Príznaky Asperger syndrómu do 2 rokov

21. feb 2023

Ahojte, ake su priznaky asperger syndromu do dvoch rokov? Typicke, ako pre autistov? Neukazuju, nemaju zaujem o ludi, nepocuvaju na meno alebo nepozeraju sa na vas? Tocia kolesa alevlbo davaju do radu veci?

Vedeli by ste mi prosim blizsie opisat, ktore su skusene?

Dakujem!

ildiko36
21. feb 2023

Napis mi ip

ildiko36
21. feb 2023

Alebo vyhladaj video našej dr. Rosembergovej na youtub

kacena4
21. feb 2023

aspergery nemaju take silne crty triady takze v 2r. nemusi byt nic na dietati vidiet

thereisabear
21. feb 2023

Môj v tom veku neukazoval, ľudí celkom sledoval, na meno väčšinou reagoval, pozeral na mňa, netočil kolieskom, neukladal do radu a je autista (nie asperger). Okrem toho nezdieľal pozornosť a neopakoval ako iné deti.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaga18
21. feb 2023

Mam autistu so znakmi aspergera. V 2 rokoch neboli ani najmenšie náznaky aspergera, mozno veľmi jemné črty autizmu, no aj to sa vyvíjalo až neskôr. V 4 -5 rokoch sme už definitívne vedeli, že niečo nie je v poriadku a keď mal 5 a pol nám to definitívne aj potvrdili. A nie, kolieskami nekrutil ani nič podobné.

autor
21. feb 2023

@jaga18 a ukazoval prstom? Zdielal pozornost?

autor
21. feb 2023

@lubka261 aha, takze na nove veci bol citlivy. A ukazoval akym sposobom? Zdielal pozornost? Niesol ti hracky alebo hocico, vo nasiel vonku?

autor
21. feb 2023

@ildiko36 dakujem!

jaga18
21. feb 2023

Áno, s týmto nebol problém. Ale ako v príspevku vyššie, bol tam strach až des z rôznych bežných vecí. Potom prišlo opakovanie, často si niečo len tak opakoval dookola, potom už okolo 4 roka nezáujem a stagnácia, no na druhej strane sa ako 5 ročný naučil čítať za necelý deň. Potom lipnutie na istých veciach...

autor
21. feb 2023

@jaga18 Aha, takze to bolo take zvlastne, ze sa boji od beznych veci. A co sa tyka tych hraciek, na motorku si ani nesadol? Nenechal sa ani tlacit?

jaga18
21. feb 2023

Motorka bola v pohode, bal sa napr hojdačky, alebo bežných vecí ako bubliniek, bublifuku, zlomených veci ... Mal pár obľúbených hraciek, o ostatné nemal záujem. Ale to aj zdravý syn a dcéra boli na tom úplne rovnako, vždy mali len pár obľúbených hraciek a o ostatné nezáujem.

autor
21. feb 2023

@jaga18 Ano to mi je tiez take bezne. A co porozumenie reci? S tym nemal problem?

jaga18
21. feb 2023

Rečovo bol v tom čase ešte v norme, hovoril pomenej, aj menej rozumel. Tam prišiel regres až neskôr. Dodnes nepovie zložitú vetu a nerozumie len úplne jednoduchým vetam a to bude mať čochvíľa 15.

autor
21. feb 2023

@jaga18 Dakujem Ti velmi pekne, ze si mi pisala! Velmi si to vazim!!!!

ildiko36
21. feb 2023

@kacena4 moj syn zacal mať príznaky keď mal 16mes

kacena4
21. feb 2023

@ildiko36 ja netvrdim ze deti s as nemaju priznaky ale ze nemusia mať vyrazne...

nikaeli
21. feb 2023

nedávno som bola na konferencii týkajúcej sa Včasnej intervencie detí s PAS a prezentovali tam mobilnú aplikáciu ASDetect - stiahneš na GooglePlay - pomáha rodičom zorientovať sa v prejavoch ich dieťatka pri podozrení na autizmus - ak si dobre pamätám, sú tam 3 vekové kategórie. Je to dotazník pre rodičov doplnený videami, kde si vieš porovnať ako sa správa dieťa s PAS a dieťa intaktné. Skús pozrieť 😉

autor
21. feb 2023

@nikaeli vyskusam dakujem! Je to aj na aspergerov alebo iba na autizmus?

autor
21. feb 2023

@ildiko36 mozes napisat, ake?

nikaeli
21. feb 2023

PAS = poruchy autistického spektra
Patrí tam detský autizmus, aspergerov sy a iné nešpecifické poruchy aut.spektra (s hyperaktivitou, atď). Nie je to diagnostika, ktorá dá rodičom jednoznačnú odpoveď, ale aspoň ich navedie. Napr. veľakrát mamičky povedia "ale on sa vie pozrieť do očí" - tam na videu je možné vidieť, že zrakovým kontaktom sa myslí komunikovanie s iným človekom, zdieľanie radosti, žiadanie, apod. Na konferencii boli aj pediatri a pedopsychiatri, takže sa táto aplikácia dostáva aj do povedomia lekárov -> čo znamená, že by sa tým malo eliminovať množstvo reakcií typu "nečítajte na internete" - čím skôr sa podarí identifikovať prvé príznaky, tým skôr sa začne s dieťatkom pracovať 😉 držím prsty!

autor
22. feb 2023

@nikaeli Dakujem! Urobila som, mala sinpravdu, je fakt super appka a neda sa porovnat s tym m-chatom. Chvala Bohu nam vyslo vsetko v poriadku. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼 To znamena, ze mozem vylucit aj ten asperger?

nikaeli
22. feb 2023

Sledovala by som dieťatko ďalej a po čase si skús tú apku znova. Každé dieťa je iné, aj to s autizmom. Ja tvojho synčeka nepoznám a nedovolím si na základe pár slov o ňom vysloviť diagnózu. Zamerala by som sa na komunikaciu - nie vyslovene reč, ale porozumenie tvojim pokynom (prines auto, prines červené auto) , žiadanie si (keď niečo chce, osloví ťa? pozrie na teba?) a sociálne vzťahy s rovesníkmi. Ako reaguje na deti na ihrisku, niekde v kolektíve, aký je na návšteve. Plus aká je jeho hra. Môžeš do nej vstúpiť? hrá sa s niekým? má radosť? (ale pozor, nezabúdajme aj na jeho vek) Prípadne si všímaj ako reaguje na neočakávané zmeny.. Tých znakov je tam veľmi veľmi veľa. Objavuje sa vyberavosť v jedle (ale to je aj u bežnej populácie). Niektoré deti neznášajú určité textílie a neustále sa vyzliekajú, ......

ildiko36
22. feb 2023

Dufam že bude všetko v poriadku, appka je appka, čo vie odbornik je druha vec, pre istotu sleduj dieta, drzim moc prsti aby bolo všetko v poriadku

katuskamala1
22. feb 2023

Ak sa smiem votriet. Stiahla som si ju, registrovala, ale neviem nikde najst kde spustim ten test.. Prosim pomozes?

autor
22. feb 2023

@nikaeli Dakujem! Ano komunikacia je super. Aj porozumenie. Rozumie aj madarcine (aj zloziteksie vety - jeho materinsky jazyk), aj slovencine (zaklady). Zacina spajat slova. Mama daj pit, tato auto tutut, atd. Na ihrisku ide k detickam vybrat hracku z ruky, ale s detickami, ktore pozna, tak sa pohraje. Davaju kamienky do vedierka spolu, nahanaju sa, ale vacsinou su vedla seba. Ako keby tvorili gang. Na navsteve ide za hrackami, ide ku mojej kamoske, je priatelsky, usmievavy, miluje byt na novych miestach, miluje aj nove veci. U neho skor fascinuju nove veci. Napriklad necha mi striekad aj do nosa sprej, lebo to bola novinka prenho, a pacilo sa mu to. Aj s kamoskom sa pohraje, hlavne nahanacku. Moj iniciuje tuto hru alebo aj schovavacku. Vsimla som si, ze s hrackami sa spolu nezahraju, teda napriklad ze spolu postavia garaz, ale skor zatial tie spolocenske hry (so sebou). Aj mna pusta do hry, velakrat ma vola hrat sa, citat knihu. Poviem, ze ideme robit keksiky pre plysakov, tak povie super a vykrajame kruhy z plasteliny a dava jest macikom. Ak sa stretneme s detmi na ulici, ja zacnem kecat s maminou, tak je stale vedla tych deticiek, aj ked si nepokecaju. Zoberie kamienok a da dievcatku, napriklad. Ale vyslovene na ihrisku skor objavuje, zbiera kamienky a palicky. Ma zatial toho jedneho kamosa, s nim sa vidava casto, a kazdy den sa na neho opyta. Ked sa vidie aj ho obijme. Tak hadam ma ho rad. Aj tie akoze hry vidim, sice nie tak intenzivne, ale vidim. Dnes si sadol na taku hraciu deku a zacal napodobnovat ako keby soferoval. Co sa povazuje v hre za zle?

autor
22. feb 2023

@ildiko36 Dakujem, snad je to naozaj v poriadku. 🙏🏼

autor
22. feb 2023

@katuskamala1 Samozrejme, treba pridat dietatko iba.

autor
22. feb 2023

@katuskamala1 a potom kliknut na vyznacenu tabulu. U mna je to 24. Tie testy su podla mna rozdele podla veku.

nikaeli
22. feb 2023

podľa tohto opisu mám pocit, že je tvoj drobec úplne ok 😉♥️