Problém so psychikou v 17. rokoch. Ako ďalej?

xenia123456789
4. dec 2021

Ahojte a dopredu Dakujem kazdemu kto mi odpovie ❤️

Mám 17 rokov v roku 2019 som skončila v nemocnici s tepom 180 v klude .vyšetrili ma no záver bol taký že srdce je zdravé a je to psychika . Začala som užívať sertrallin nezaberal.časom som mala stavy že som nedokázala ist ani sama na nakup . Tak pani doktorka nasadila fluoxetine ten zabral a ja som sa mala úžasne .no pred 3 mesiacmi som ho vysadila.nastalo chaotickejšie obdobie a veľa stresov a mne sa vrátili panické ataky mam ich každý jesenné deň veľmi silne. srdce si citim až v hlave tras rúk a silne potenie . Nechcem aby to vyznelo tak že sa sťažujem viem veľmi dobre že ľudia majú aj horšie problémy no ja sa s tyk veľmi trápim a bojujem .iba hladam niekoho kto si tým prešiel a bude vedieť ako na to..všetky typy ako to zmierniť poprípade sa toho zbaviť poprosim ❤️Dakujem

larazivago
4. dec 2021

@xenia123456789 vrátiť sa k lieku, ktorý zabral (fluoxetine). Skúsiť psychoterapie, nájsť si koníček, a keď bude pozornosť zameraná inam, skúšať postupne vysadiť lieky. Príliš mladá ste, že riešite už takéto veci. Veľa šťastia!

akbara77
4. dec 2021

@xenia123456789 nechapem jednu vec, máš problémy, lekárka.ti dá.lieky a potom ich len tak vysadis. A co si čakala??Bud respektuj lekára alebo sa.liec modrým koňom

xenia123456789
autor
4. dec 2021

@akbara77 poprosim bez urážok.lieky vysadila lekárka

stary_ujco
4. dec 2021

Vysadila, lebo myslela ze uz to bude ok. Nie je to vsak ok. Nic sa nedeje, zavolaj lekarke, objednaj si co najskorsi termin. Nasadite lieky a bude znova dobre. Naco sa chces trápiť, ked pomoc je na dosah ruky?

xenia123456789
autor
4. dec 2021

@stary_ujco len je to od vysadenia 3 mesiace

3009
4. dec 2021

@xenia123456789 okamžite smer psychiater a nasadiť lieky nič iné nepomôže.

mandala77
4. dec 2021

@xenia123456789 v akej rodine vyrastáš?

zdena1990
4. dec 2021

@xenia123456789 lieky na psychiku sa berú dlhodobo aj roky neviem prečo vysadila potom sa to vracia

xenia123456789
autor
4. dec 2021

@mandala77 práveže veľmi dobrej.vždy sú tu premňa pomáhajú mi snažia sa ma pochopit

bluka2
4. dec 2021

Ako to teda zacalo?

xenia123456789
autor
4. dec 2021

@bluka2 z ničoho nič mi začalo veľmi búšiť srdce a bála som sa že zomriem .vyšetrenia boli všetky v poriadku tak som dostala diagnózu úzkostná porucha s panickým záchvatmi

slavkajurko
4. dec 2021

@xenia123456789 z mojej osobnej skúsenosti ti poviem ze ak nechceš uzivat lieky, začni pravidelne športovať. Najlepšie beh. Aj teraz v zime. Kup si kvalitne oblečenie a začni čím skôr. Pridaj k tomu dychové cvičenia, kúp si včeliu materskú kašičku, tekutý rybí olej, silné vitaminy skupiny B, vit C, magnezium a aminokyseliny L-tryptofan. Jedz menej sladkého, poprípade len kvalitnú čokoládu. Máš len 17. Nebolo by dobre aby si už teraz užívala psychiatrické lieky

bluka2
4. dec 2021

Fakt z nicoho nic? Mne raz jedna psychoterapeutka vrevela, ze panicke ataky casto zacnu tak, ze je nejake tazke, stresujuce obdobie a ked sa clovek trochu z toho uvolni, pride ten panicky atak. Fakt som mala take obdobie s obavami raz, potom som isla na vikend s kamoskou na vylet, na vsetko som trochu pozabudla a na ceste domov som to zazila. Potom som si zacala davat pozor, nech si nalozim len tolko co zvladnem. Potom som to zazila este raz, dvakrat, ale to som uz vedela, ze to nezomriem, takze som sa z toho dokazala hned ukludnit. Teraz som to uz aspon 5-10 rokov nezazila. Lieky som nebrala ziadne, ale teda dostala som tieto trivialne rady: robit veci, co mi robia radost, vela pohybu, pobytu na cerstvom vzduchu, dostatok spanku, kvalitna strava. Toto si dat ako prioritu a uplne hned do preslo bez liekov. Skus to aplikovat, nic nezarucujem, ale neuskodi urcite. A hlavne drzim palce

mandala77
4. dec 2021

@xenia123456789 aj rodičia medzi sebou majú harmonický vzťah? Nie je niekto z nich závislý, alebo nemáte doma žiadne problémy? Nezažila si nejakú traumu? Píšeš "nastalo chaotickejšie obdobie a veľa stresov" - čo konkrétne to bolo?

K tomu, čo radili baby predo mnou by som napísala ešte relaxačné techniky, aby si sa naučila mať kontakt s telom a cítila napätie skôr, keď začnú ataky.

meluela
4. dec 2021

@xenia123456789 Ahoj, urcite zajdi za psychiatrickou a zvazte spolu ci sa na nejaky cas nevratit k liekom. Okrem toho skus toto ako prvu pomoc pri panickom zachvate:

https://www.youtube.com/watch?v=rBdhqBGqiMc

a dlhodobo si zisti nieco o mindfulness meditacii, ma preukazane priaznive posobenie na mozog ak sa robi pravidelne. Zacat mozes napr. tymto:

https://www.youtube.com/watch?v=2GjZanuXWWk
iva92
4. dec 2021

@xenia123456789 Terapia RUŠ, pozri mne to zmenilo zivot.

akbara77
4. dec 2021

@xenia123456789 sama píšeš, že si ho vysadila...tak bud píš presne alebo si vymýšľas.V každom prípade sa porad s lekárom a nie s koňom. TOLKO moja.rada.p.s. nikde predtým som ta neurazala...čítaj čítaj porozumením.

majk0986542257
4. dec 2021

@xenia123456789 ahoj ja mam tiež 17r...tiež som mala dlhodobé stresy pred týždňom mi začala byť zlé cítila som sa slabá, začalo ma bolieť na hrudi ťažšie sa mi dýchalo ,predvčerom som začala cvičiť na internete som si našla rôzne cviky na stuhnute telo na uvolnenie stresu a hneď pri prvom cvičení ma prestalo pichať na hrudi aspoň 15 minút cvičím cviky z internetu Potom si ľahnúť do postele z dýcham tzv dychové cvičenie ako som už písala hneď po prvom cvičení mi bolo lepšie ešte stále mam problém ze sa mi ťažšie dýcha dnes cvičím 3 deň a hádam to bude lepšie a beriem aj rôzne vytaminy ako napr.vitamin C ,magnézium

luccija
4. dec 2021

@bluka2 je to tak ako píšeš🙂ja som to zažila pred 13 r v práci malo spánku, veľa stresu a prišla dovolenka a tam ma to chytilo prvý x telo vyplo a zosypalo sa.
@xenia123456789 treba ísť k lekárke a znova nasadiť lieky.Na jeseň a v zime sa väčšinou AD nevysadzaju.Mozno si lekárka myslela, že To toľko stačilo ..Nemusis mať ani zlú rodinu, stačí, že si toho veľa naložis, malo spánku, väčší stres v škole, či príliš ctižiadostivá pedantna osobnosť...ale len lieky nestačia bolo by fajn chodiť k psychologicke a rozobrať prečo si v takom tlaku.Tie problémy po vysadení su väčšinou späť po 2,3 m , ak nič nezmenis.Necakaj dlhšie a hneď chod k nej.Zatial, keď máš doma si daj aspoň ukludnovaky a magnezium