Ahojte maminy. Moja dcerka bude mať v auguste 10 rokov.Tento rok jej začali rasť prsia a posledny tyzden rano vstava s tym.že je jej zle(nezvracia) a boli brucho.Ochlpenie este nema ani výtoky zatial nema.Chcem sa opýtať čo prírodne ste davali alebo davate proti nevolnosti a bolesti.Nechcem dcere davat tabletky.Kedy cca može prisť 1.MS a čo vam detska lekarka povedala alebo odporučila?ďakujen
@janulka1985 ja by som v prvom rade isla k lekarovi, lebo ta nevolnost a bolesti mozu mat inu pricinu. Neviem, ci je to bezny naznak nastupu menzesu. Ani jedna z mojich dcer nemala pred menzesom bolesti. U oboch som si vsak vsimla vytok asi rok, rok a pol pred nastupom menstruacie. Prsia a ochlpenie uz mali v tom case obe. Jedna dostala menzes v 11 rokoch, druha takmer presne na 14. narodeniny. U jednej je menzes v prvy den sprevadzany bolestami, u druhej vobec.
@simsalabim že v jedenastich ,moja mala teraz 9 prsička jej rastu uz ale dufam,ze menzes pride ovela neskor
@lillyjanka aj ja som dostala menzes v 11.... co sa da robit. A budes sa divit, ze ta dcera, co dostala v 11 (takmer 12. rokoch) nebola v triede prva. U mojej mladsej tiez zacali prsia rast omnoho skor ako dostala menzes. Hovori sa, ze menzes pride tak rok po zacati rastu prs, ale u nej to rozhodne bolo dlhsie, mozno aj 3-4 roky (ale nepamatam si to presne). A menzes dostala v triede posledna...
@lillyjanka sa ti zdá skoro? Lebo menzes príde cca rok od prvých príznakov ochlpenia na ohanbí, alebo cca 2 roky od začiatku rastu pŕs - ale to som čítala...
učiteľ v škole nám vravel že dievčatá úplne bežne majú menzes v 5 triede, a stáva sa že aj v 4 tr....
@janulka1985 ja ti to poviem podla seba pretoze si velmi dobre pamatam vratane priznakov a datumov vsetko do detailov.
V 10 r. mi zacali pomalicky rast prsia...v 11 r. mi zacalo rast ochlpenie "dole" ...potom som spozorovala ze byvam "mokrejsia" vytok....a 1.6.1996 teda v 12 r som dostala menstruaciu 1x.... druhu som dostala v novembri 1996 ...tretiu v decembri 1996 .... a potom mi uz chodila kazdy " mesiac" ale take predlzene cykly nad 45 dni ale prisla vzdy...do dvoch rokov sa to ustalilo na 31 dnovy cyklus. 1x u gyn som bola z v 19r.
mne to tiez epride uplne ok, ze trpi nevolnostou, nezachytila som, ze by sa toto v odobi dispievania vyskytovalo,a j ked hormony dokazu narobit vselico. o bezne to nie je, moze to byt priznak ineho problemu.
ms prichadza na konci pubertyl. puberta je obodbie, kedy sa zacnu vyvijat druhotne pohlavne znyky velmi rychlo a dieta ma aj vyrazne urychlenie rastu. je to jedno z dvoch obdobi, ktore je charakteristicke velmi ryhclym vyvojom. prve je po narodeni do 3r.
a teda u duevcat sa vecsinou vysktuje na zaciatku rast ochlpenia, zrychlenie rastu ( zaujimavostou je, ze castokrat najskor rastu chodidla ), potom aj prsia a ms prichadza az teda an konci tohoto obdobia, aj ked dievca sa moze dovyvijat aj neskor, no po ms sa tento proces uz spomaluje, ustava rast a zvycajne sa do 2r zastavi.
samozrejme sa stava ze am niektore dieta aj netypicky priebeh. nie sme vsetci "nalinajkovany" rovnako.
cize ak jej rastu prsia a nema ochlpenie, este to moze chvilocku trvat, enz ms dostane. aj mozno rok, dokonca aj dlhsie. su deti u ktorych puberta prebehne za 3r ( prve priznaky sa casto nemusia hned spozorovat )
a su deti, co maju pubertu 5r.
@lillyjanka drzim palce, nech sa to natiahne, lebo fakt v 9r je to skoro., poznam dievcatko, ktore bolo odnarodenia vyssie. je majova. po prazdninach, ked mala skoro 8,5r som ju videla a pozream, ze jej uz rastu prsia a bola dsot vysoka na jej vek. nieco cez 150cm urcite. a ako siel cas, tak veru rastla rycheljsie, ma snad okolo 158cm a aj prsia narastli a v 9r dostala ms. moja dcera je naopak velmi malinka. su 4 kamosky, co chodia spolu z druziny - rovnaky rocnik a teda moja je najmensia, ta dalsia je o par cm vyssia a ta dalsia je zas o par cm vyssia. som sa na nich bavila, ked isli a vzdy urobli postupku. neuvedomovali si to. a teda ta najvacsia a tusim aj najmladsia pri nich vyzerala jak ucitelka. je to fakt pekne dievca,a le teda ma este rozum dietata. psychicky vyvoj zodpoveda veku, len fyzicky nie. tu ich amm aj na foto. to dievca sa da poznat hned a moja je o 4m starsia a je uplne vlavo.
@janulka1985 nebudu tie nevolnosti ráno skôr zo stresu? Skola a tak... Mne sa to nezdá ako priznak ms...
@agnes28 aj to ma napadlo jasne..snažim sa len patrat po pričine.snad ma tu kaŽdý pochopí. Musím povedať že dcera ma aspergerov syndrom tak je to o to ťažsie..
Moja dcéra dostala prvú menštruácia keď mala 10 a 3/4 a to bola v triede štvrtá. Prsia jej začali rásť určite pred viac ako rokom pred tým. Brucho ju tesne pred bolievalo. Toto čo popisuješ mi príde skôr ako bolesti zo stresu. To tiež dcéra mávala keď mala stres zo školy. Ak to neprejde, pre istotu by som zašla k doktorke nech ju pozrie. My sme boli aj na sono pre istotu.
Ja som jej na bolesti brucha dávala kvapky Algifen 20 kvapiek. Predpísala nám to detská lekárka. Je to aj proti kŕčom.
@janulka1985 Ahoj, ja poznám jedno dievča, ktoré dostalo menzes v 9-tich rokoch. Takže možné to je aj v takomto veku.
Ak to trvá už týždeň, že ju bolí brucho a je jej zle, tak už by som asi išla k lekárovi.
@janulka1985 ja poznam jednu, co dostala v 8mich. Ja som dostala v 12. A neskutocne bolesti, odpadavala som. Gyn som sla az dospela sama. No skoda, keby ma tam zobrala mama skor, tak si usetrim vela bolesti a vykyvov hormonov.
Ja som dostala v 11tich, bola som mala, chuducka, bez prs...a to bolo 30 rokov dozadu ( keď boli potraviny bez hormónov). Mne dodnes pomáha brat v tých dňoch zelezo.