Ahojte.. mam 2,5 rocneho syna ktory je narodeny v 32 tt. Ked sa narodil nenamerali mu sluch. Teraz bol vysetreny v narkoze lvoli tomu ze ma strach z vysetrenia a predpisali mu nacuvacie pristroje na obe uska. Podla mna ale nepocuje az tak zle lebo opaluje po mne slova aj ked nie dobre a reaguje na to ked ho oslovim aj kludnym hlasom. Pripajam aj vysledok vysetrenia a potrebovala ny som radu ci ked si na ne priloz zvykne ci sa mu sluch nezhorsi ci sa casom nemoze bez pritroja zlepsit. Dakujem za radu.
@lenkafilkorova ty to ako laik nevieš posúdiť určite by som mu ich dala
@krisbar ide o to ze mu ich nechcem dat dole. este ich nema len vcera ho vysetrovali v narkoze. Len sa bojim toho ze co ak sa mu vyvojom sluch moze zlepsit a tym ze bude pouzivat nacuvaci si nan zvykne a nikdy sa mu nezlepsi? Neviem preto potrebujem radu
Keď je takto vrodene raz poškodený sluch, ten sa už nezlepší, problém je vo vnútornom uchu, zrejme nemá vyvinuté vlákna na prenos zvuku, tak laicky ti to píšem. Používaním strojčeka sa mu sluch nezhorsi. Nacuvacie prístroje mu určite dávaj, bez nich bude mať veľký problém. Budu mu ich postupne nastavovať, naučíš sa obsluhovať ich. Nerozumiem, prečo sa tomu tak branis, strata je dosť vysoká, ide o ťažkú poruchu sluchu. To ze zopakuje dáke slovo po tebe, neznamená, že počuje dobre, jednak na teba zrakom reaguje, v podstate môže tak trošku ti aj čítať z pier, a sama píšeš, že zopakuje to zle. Nebran sa nacuvacim prístrojom, keď bude zle pocut, bude aj zle hovoriť
@jaskolka oki dakujem za radu. Este by som sa chcela opytat ci moze byt rozdiel vo vysledku aj tym ci je v narkoze alebo bez nej vysetreny
Nie, to nemá nijaký vplyv na výsledok. Postupne, ako bude starší, budú mu robiť audio aj klasické, teda normálne pri vedomí,podla spolupráce je možné už aj malé deti tak vyšetriť,cca od 5,6 roku. Bude sledovaný v špeciálnej foniatrickej ambulancii a Vždy podľa toho sa mu budú prístroje nastavovať.
Je to to iste ako s okuliarmi - kompenzujes pomockami to, co nema dobre fungujuce. A tym ze by si mu okuliare nedala tak urcite sa mu zrak nezlepsi. Len sa nauci hackovat to, ze nepocuje. Viac bude pozerat na usta, pocitovat vibracie, pohyby vzduchu. Ale zaostala by rec a vyvin sluchu. A to su dve veci, ktore ho oddeluju od beznej komunity.
Teraz treba zamakat na tom, aby sa mu tieto dve zlozky perfektne vyvinuli, lebo neskor to bude ovplyvnovat aj jeho vzdelavanie, integrovanie sa v spolocnosti.
Ono mozno ked mu ich nastavia a nasadia uvidis prave vtedy brutalny rozdiel ako sa ti rozhovori a kolko toho bude rozumiet.
@bambulienka25 maly mal aj casty zapal usiek.. vzdy mu nadcha udiera...😥
@krisbar to dufam a dakujem za radu.. len sa bojim aby sa mu to prave aparatom nezhorsilo ze casom bez toho mebude vobec pocut.. toho sa obavam...
@lenkafilkorova ak ma predispoziciu, ze sa mu to ma zhorsovat, tak sa mu to zhorsi bez ohladu na to ci ma alebo nema NA. Tie mu skor pomozu to zlepsit. Naozaj sa na to pozri ako na okuliare. Ak by mu zistili stratu zraku, tiez by si tak premyslala? Bez nich by mal problem sa naucit citat, pisat. Bez NA bude mat problem sa naucit pocuvat a rozpravat. Urcite sa neobavaj. Dnes su tie technologie uz tak vysoko ze bude pocut aj to co ty nie 😂
@krisbar dakujem krasne snad bude dobre 😊
@lenkafilkorova nacuvaci prístroj sa dá nastaviť nemusíš sa báť 🙂 budete chodiť na merania a keď sa bude sluch zlepšovať tak mu podľa vyšetrení nastavia aj aparát 😊 mam brata (6 rokov) s nacuvacim
@vejuska23 ano? A zlepsuje sa mu? Fu padol mi kamen zo srdca.. zistili mu to led bol maly?
@lenkafilkorova jemu sa to už nikdy nezlepší 🙂 od narodenia to ma
@vejuska23 aha. Takze jemu uz malickemu dali NA?
@lenkafilkorova ak si dobre pamätám tak niečo okolo roka už mal 🙂 lenže bolo ich pár tak si ich museli striedať po slovenskí detičky. Momentálne má svoj aparát nový a mamina plánuje s nim operáciu ale kvôli korone mu to po posúvali všetko 🙂 nato ze brasko nemá vyvinuté vonkajšie sluchovody (vnútro ma) tak rozpráva krásne bez posunkovej reči a dokonca nastupuje do školy ako prvácik 🙂 základ je venovať sa dietatku
@vejuska23 ano presne tak. Velka vacsina deti, ktori uspeli boli len vysledkom obrovskej prace rodicov.
@lenkafilkorova citim z teba neistotu a istym sposobom neakceptaciu "jedinecnosti", ktore tvoje dieta ma. Popracuj na tom vedome, ze naozaj musis spravit VSETKO aby nebol vyluceny prave sluchom z komunity a aj akceptacia toho, ze ludia sa na NA, ked to budu vidiet budu pytat je dolezita.
Uprimne - nemyslim si, ze sa mu sluch niekedy zlepsi, nikdy pocas studia sme take pripady nerozoberali, ale co sa mu aj vdaka praci rodica moze zlepsit je prave porozumenie reci a vyvin sluchu. Prajem vela sil a trpezlivosti. A najma - nechaj sa viest odbornikmi.
@krisbar cize mu NA nemusi pomoct dobre pocut a naucit sa dobre rozpravat? Nie ze to neakceptujem. Ale je mi to ako matke luto lebo neviem ako sa bude citit maly ci bude mat dobuducna problem a tak...
@vejuska23 moj maly praveze ma problem s vnutornym uchom cize operacia nepomoze. Je aj tak mozne ze s NA sa rozrozprava kedze bude lepsie pocut?
@lenkafilkorova je ešte malý on sa s tým úplne zžije.Bude to brať oveľa lepšie ako, keby bol starší
Voľakedy deti tak riesili okuliare dnes polka triedy ich ma nikto sa nad tým nepozastavi
Záleží ako to vy budete brať, keď štýlom och chudák...bude to brať ako handicap
@eliska13 nie praveze ho chcem viezt trraz k tomu tak ze je s tym krasny lebo strasne reaguje na to ked ho chvalime😆 a potom tak ze to misi mat a ze je to mormalne presne ako okuliare.. ze niekto ma okuliare niekto NA
Mame v rodine chlapčeka, teda už veľký 10 r chlapec.. nosí NP, chodí normálne do školy, je šikovný, bystrý. Ale jeho mama sa mu veľmi od malinka venuje, chodia k špeciálnej logopedicke, konzultovala s mnozstvom ľudí od doktorov až po rodičov s nepočujúcimi deťmi. Vyhľadala si všetky dostupné možnosti, ako mu pomôcť začleniť sa do života. Robila s ním veľa rôznych cvičení, zapojila sa do nejakého programu kde mali svoju konzultantku a vysvetľovala jej aký je rozdiel medzi “bežným” dieťaťom a nepočujúcim. Tým myslím “ako počujú” tieto deti. Treba sa mu veľa venovať, určite už hneď teraz, aby ste to všetko dobehli.
Strata sluchu je časom u neho väčšia, zhoršuje sa napr po chorobe. Ale napr keby si nevidela strojčeky na uškami, nevieš, že je hluchý. Rozpráva krásne, ukecaný je až až.
Prajem Vám veľa veľa síl
@bellabell ano aj my budeme chodit k logopedicke a urobim maximum pre to aby sa zaclenil a mohol fungovat normalne. Dufam ze ked bude mat NA a bide teda pocut lepsie tak tam nejaky problem s recou alebo problem ktory by citil nebude...
@lenkafilkorova držím Vám palce, určite to všetko zvládnete bravúrne aj vy aj synček ❤️
Dnes je už veľa možnosti.
@bellabell ďakujem krásne ❤
Straty su dost velke. Preco mu chces dat nacuvacie pristroje dole? To ze slova opakuje nie je dolezite. V 2,5 roku uz by mal tvorit jednoduche vety a zlozenim NA sa jeho aj vyvoj reci aj sluchu moze spomalit. Urcite v tomto pocuvaj lekarov a specialnych pedagogov, lebo ak teraz zameska vyvin sluchu a reci, tak to nikdy nedozeniete. A ak takto dobre pocuje, tak sa bude aj lepsie integrovat v beznej skolke a skole a nemusis ho davat do specialnej.
Ps studovala som ped sluch postihnutych. Sice davno a nepracujem v tom, ale tolko moja rada.