Problém so stolicou 5 ročnej dcérky

8. máj 2022

Ahojte. Momentálne sa nachádzam mimo Slovenska (sme s manželom právnici) a manžel je s dcérkou doma. No už dlhšiu dobu sme spozorovali, že dcérka má problémy s vyprázdňovaním. Zvyčajne kakala každý deň, no teraz už pár mesiacov aj 3 dní nekaka. Všetko čo som našla na internete (potraviny, vlákniny, šťavy...) Sme skúšali, no nepomáha. Ja prídem domov až budúci týždeň. Manžel mi dnes volal, že už 8 dní nekakala. Má 5 rokov. Nikdy sme s tým problémy nemali. Nemôžem prísť skôr z pracovných dôvodov.
Zišla by sa mi nejaká rada od nejakej mamičky čo niečo podobné zažila.
Viete ako to je keď chlap rieši takého problémy. Môj muž je všetko zvládne, ale o toto mám obavy.
Vopred ďakujem za akékoľvek rady.🥰

simona92101
8. máj 2022

Chodi do skolky?v skolke nekaka?tolke dni je ozaj moc, my sme uzivali sirup Dulcosoft,poda sa rano a do pol hodinky ide na wc.uziva sa cca tyzden.ak by nezabralo,smer lekar,urobia klistir

joesvk
8. máj 2022

Dala by som už glycerínový čípok.

viky173
8. máj 2022

trochu odveci otazka, ale neda mi... informacia o tom, ze ste pravnici ma aku vypovednu hodnotu k opisanemu problemu? 😀

zdenka11081983
8. máj 2022

@viky173 to prvé napadlo aj mňa 😁😁 Ale k veci už dávno by som s nou sedela na pohotovosti, cize sono, rengen, pripadne klistir. Tak dlho by som nečakala.

diamond007
8. máj 2022

@viky173 že sa nenachádza s dieťaťom doma a rieši to cez muza

diamond007
8. máj 2022

Pohyb + strava... iné nefunguje.
Kúp OptiFibre, žiadne sladkosti, jesť viac polievok.
A áno, buď glyc.cipok alebo zajtra ráno skočiť do lekárne.
Nepíšeš či ju boli bruško, či nejaká v škôlke atď. Po 8dnoch by bola tak zapečena že asi smer pohotovosť a klystír

viky173
8. máj 2022

@diamond007 rozumiem, jedine pravnicky nie su doma, vsetky ostatne profesie nonstop homeoffice 🙂

diamond007
8. máj 2022

@viky173 skôr mi to príde ako jej obhajoba ( veď je právnická) 😀 že ma zlé svedomie že nie je doma s dcérkou ale behá po svete...

mamina644
8. máj 2022

Tak ma prácu a nemôže teraz odísť. Všetko sa dá pochopiť. Skúsenosti mám, ale syn má aj fajne diagnózy. Poradím bezlepkovú chlieb, bezglutenove jogurty, žiadna ryža, mrkva, mlieko, vyprážané, malo potravín z bielej múky. Skúste dať glycerinovy čipok. Podľa mňa už drží stolicu. Asi ju riťka boli. Alebo ku dr, pohotovosť, urgent... Držím palce.

nikpa
8. máj 2022

Riešila som toto so synom. Na pohotovosti keď sa po čipke a preháňadle nevykakal ani po týždni mi povedali, že pokiaľ ho neboli brucho, nemá teda žiadny zdravotný problém a poslali nás domov. Klystír robia až keď sa dieťa sťažuje na bolesť brucha. U syna bol problém psychický, trvalo asi pol roka kým sa to upravilo.

luccija
8. máj 2022

@diamond007 veď kľudne to môže mať psychicky podklad zmena mama nie je doma, iná strava....Dosledne kontrolovať pitný režim, veľa sa hýbať, kúpiť vlákninu od Nestlé, a už dať čipok.

adalmba
9. máj 2022

My máme rovnaký problém. Boli sme u obvodného, ten nás poslal na Kramáre na chirurgiu a odtiaľ rovno na gastro ležať na 10 dní. Stolicu mal až po rebrá v čreve. Dostal 9 klistirov a 5 cipiek. Nič nepomohlo, nakoniec museli vyberať,, ručne,,. Má 4 roky. Denne berieme 2x makrogol. Zatiaľ pomáha. keď nekaka 2 dni, dostane čipok.

diamond007
9. máj 2022

@luccija mne to písať nemusís 🤣💪

diamond007
9. máj 2022

@adalmba nemá z toho traumu?
Mala som v škôlke dievčatko, tiež jej to robili, v dvoch rokoch a ona mala hrozne záchvaty keď mala ísť na wc a zadržiavala. Strašne ľúto mi jej bolo

sojorez
9. máj 2022

Ma aj sprievodne problemy - nafuknuta, bolest brucha...? Ak ano, uz by som riesila s pediatrou. Ak nie, skuste v lekarni kupit easylax - na rozdiel od cipkov je to flasticka naplnena roztokom, ktory sa lepsie zavadza do konecnika. Predpokladam, ze po takom case moze mat na konci stvrdnutu stolicu/ zatku a ta tekutina je prijemnejsia na zavedenie ako tvrdy capik. Easylax je prirodny, moze sa pouzivat opakovane. Na upravu a nacvik kakania Lactulosu, ak doteraz uprava stravy nepomohla/ ale tu by som sa poradila s pediatrou ohladom davkovania.
Inak pomaha teply kupel, masaz bruska, natriet okolie konecnika olejom.

adalmba
9. máj 2022

@diamond007 nemá ale v škôlke je problém, už bol vylúčení na 2 mesiace

derdia
9. máj 2022

Chybas jej....aj moje dieta ked som robievala spboty a nedele tak to takto riesila...
Treba kazdy vecer aby ju posadil na nocnik a citali spolu knihu napr. Odputat pozornost od kakania.. A ona sa pri tom mozno vykaka. Ak nie skusit zaj. Se zajtra. Proste pravidelnost. Popri tom som ja dvaala kazdy den duphalac prve dni aby ju to potlacilo aby nemala tvrdu stolicu aby ju kaknie nebolelo..... Hlavne treba od toho kakania odputat pozornost, vkbec o tom pred nou nehovorit....ja som to prezila takze viem. Ak teraz spozorujem co i len naznak, ze sa nieco deje hned davama duphalac a ide kakat.. Citame knihu a tak.

janulik270
9. máj 2022

Stolica môže mať viac dôvody strach zo škôlky myslím že sa boji ísť na veľkú potrebu a zadržiava odlúčenie mami,málo vody pije a čo môže nastať aj celiakia
Skúsila by som kúpiť probiotikum.slivky čerstvé nech papa aspoň 2dni,poprípade stavu zo sliviek.Poznam čo sú zápchy u nás boli bolestivé dlhé sedenie na wc,trápenie,plač.
A nakoniec sa zistila celiakia

fiafia
9. máj 2022

Moja dcéra brala duphalac denne. Vek tiež 5rokov, mavala tvrdú stolicu s prímesou krvi. Môžem povedať,že zabral krásne, stolicu upravilo. Teraz ak nemá dva dni preventívne dám. My sme mali všetky vyšetrenia ok.

lanna772
14. jún 2022

Treba veľa makovych výrobkov a klistrik do ritky keď tak dlho nekaka..už aj po 4 dňoch treba dietatu pomôcť.