Ahojte zienky. Pisala som sem asi niekedy pred cca mesiacom ze zo starsim synom (ma 14) uz trochu bojujeme z pubertou hlavne co sa tyka toho potenia. Tak som mu tak jemne naznacila ze ked sa umyva tak by sa mal aj pod pazuchou castejsie lebo uz sa poti fakt ako dospelak. Tak len povedal ze dobre dobre ale nezda sa mi ze by ma pocuval 😒 Kazdy den mu aj beriem tricko co mal oblecene do pradla aby si ho na druhy den nezobral a kupila som mu aj taky tuhy dezodorant Nivea ale sa mi nezda ze by pomahal ale velmi ho na zaciatku ani nechcel pouzivat. Nenapada vas este ci je este neico co by sme mohli skusit? Hlavne teraz kym este neni leto ked sa bude urcite potit este viac. Dakujeeem 🙂
no.. daj mu to tricko ovonat normalne pod nos, ci sa mu to paci... nech sa zacne umyvat. U nas sa pouzivaju jedine gulickove dezodoranty, ael to si musi on vybrat. Mozno sa mu bude viac pacit sprej... tak ho na den deti vezmi do drogerky a nech si vyberie sam a bude to pouzivat :P a tricka nech si hadze do kosa tiez sam... 🙂))
@martina335 hygiena, dezodorant a bavlnené tričká - dohovárať, pripomínať.....vôbec sa netráp ako píše @eeffka keď si začne všímať baby, bude sa viac o seba starať 🙂 ....ja tiež mladšiemu musím doslova "kradnúť" tričká do prania 😀 , ráno keď zaspí do školy a uteká, tak sa vôbec neumyje, starší je už v pohode čistý a nesmrdí 😀 ....a upraviť stravu, ak má zápchu a je zdravý, viac vlákniny - zelenina, ovocie, vločky - viem, že veľmi chalani nechcú - robíme doma šaláty....s babami je to celkom iné
@eeffka to mas asi pravdu 😀 syn dostal prvu vonavku asi ked mal 12r a tiez aj antypersperant ale to sa len spytal ze naco mu to je ze on to nepotrebuje a ani teraz to velmi "neriesi" a hlavne je strasne urazlivy. Asi som tak nejak cakala ze to pride samo ale nejako nic 🙂
@simca06022011 to je dobry napad to by som mohla este skusit 🙂 Sprej ma tiez ale neviem preco tak sa posprejuje akurat na tricko (neviem co je to za cudny zvyk) a nie rovno pod pazuchou. Keby som mu tie tricka nezobrala ja tak on by si bol normalne schopny ho zobrat aj na druhy den 😀
Este rozmyslam nad tym holenim ze ako mu to povedat alebo dohovrit ale zasa nechcem aby sa citil nejak trapne ze mu to hovorim ja alebo ze nebude chciet ak sa jeho spoluziaci neholia. No neviem vobec 🙂
@martina335 a otec mu nedohovori?
@hviezda89 s tym sa musi vysporiadat mlady sam... od tohto sa musia odosobnit aj rodicia, je to pubertiak a nie male dieta. A citi sa, vidi sa a vie sa umyt a obliect... cize na urazky nie je dovod ;)
@simca06022011 to hej, mas pravdu.
@eeffka ty si napisala smajlika ;) praveze ani mne by to neprislo vtipne len nechapem preco ten smajl potom? A bie, pubertiaka doma nemam no pamatam si ako sa to riesilo s bratom. Mama mu vysvetlila ze je v puberte, ze o seba musi viac dbat aby z neho nebolo citit pot, oholil si pazuchy, kupila mu kozmetiku a bolo vyriesene. Ale vela zavisi aj od pristupu, ked o seba niekto nedba tak moze mat aj celu drogeriu doma
To všetko prejde. Potom príde obdobie, že bude pod sprchou trikrát denne 🙂 Trikrát denne čisté tričko, spodky a ponožky. Spotreba vody vyletí hore a spotreba sprejov a vlasových gélov tiež.. Kúpeľňa večne obsadená ☹ Treba vydržať. Mám dvoch dospelých synov. Kozmetiku som začala kupovať veľmi skoro.
Držím palce .
@krystalik
@martina335 presne tak - 14 ročný o seba nedbá a 16 ročný je v kúpeľni hodinu 😀
@martina335 no tiež sa mi zdá, že máte opozdenú pubertu, ja to u syna riešim od jeho 11-tich rokov 🙂 Môj syn je otvorená neurážlivá povaha, takže jemu stačí povedať, že smrdí a treba sa osprchovať, nasprayovať a on poslúchne v pohode. Mne keby to mama takto narovinu povedala, tak sa asi urazím. Záleží od povahy dieťaťa, jednoducho ten pot smrdí a treba sa toho smradu zbaviť. Je len na tebe, ako mu túto činnosť podsunúť aby bola pre neho samozrejmosťou.
Baby fakt velmi dakujem. Ste super 🙂
@malabiba Syn nosi vecsinou len bavlnene tricka ale ako hovorim tak on by nedbal keby nosi jedno aj tri dni. Preto mu ho musim "kradnut" aj ja 😀 Tvoj mladsi pouziva nejake deodoranty ci tiez mas problem s tym ze niekedy zapacha ako ten moj? 🙂 Inac stravuje sa asi dobre len tej vlakniny tolko nema. Jedava strasne vela masa hadam neni den kedy by nemal maso 🙂
@simca06022011 Manzel ten mu tusim raz povedal ze nech sa uteka umyt ale inak to nechava skor na mna. No a syn sa asi velmi neciti lebo mu to vobec ale vobec nerobi problem. Neviem teda ako je to u nich medzi spoluziakmi ale minimalne v skole to musia aj ostatny dost citit lebo ten jeho pot je podla mna este horsi ako dospelacky 😒
@hviezda89 to je super ked tvoj brat to tak zobral od vasej maminy. A prosim ta holit sa pod pazuchami zacal sam od seba ci mu tiez musel niekto povedat? Lebo spekulujem ze co by zabralo na toho mojho aby sa tiez oholil ak to teda pomoze 🙂
@krystalik Hej dufam ze to bude tiez tak v pohode ale asi ho musim nejako rozhibat lebo sam od seba vobec nechce. Tak budaj by to tak bolo potom aj u nas 🙂
@0silvia0 podla mna ani neni nejak opozdena skor naopak len syn je taky lahostajny ze jemu je to jedno 😒 Ale napr pod pazuchami uz zacal zarastat hadam od 12r akurat nechcel pouzivat dezodorant ani sprej aj ked som mu ho kupila. Teraz ked mu nieco poviem tak je to take ze mamiiiii a nechce nic pocut lebo som "trapna" a nemam to "riesit" 🙂 Tvoj syn bol uplne v pohode ked si mu povedala ze sa ma osprchovat a oholit? to je inak super ked mate taky vztah 🙂
@martina335 mamina mu to poradila a on si dal poradiť 🙂
@martina335 on keby nemusel, tak sa ani neumyje, sú spolu v jednej izbe so starším, ten mu dohovára, že nech sa ide umyť, že smrdí 🙂 má nakúpenej kozmetiky, no on je schopný nastriekať sa aj neumytý 😖 no des s ním...ale musím napísať, že každý večer sa aspoň osprchuje 🙂 ....len dohovárať a pretrpieť to....a tá strava, no u nás fičí tiež len mäso, však chlapi sú dravce, preto namiesto príloh šaláty a šaláty- u nás ideálny obed - steak, šalát a pár pečených zemiakov.....ešteže sa na pubertu neumiera 😀
Jemne naznacila????? A preco mu nepovies ze smrdi ako tchor a ze ak raz sex bude mat tak s nejakou bez cuchu! Nechapem.... Je to tvoj syn a hanbis sa mu to povedat normalne? Hroza ked nema decko hygienicke navyky.... Bohuzial pracujem v zdravotnictve a denno denne vidim ako smrdia zeny a muzi ci uz stari alebo mladi potom uplne priserne! Ked im to potom rodicia len takto jemne naznacuju tak sa nevidim, ze im je to jedno..... Kup mu poriadny a funkcny dezodorant a zdorazni mu ze sa treba umyvat kazdy den a tricko, trenky a ponozky taktiez nosit iba jeden den.... Ked mu smrdi pazucha lutujem tu damu, ktora sa priblizi k jeho prirodzeniu raz
@malabiba nie je to tak davno co som mala v tomto veku o dost mladsieho brata....takze si to urcite viem predstavit..... A som rada, ze je to chalanisko, ktory s tymto nikdy nemal problem a niekedy mu az treba dohovorit, ze tricko ktore ma na sebe 15 minut naozaj do kosa hadzat netreba :D
@martina335, ja by som ju dala aj antiperspirant. Ale nie tie klasicke pr edospleych ale nieco prirodne, niekde baby pisali svoje tipy co pouzivaju. Ak bude niekto pisat svoj tip (niektore pouzivaju kokosovy olej....) tak ma prosim oznacte, neviem to najst a rada by som tie klasicke zmenila na neskodne prirodne, dakujem.
@perzefona puberta má rôzne fázy....táto je jedna z tých horších....ale prejde....no žiaľ, musí sa postupovať obozretne, pretože nikdy nevieš, čo sa v tomto teľacom veku zomelie v hlave pubertiaka a či sa na smrť neurazí 😀 ...už o mesiac, o rok to môže byť lepšie....aj ja mám mladšieho brata, no jeho pubertu som prežívala inak ako pri synoch....a keď si mladý nájde babu, bude ligotavý a navoňaný viac ako treba
Baby inak ja som mala na ZS spoluziakov dvojicky chalanov, a od 12 rokov chodili s mastnymi vlasmi a smrdeli prepotenim jak svine. Nonstop nosili jedny rifle a jednu koselu. Mamu mali zubarku. Smrdeli az nas napinalo. Neznasali sme ich preto. Inak boli jednotkari a neboli zli, az na ten smrad, ten prebil vsetko :(
@martina335 no holiť som ho veru neposielala, pod pazuchami má 4 chlpy, ale tam dolu je ako dospelý chlap 😕 Ale on je vo fáze, keď sa už sám cíti, má 13 rokov a už sa sám ide osprchovať a tričká si mení denne aj 3x keď cíti ten svoj smrádeček. Aj do školy si berie deodorand, keď majú telesnú, takže berie to už tak po dospelácky 🙂 Takže on fázu "ale mamiii" nemal a asi ani nebude mať. On je fakt totálne otvorený, nehanblivý, až sa čudujem že po kom, lebo my s manželom sme skôr hanblivky...
@malabiba no ja neviem, čo mám za decko, ale keby si vedela, čo som prežívala minulý rok, keď mal môj syn 12 rokov.... des a hrôza, ešte dnes ma pot oblieva, keď si na to spomeniem. Každý deň som čakala, čo zas bude. Prešiel rok a môj syn sa uvedomil, ukľudnil, umúdril, ja neviem, či jeho telo spracovalo testosterón alebo čo, ale ten rozdiel je taký obrovský, že nechápem... jedná veľmi dospelo, berie argumenty, aj on vie rozumne argumentovať, veľmi dospel. Z tohoto momentálneho upokojenia v 13-tich rokoch neviem či mu ešte v 16-tich prepne, dúfam že nie, ale možné je všeličo. Mimochodom, frajerku mal ako 11-ročný, normálne spolu chodili...
@0silvia0 moj uz je riadne chlpaty ako dospelak mozno aj preto ma uz ten problem s potenim a zapachom 😒 Ale ty to mas super ze tvoj ma taku super povahu ze sa hned neurazi a ze sa tak o seba stara 🙂 Dufam ze aj moj bude taky len asi ho musim nakopnut len keby tolko neodvraval a nebol stale najmudrejsi a urazlivy. Mozno ked zacne behat za babami sa to zmeni teda aspon dufam 🙂 Inac ked sa mozem opytat tak aky deodorant alebo sprej tvoj syn pouziva ze by som sa inspirovala skusila aj mojmu kupit?
@martina335 nadmerné potenie môže prízvukovať aj nejaký zdravorný problém! Nemusí to znamenať že sa neumýva viem o čom hovorim sprchujem sa 3-4 x denne potím sa či v zime či v lete je to dosť nepríjemné 😖čiže odsledovať to pretože niekedy nestači deodorant ani gulička 😒
@martina335, je chudy?
@martina335 staci ze mu rovesnicka len 1x povie ze smrdi ako prasa a bude po probleme 😀 , inak sa dost cudujem ze to riesite az v 14tich rokoch, moja 10r sa uz sprejuje vyse roka