Problém s nadýchnutím u 16 ročnej

natalia3536
30. nov 2021

Ahojte mám 16 a mávam posledný mesiac problém sa poriadne nadýchnuť , “nedá sa mi dodychnut ked sa zhlboka nadýchnem” a pichá má aj na ľavej strane chrbta pri lopatkách ale iba pri hlbokom nádychu. Viete mi poradiť z čoho to môžem mat a čo to môžem mat . Lebo som z toho na nervy uz a bojím sa , predom ďakujem .

kittykat22
30. nov 2021

mozes to mat kludne zo skoliozy, mozes to mat od zaludka ak sa dlhodobo blbo stravujes, mozes tam mat seknuty nerv. Moze to byt milion blbosti ktore neznamenaju nic vazne. AK mas obavy skoc k pediatricke. Popocuva ta, pozrie chrbat a poradi ti co s tym.

natalia3536
autor
30. nov 2021

@kittykat22 mozem mat ani niečo s pľúcami ?

kittykat22
30. nov 2021

@natalia3536 to vypada, ze mas problem ked roztahujes branicu ... ze ti tam nieco tlaci a preto ta bolest. Ale ja niesom doktor a dat ti diagnozu na dialku .nie je mozne .. V kazdom pripade vazne zdravotne problemy pluc sa prejavuju skor kaslom, problem s dychanim celkovo - tvz. kratky dych. ALe ako tym, ze ta picha pri tej lopatke to skor vypada na chrbticu alebo nieco z travenim.

natalia3536
autor
30. nov 2021

@kittykat22 dobre skočím doktorke

juliasb
30. nov 2021

@natalia3536 ja mam niečo podobné už 10 rokov. Nedá sa mi akoby nadýchnuť naplno. Doslova ako ty píšeš, Unedá sa mi dodychnut ked sa zhlboka nadýchnem”. Ú mňa je to psychického pôvodu, vola sa to Thurettov syndróm. Niečo ma núti robiť opakovane hlboké nádychy a nedajú sa mi urobiť naplno. Zhoršuje sa to v strese, únave....
Zaujímavé je, že syn 4r dostal raz šok a začal robiť to iste. Cca mesiac to u neho trvalo nepretržite, boli sme aj v nemocnici.
Nehovorím, že je to aj tvoj prípad. Len vravím, že existuje aj takáto možnosť.

natalia3536
autor
30. nov 2021

@juliasb viete čo ja niekedy keď zistím že sa mi nedá nadýchnuť tak ako keby naschval má núti zívať a potom mám stres že neviem sa hlboko nadýchnuť 😕

juliasb
30. nov 2021

@natalia3536 robím do bodky to isté čo si práve napísala

natalia3536
autor
30. nov 2021

@juliasb ježiš ja dúfam že to nebude nič vážne 😩

sykoroka_dizajn
30. nov 2021

To moze byt blokáda rebra, najlepšie keď navštívite fyzioterapeuta.

juliasb
30. nov 2021

@natalia3536 ja som s týmto problémom začínala v 16 rokoch. Pýtala som sa pediatrická, urobila mi všetky možné a nemožné vyšetrenia a nič nezistila. Bola som zdravá ako ryba. Potom som strávila týždeň v špecializovanej pľúcnej nemocnici vo Vysnych Hagoch, kde mi urobili úplne každé vyšetrenie a žiadny vysledok. Povedali, že je to pravdepodobne psychické. Až teraz po 10 rokoch, keď do bodky to isté začal robiť syn, sa zistilo, že sa jedná u nás oboch o Thurettov syndróm

mandala77
30. nov 2021

tu na koníku sa tak ľahko diagnostikuje... Nenechaj sa zbytočne vyplašiť a pokým uveríš, čo Ti niekto napíše, si o tom prečítaj a zbytočne nepanikár. Z

Tourettov syndróm
Tento syndróm patrí medzi celoživotné nervové a neuropsychické poruchy. Charakteristickou črtou je prítomnosť početných tikov zvukových i motorických. Časté je napríklad žmurkanie očami, mykanie ramenami a vydávanie nezvyčajných zvukov alebo urážlivých slov. Obdobie bez tikov väčšinou netrvá dlhšie ako 3 mesiace. Tiky sa zvyčajne dostaviauž vo veku od 2 do 15 rokov, priemerne vo veku 6 rokov. Tourettov syndróm postihuje mužov tri- až štyrikrát častejšie ako ženy. Záchvaty tikov sa objavujú mnohokrát za deň. Postihnutému spôsobujú komplikácie a znižujú kvalitu jeho života. Aj keď neexistuje žiadny liek na Tourettov syndróm, dostupné sú terapie, ktoré pomáhajú tiky znížiť alebo ovládať.

juliasb
30. nov 2021

@mandala77 neviem, čo si tým chcela povedať. Tourettov syndróm sa prejavuje tikmi, ktoré môžu mať rôzne podoby. U mňa a syna sú to tiky v podobe neustále sa opakujúcich neprirodzenych nádychov.
Tieto nádychy sú neprirodzene a vyvolávajú pocit, že sa mi nedá dodychnut ked sa zhlboka nadýchnem. Presne toto opisovala autorka a preto som reagovala a opísala moju skúsenosť. Hneď na začiatku som dodala, že to nemusí byť vôbec jej prípad, len aby vedela aj o takejto možnosti.

mandala77
30. nov 2021

@juliasb prepáč, máš pravdu. Tento syndróm má môj kamarát, u neho sa to prejavuje tikmi a vulgarizmami. Mne to prilšo trošku z cesty, čo si napísala, ale keď Ti to diagnostikovali, chápem. Ja s tým nadýchnutím mám tiež niekedy problém a tiež robím to, čo popisuje autorka, že začnem zívať nasilu, aby som sa nadýchla. Ale som si na to zvykla a všímam si, že ak som v nejakom strese, že vtedy sa to objaví. Skúsim sa ho na to, čo si napísala spýtať, on je vedec a on si to v minulosti diagnostikoval najskôr sám, lebo vtedy sa o tom ani nepísalo.

maminkadeticiek
30. nov 2021

Na 99%je to od chrbtice,skolioza alebo nieco take.Mavala som v puberte to iste.Ale mne sa nedalo kolkokrat ani nadychnut,ani vydychnut.Proste manto akoby zaseklo a nevedela som sa pre hrozne ostru bolest akoby v srdci nadychnut.Skoncila som po takomto nocnom zachvate raz aj v nemocnici,ale zistili ze jento chrbtica.Treba si lahnut na zem,na rovne,cerstvy vzdych a pomalicky to rozdychat,povoli.