Príznaky autizmu

20. mar 2021

Ahojte, tie ktoré máte detičky s autizmom, prosím ako sa to u vás prejavovalo? Ako ste zistili že niečo nie je v poriadku? Ja mám strach pretože môj maly sa občas správa tak ako keby bol autista. Ale zase rad sa tuli, smeje, len keď niečo nie je po jeho tak katastrofa. Dostane taký amok že dovidenia, ukludnujem ho aj 20 minut, veľmi vtedy vrieska ako keby ho derieme z koze, nedá si nič vysvetlit, kope ma alebo hadze po mne hračky. Väčšinou sa to stane keď niekto urobí niečo inak ako to chce on. Ak mu zoberiem nejakú hračku ( keď mu ju chcem napr podať) tak začne veľmi vyvadzat kým ju nedám na povodne miesto a nezoberie si ju sám. Často sa hocikde len tak zadiva a chvilu nereaguje, občas vôbec nevníma keď mu niečo vravim, nepočúva, úplne ignoruje, neodpoveda, nereaguje len sa hra ako keby mu nič nevravim.
Prosím napíšte mi kedy a aké priznaky ste si začali všímať vy u vašich deti, ktorým to potvrdili

autor
20. mar 2021

Ma 4 roky, inak vie byt aj poslusny chlapcek, je veľmi rozumny len tieto jeho amoky ma strašia

petulka2021
20. mar 2021

Naše v deckom domove, sú takí so svojským správaním. Oni sa tak zadívajú na určite miesto presne ako píšeš a majú taký svoj svet, nehrajú sa s inými deťmi, majú svoju hračku ktorú nemôže mať nikto iný.

pininka1
20. mar 2021

Ma ocny kontakt, reaguje na svoje meno, reaguje na to ked mu nieco ukazujes, hraje sa dookola s tym istym? To je len zopar navodov, a co sa tyka tulenia, my mame v skolke kopec autistou co by sa tulili cely den. A problem moze byt aj rozpravanie, ako rozprava, pouziva funkcne rec, rozprava vobec nieco?

autor
20. mar 2021

@pininka1 všetko čo opisujes ma v poriadku, rozpráva niekedy až moc :D s tým nemá problém aj výslovnosť má peknú, očný kontakt ma, a ma svoje obľúbené hračky s tými sa hra často ale vie ich aj obmieňať. Takisto je rad v kolektíve deti aj sa s nimi vie pekne hrať len ma strašia tie jeho záchvaty zurivosti. Zase nie je to tak vždy ale celkom často

deti95060810
20. mar 2021

zúrivosti môžu byť aj súčasť jeho povahy...

pininka1
20. mar 2021

Ako tu uz pisu, to moze byt problemove spravanie, resp dlhotrvajuci vzdor, ktory ale treba eliminovat. Urcite to netreba podcenovat, lebo to moze prerast do poruch spravania. Jednoznacne urcit hranice a ked nebudes vediet co a ako, treba sa poradit radsej so psychologom.

nerya
20. mar 2021

@pininka1 očný kontakt málokedy, nereaguje na meno, keď mu niečo ukazujem málokedy, áno s autami a dinosaurami, nerozpráva vôbec, sem tam vydá nejaké zvuky, všetko čo chce vezme nás za ruku a ukáže našou rukou, neukáže že chce chlebík, ale vezme moju ruku, položí ju na chlieb a musím mu dať... Má 2 a tri mesiace nás, sorry že som sa votrela, ale vieš sa mi možno k tomu vyjadriť?

pininka1
20. mar 2021

@nerya nic sa nedeje a je to take typicke spravanie autistu. Urcite by som navstivila centrum.vcasnej intervencie, tam ti poradia najlepsie. Najlepsie sa pracuje s co najmensimi detmi, este nez sa zakorenia tvrdo niektore stereotypy.

andreatytler
20. mar 2021

Neviem poradit ci to moze byt autizmus alebo nie. Pocula som ze su obrovske rozdiely medzi autistami. Su taki co nerozpravaju, ale su aj taki co rozpravaju... a to plati aj pri inych priznakoch.
To ze sa zamysli a nereaguje je myslim typicke pre vela malych deti. S tymi amokmi zlosti, to je podla mna povaha a fakt ze sa nenaucil ako hnev spracovat. Ak je to pravda, navstivila by som detskeho psychologa a ten vam s tymto urcite pomoze.
Kedy tie amoky hnevu zacali a ako si to riesila? Co si robila ked sa zacal hnevat?

luccija
20. mar 2021

Nezdá sa mi nič z toho zvláštne.Afekty zlosti, vzdoru sú pre tento vek bežné.Ja poznam dievčatko, ktoré má 5 r a je autistka, ale počúva na meno, očný kontakt tam je, aj príde, ak niečo chces, ale nerozpráva iba pár slov vydáva pazvuky, ak sa jej niečo nepáči zakrýva si uši a plače. .vie sa dlho hrať nezmyselným spôsobom naťahovať šnúrku na hračke, krútiť kolieskami.Zje len pár jedál, ktoré pozná. . nie je autista ako autista.

nerya
20. mar 2021

@pininka1 ďakujem, zatiaľ riešime ešte ušné, či nie je problém tak, ale vyzerá že nie, a príde sa na neho pozrieť Health visitorka - pani ktorá vlastne sleduje ako sa vyvíja, takže uvidíme čo povie a kam nás odporučí a tiež čakáme na termín u logopedicky (sme v UK, tak som zvedavá čo to tu bude). Naozaj ďakujem za odpoveď

pininka1
20. mar 2021

@nerya nemas zaco, takto tazko povedat, kazde dieta je ine, ale treba to podchytit.

kacena4
21. mar 2021

ahojko podla mna to autizmus nie je skor to vyzera na adhd ak uz chces zdiagnostikovat dieta z kratuckej spravy 😉

zazrakysadeju
21. mar 2021

medzi mozgom a žalúdkom by mohol byť kľúčom k vyriešeniu jedného z najvážnejších a zároveň najnejasnejších problémov a záhad, a to konkrétne autizmu. Vedci však objavili niečo zaujímavé, a to súvis autizmu s mikroorganizmami nachádzajúcimi sa v črevách. Výskum odhalil, že existujú isté rozdiely medzi biliónom baktérii v črevách, teda mikrobiómom detí, ktoré trpia autizmom a tých, ktoré sa nenachádzajú nikde na autistickom spektre. Napíšte pokiaľ chcete bližšie info na riešenie .

kythos21
20. jan 2023

@nerya Dobry deň ako ste prosím dopadli? Ďakujem

nerya
21. jan 2023

@kythos21 v podstate nijako, logopedicka absolútne žiadna pomoc, len ho sledovala na stretnutí, v škôlke dostal svoju učiteľku, ta je veľkou pomocou, mal 4x play therapy kde nám poradila ako sa s ním hrať aby ho to trosku rozvíjalo, my sme napríklad nemali žiadny hračky na to rolove hranie, ale vravela ze treba skusat. Stále nepovie nič, stále nás ťahá keď dačo chce, snažíme sa pracovať s kartičkami ale je to zatiaľ len z našej strany, stále nie je úplne odplienkovany aj keď to začína chápať, keď je nahý to zvlada s ničnikom pekne, v septembri ma nastúpiť do školy tak som zvedavá oc to bude 🤷 ale príde. Mi ze je taky kontaktnejsi, aj viac očného kontaktu máva a niekedy tak pozerá a čaká na našu reakciu

kythos21
21. jan 2023

@nerya ďakujem tá odpoved
Neboli ste na diagnostike s ním?
Nepovie ani mama baba tata?
Zvieratká keď mu poviete ako robia tak nenapodobnuje?

nerya
21. jan 2023

@kythos21 boli sme u pediatra, ten teda spravil úvodný pohovor s nami a chvíľu skúšal s ním a ze teda začneme diagnostický proces, lenže kvôli covidu sú tu všetky appointmenty poodkladane a na všetko sa strašne dlho čaká. Ale tak pre nás diagnóza nie je už taká podstatná, vieme ze sa niečo deje, má podporu akú potrebuje v škôlke co je hlavne, ja sa snažím vzdelávať co to ide a teraz nám po mesiacoch schválili disability príspevok, tak hľadám nejaké terapie dostupné okolo nás.
Nie 🙂 u nás to nič naozaj znamená nič, lebo som si všimla, ze mamička nejaká napíše nič a potom vymenuje neviem kolko slov už vlastne to dieťa vie 🤣
Nenapodobnuje, keď mal cca rok robil mmmm na kravu ale prestal s tým.

kythos21
21. jan 2023

@nerya rozumiem
Držím palceky nech je všetko v poriadku a ďakujem za odpovede