Príliš častá menštruácia u 12-ročnej

mayik
27. okt 2023

Ahojte. Moka 12 rocna dcera dostala prvú menštruáciu v jul 2023. Prešlo 40 dni, dostala ďalšiu. Odvtedy teda od začiatku septembra ju ma každé cca dva týždne. Je koniec októbra ona mala uz 4 ďalšie menštruácie. A trvaju 8 dni a viac. Teraz dostala piatu po týždni. Ten cyklus sa stále skracuje. 41, 16, 12, 13 a teraz po 5 dňoch.
Dnes som jej nasadila gynex kvapky dufam že pomôžu.
Máte s tým niekto skúsenosti? Dosť sa bojím ísť s ňou na gynekologické vyšetrenie, je to ešte dieťa, nechcem ju tomu takto skoro vystaviť.
Mate a tym častým cyklom krvácania niekto skúsenosti v tak mladom veku?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mayik
autor
27. okt 2023

@mayik kalendár kde ešte nie je ta posledná

44janica44
27. okt 2023

@mayik ja by som šla na gynekológiu.... myslím ze pre dieťa je väčší stres mat vkuse menzes... treba jej vysvetliť ze je to ako každý iný doktor.... možno urobi iba sono. Skúsila by som detského gynekológa a asi by som nasla ženu asi by jej to bolo príjemnejšie

patus_2
27. okt 2023

@mayik počkala by som ešte chvíľu a ak by to neprešlo tak by som šla na gynekológiu. Ale zase záleží na akého lekára natrafíte a akú liečbu ponúkne. Pretože som sa stretla s tým, že v podobnom prípade bola predpísaná HAK. A pchať hormóny do mladého vyvíjajúceho sa tela je podľa mňa svinstvo... Treba veľa trpezlivosti, pretože kým sa menštruáciu ustáli, tak to môže trvať aj niekoľko rokov.

mayik
autor
27. okt 2023

@patus_2 ano súhlasím, nechcem aby brala hormóny pokiaľ to nebude úplne nevyhnutné. včera som sa ale zľakla ked to dostala po týždni znova. Preto som sa rozhodla poradiť sa. Ďakujem za príspevok

mayik
autor
27. okt 2023

@44janica44 detský gynekolog to ma nenapadlo...ak budem musieť, ak sa to neustali ,nejakého jej pohladam. Ďakujem za tip

mayik
autor
27. okt 2023

@kittykat22 ďakujem za tip, uz som napísala aj tam.

295anicka
27. okt 2023

Ja som riešila tento problem v 14 rokoch. Menštruaciu som mala kazde 2 tyzdne, skončila som na detskej gynekologii kde mi predpisali duphaston.

rebeka1211
27. okt 2023

určite by som nečakala a išla s nou na gynekologiu mat taketo cyklusy nie je pre 12 ročné dieťa fajn je to vyčerpávajuce. Určite by som jej nasadila aj nejaký sirup s vysokým obsahom železa.

janinque
27. okt 2023

Tiez som si tym ako dieta presla, chodte cim skor na detsku gynekologiu, mne sa kvoli castym mentruaciam zacala anemia - predsa len straca krv (zelezo) a trvalo mozno 4 roky, kym som mala krvny obraz v poriadku. Necakajte!

matullienka
27. okt 2023

Je to veľmi často ak nechceš ísť hneď s dcérou ku gynekologovi skús sa poradiť s tým tvojím ako postupovať či vyskúšať aby sa cyklus upravil. A kúpila by som jej železo a nech berie preventívne

tehotna40
27. okt 2023

@mayik určite by som jej nič nanasadila a išla na gynekológiu, nemusí ju hneď vysetrovat, zoberie napr krv ,stery či je všetko v poriadku, hormóny, zápaly. Aby nemala nejaký problém a potom si to budeš vyčítať. U takto mladých dievčat bývajú tie cykly skôr dlhé ako krátke. Toto je pre nu tiez stresujúce stale krvacat .Ty si tam od toho aby si ju na toho lekára pripravila v dobrom, aby sa nebála a nájsť nejakého dobrého detského. Veľa zdravia

vkatush
27. okt 2023

@mayik hneď by som šla hneď na gynekoloógiu, nečakať.
Môže to byť len problém so železom, nejaká banalita, ale môže mať aj niečo na maternici a kvôli tomu také krvácanie.
My sme riešili niečo podobné, tiež ženské veci minulý rok so sesternicou, vtedy 13 či 14. Ona šla nakoniec do Šace na hospitalizáciu kvôli zákroku. Ale úplne v pohode bola, personál bol milí, otec tam s ňou bol celý čas. Mala doktorku, ale meno si nespomeniem.

mimirka32
27. okt 2023

@mayik ahoj, ja som to tak mavala, ked mi zacala menstruacia. Casom sa mi upravila sama

sharka174
27. okt 2023

@mayik ja mám vlastnú skúsenosť.. treba ísť na gyndu..krvacala som často, dlho ( raz to bolo 22 dni) .. učitelia už kontaktovali moju mamu, že so mnou niečo nie je v poriadku..mama o tom samozrejme vedela a riešila to..mala som cystu už v 13, pichali mi injekcie, brala som hormonálne lieky, pribrala som z nich dosť..

nevenka
27. okt 2023

@mayik ano tak ja som dostala ako 11 rocna a ako 12-13 rocna cca som behala s mamou po detskej gynekologii. Mala vom vysoky prolaktin, cysty, chceli ma operovat...Takze ked treba, nezanedbala by som. Vzdy sa da najst citlivy gynekolog a dievcatu sa daju veci vysvetlit.

zuza265
27. okt 2023

Naozaj to este moze mat rozne, ale aj ja by som navstivila detskeho gynekologa. Aj ja som k nemu chodila a bolo to uplne v pohode. Pri dietati by som nesla s doplnkami sposobom pokus/omyl. 🤗

estellas
27. okt 2023

@mayik Takto často by menštruáciu nemala mať. U dievčat v jej veku je normálne že je menštruácia nepravidelná ale ona ju má veľmi často. Skôr by som išla ku gynekologičke pri mužovi sa bude cítiť veľmi zle.
Pri žene by to určite lepšie znášala ako pri mužovi.

veronisu
27. okt 2023

@mayik ahoj, riesila som nieco podobne s pediatrickou, tiez to dcerke chodi hala bala. Upokojila ma, ak je problem chodi sa na pediatricku gyn, nie ku klasickemu gyn, a najskor by sa to malo riesit u pediatra a endokrinologia az potom pediatricky gynekolog, v tomto veku je to pre deti vraj dost traumatizujuci zazitok. Ale mne detska pedi povedala ze to casto dievcatkam blbne, lebo ju dostali skoro. Dcerke sa to po pol roku upravilo, aj ked cyklus chodi tak po cca 3 tyzdnoch, gynex je super miesto neho mozes skusit aj alchemilku, alebo praslicku rolnu ci rebricek obycajny, ale ako bylinky treba ich uzivat dlhsie. S casovymi odstupmi, zacala by som davat max 1 tyzden alchemilku, a potom pauza. Vraj alchemilka moze sposobit silnejsiu ms, tak je lepsie mimo cyklus. Ale odporucam trosku si nastudovat o tom. Posobi dobre aj proti bolesti a tak isto sa da vyuzit aj praslicka a rebricek. Mne to po porodnom krvacani a prvych velmi silnych ms velmi velmi pomohlo a cyklus sa ustalil. A menzes u dievcatiek sa ustaluje dost dlho. My zas teraz bojujeme s bolestivou menstruaciou. Drzim palceky.

h2
27. okt 2023

Už si s ňou mala byť dávno u lekára, toto normálne nie je.

veronisu
27. okt 2023

@mayik jaj a tu pauzu s alchemilkou, som myslela ze 1 tyzden caje, potom 2-3 tyzdne pauza.. lebo bylinkove caje nie su dobre pit dlhodobo. Ja som pila zas napr. 2 tyzdne alchemilku, aj pocas ms, lebo mne silnejsie krvacanie nesposobovala, a 2 tyzdne som mala pauzu. U malych deti si to je lepsie nastudovat alebo sa spytat v lekarni. Najlepsie su sypane bylinky, kupis aj v lekarni 🙂 a ohladne endokrinologie, moze to byt problem aj s hormonmi, preto ta endokrinologia. A podla nalezu sa riesia dalsie vysetrenia. Akurat je dobre doplnat zelezo, lebo moze mat problem aj kvoli tomu, ze ma menzes casto a je ochudobnena o zelezo. Niekedy je krvacanie aj tym sposobene. Ale nie som lekar, len laik a tiez mi robili rozne vysetrenia, kedze som mala dlhodobe problemy a s vela lekarmi som riesila svoj stav. Skus a uvidis snad to bude vsetko dobre ❤️

siska53
27. okt 2023

@mayik nasa 11 rocna tak mala, radila som sa s mojou gyndou, ona, ze to je ok, stava sa to, treba skor skontrolovat, ci nema malo zeleza, ak by to tak bolo dlhsie, ze urcite netreba tieto male dievcence stresovat takym vysetrenim, navyse vraj detski gyndosi su len v nemocniciach.

kacena4
27. okt 2023

určite zavolaj detskemu gynekológovi, už len kvôli poradeniu sa, podľa mňa ak pôjdete na vyšetrenie nemusí ju vyšetrovať zo spodku možno ju bude vyšetrovať len sonom cez brucho pozrie maternicu, jej hrubku a pod. drzim palceky. a podla mna to moze byt aj ovulacne krvacanie, takze urcite vysetrit

medicka_lucia
31. okt 2023

Určite ísť na detskú gynekologiu. Ak bude strácať priveľa krvi, bude čoskoro anemická. Môže to byť len hormonálna nerovnováha, ktorá sa časom upraví, ale bolo by vhodné aby bola sledovaná gynekológom. Vyšetrenia sa nemusí báť. Spraví jej SONO cez brucho, prehmatá brucho, vezme krv. V tomto veku to vyšetrenie neprebieha tak ako u dospelých, nech sa nebojí. 🙂