Problém s pestovaním nádchovníku kvôli častým škôlkarským soplíkom

30. jan 2023

Ahojte, už dlhšiu dobu sa kvôli synovi pokúšam o pestovanie nádchovníku ale vždy to skončí uhynutím rastlinky. Buď proste začne "padať" alebo začne černať stonka.
Zatiaľ som nič nevygooglila čo by mohol byť problém, neprelievam, nie je v prievane, je na parapete kde má od 11 do večera svetlo ale stále nič, stonka čierna. 😢

Viem že to nie je priamo téma o deťoch ale snažím sa kvôli častej nádche zo škôlky skúsiť aj túto alternatívu.
ďakujem za rady

syslik81
30. jan 2023

moja je jak burina ... dala som ju do kuta na zachode kde ani teplo extra nema a svetlo take ledabala a rastie ... polejem len ked si spomeniem ... skus zmenit okno a menej polievat ...

autor
30. jan 2023

@syslik81 práveže som dala asi poldeci vody po týždni
ale keď je čierna stonka asi nemá význam skúšať? maximálne odstrihnúť a skúsiť zakoreniť?

syslik81
30. jan 2023

odstrihni co je zelene a supni do vody - pusti rychlo korene ..ak je to dlhsia stonka kludne aj na 2x ju odstrihni teda v polovici odstrihni a mas 2 kusi do vody ...

h2so4
30. jan 2023

Ja ju mám doma jak burinu. Polievam v zime raz do mesiaca a v lete raz za 2 týždne možno deci vody. Vody potrebuje fakt málo.
Ak je čierna len odstrihnúť dať do vody a nechať zakoreniť.

hviera81
30. jan 2023

haluz, moja je tiez jak burina. cim viac polievam tym viac aj rastie, aspon tak som si to vsimla

zooeynka
30. jan 2023

Zaujimave. Mne ziju a rastu stonky len tak pichnute vo vaze(bez vody, bez hliny!!!) Ta v crepniku je ako dzungla. Neprelievat, nepotrebuje tolko vody

autor
30. jan 2023

vyskúšam teda zakoreniť, dostala som ju ale pravdepodobne už vtedy bola preliata

miskajerry
30. jan 2023

ja polievam kazdy tyzden, velmi rastie, skuste rozmnozit, listy odtrihnut a zasadit do inej zeminy

hradnapani
30. jan 2023

ja sa povazujem za celkom skusenu pestovatelku kvetov, takmer vsetkemu sa mi dari, ale tomuto nadchovniku ani za svet. Vsetky mi zhnili alebo uschli, ci nejako inak posli. Uplna zahada pre mna, nech s nim robim ci nerobim cokolvek.

autor
30. jan 2023

@hradnapani mne všetko zdochne lebo môj drahý manžel všetko vyloží na skriňu kde je polotieň a dusno pod stropom 😠😒

viestta
30. jan 2023

musis ju nechat uplne vyschnut, Cim suchsie, tam lepsie. Ked ti scernela stonka, tak jej zhnili korene. Ked jej zhnili korene male vela vody. Teplo mu vobec nevadi, vsak je to sukulent povodom z Mexika.

dievca
30. jan 2023

Ja som akurát dnes odstrihla 2 stonky úplne čierne,polievam raz za 3 tyzdne.

deedol
30. jan 2023

baby, a ako to pomaha proti nadche? 🙂 (vazne sa pytam, neviem)

elia9
30. jan 2023

Táto rastlinka je vďačná podľa mňa...ja na ňu dá sa povedať úplne kašlem a darí sa jej..je na parapete na severovýchodnej strane a polejem ju tak raz za dva týždne ale veľmi veľmi málinko..niekedy je totálne suchá hlina no očividne jej to prospieva..aj babka mi tuším hovorila, že radšej nech je suchá, neznáša premokrenie

elanor
30. jan 2023

och, ani nevies ako ta chapem. mojej mame to doma rastie jak zelina, doslova.
Mne zatial kazda zdochla. Presne ako pises, bud opadali listy, alebo zacala cerniet stonka. Ani odstrihnut zelene nepomohlo, zeby v pohari korene pustilo, zdochlo aj to.
Uz som mala aj tu od mojej maminky, aj s pustenymi korienkami od inej kocky, aj kupenu z obchodu, kazda do jednej otrcila kopyta.

refly
30. jan 2023

Ak cernie stonka, tak odhnili korene.
Deci vody je uplne zbytocna informacia, lebo zalezi na velkosti korenovej sustavy vs velkost kvetinaca. Ak mam malu rastlinu vo velkom kvetinaci, tak to nepreschne nikdy a rastlina znhije. Rastliny sa celkovo radi napiju a potom chcu byt v suchu. Nemozu sa udrziavat v kuse vlhke. Tiez, kolko piju sa meni. Zalezi aka velka rastlina je (vacsia vypije viac), zalezi ci akurat rastie, ako rychlo sa zem vyparuje (textura a mnozstvo substratu a teplota izby).
Ako casto a kolko treba polievat Vam nikto nepovie. Ja mam obrovsku, vlhkomilnu calatheu, ktoru polievam asi raz za mesiac a oxalis, ktory pyta kazdy druhy den. Treba chytit zem a ak je sucha - durch sucha - treba poliat.
Jedine co sa da takto na dialku poradit:
-radsej mensi kvetinac, nez moc velky. Ma byt dost velky, aby sa tam zmestili korene a o nic viac
-polievat iba ked je to vyslovene suche. Je jedno ci kazdy den alebo raz za mesiac. Musi byt suche.
-treba dobru zem. Nie bahno z vonku, ale vzdusny substrat na izbovky. Prilis nevzdusna zem tiez moze udusit korene.
-ak sa stym napriek tomu trapite, tak je najednoduchsie primesat do pody perlit - na prevzdusnenie pody a zem potom nedrzi tak vela vlhkosti. A mat kvetinac s dierou. Ked polejete, tak sa tam extra voda nedrzi, ale jednoducho stece. Adekvatna velkost kvetinacu + vzdusna poda, ktora nedrzi moc vela vlhkosti + diera v kvetinaci = rastlina sa neda preliat.

autor
31. jan 2023

@refly v tom prípade som ju dostala už preliatu lebo len čo som ju priniesla tak začala černieť stonka. čo sa dalo som odstrihla a dala do vody či by to náhodou nepustilo korene.. priznám vôbec neviem v čom je to posadené ani či sú dolu kamienky ale kvetináč bol zrejme priveľký no zospodu rozhodne aspoň má dierky. = nabudúce si zaobstarám umelé..
@deedol úprimne netuším no za pokus nič nedám a ak nie aspoň pekne vonia.
@elanor mne tiež každá pošla, či bola v kvetináči, či odrezok alebo už s korienkom 😒