takmer roku nepitia mlieka.
mne inak moja imunoalergologicka vravela,ked som,jej hovorila,ze mala nechce ine mlieko,ako moje,ze ked ju uz nebudem,moct dojcit,tak radsej dake tie nahrady typu sojove,pohankove mlieko a pod.
kedze tie mlieka v obchodoch su dost zle,skus jej este na vyskusanie kupit priamo take neupravene,co,sa prevara,alebo nie osetrene uht technologiou ale normalne,pasterizovane (moja i mamina,skusenost,po pasterizovanom,nam nebolo tazko).
su aj ovcie ci kozie mlieka,mozno tie by jej zle nerobili..alpernativ,co mozes vyskusat,je dost,uvidis.
mozno sa este poradit,ci nema,nejaku alergiu ci intoleranciu na to..
a keby aj mlieko nepila,nic sa takeho nestane.nahrad je dost,staci si kuknut,kde je vapnik.
@ichbinich
@siska53 Ďakujem za rady. Od dnes skúšame vysadiť mliečko na čas. Včera večer som jej dala iba 1 deci namiesto 3... Na moje prekvapenie žiadne protesty. Tak sme sa ráno s Lujzičkou porozprávali a vysvetlili prečo nebude teraz piť mliečko. Normálne mám pocit, že to aj trošku pochopila, tak som zvedavá čo večer. Inak jogurty, syry a prívarky papá pekne. Dúfam, že to pomôže 🙂
@zuzkalujza:
4-rocna uz urcite chape toho dost, dobre robis, ze si jej to vyvsetlila. A suhlasim s @siska53, mozno je to druh mlieka. Urcite by som nedavala UHT mlieko (trvanlive). Ani ESL, teda s predlzenou trvanlivostou. Mlieko, co sa predava v obchodoch, musi byt pasterizovane a je aj homogenizovane (aby sa neusadila smotana). Takze normalne mlieko podla moznosti s normalnou trvanlivostou, ak mas moznost mlieko z automatu. Ale ak je to mlieko z automatu surove, prevar ho.
Pripadne skus ovcie alebo kozie. Pri tych nahradach by som bola opatrna, to su vysoko technologicky spracovane potraviny, ved kym dostanes z fazule mlieko, tak to nie je jednoduche 😉 Ak sa potvrdi alergia, tak bude treba prejst na alternativy. Mne osobne chuti mandlovy alebo ovseny napoj viac ako sojovy.
Ale ak ti dcerka jedava aj ine mliecne vyrobky a inak vyvazenu stravu, mlieko ako napoj uz nemusi pit.
Vsetko dobre!
@zuzkalujza to sa upravi,len velmi neskoro ste na obycajne presli,...